Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Χώρου θα αντικαταστήσει τη Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας στο Δήμο Αθηναίων - 300(;) άτομα θα τη στελεχώσουν

Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. συνεχίζει απτόητη την ενημέρωσή σας: Στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων θα αποφασιστεί ποιες αρμοδιότητες της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας θα ασκεί ο δήμος παράλληλα με την ΕΛ.ΑΣ. και θα γίνει η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας όπου θα καταργείται η Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας και θα προβλέπεται η σύσταση νέας Διεύθυνσης.

 Σας έχουμε ενημερώσει ήδη για τις αρμοδιότητες αυτές, θυμηθείτε τες εδώ. Για την άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων θα δημιουργηθεί μία νέα Διεύθυνση, η οποία θα ονομασθεί «Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Χώρου» η οποία σύμφωνα με την εισήγηση θα πρέπει να στελεχωθεί με μέχρι 300 υπαλλήλους του Δήμου. Σε αυτούς θα περιλαμβάνεται και μεγάλος αριθμός από τους 120 υπαλλήλους της δημοτικής αστυνομίας που έχουν ενταχθεί στις εξαιρέσεις από τη διαθεσιμότητα. Η λειτουργία της υπηρεσίας θα είναι σε 24ωρη βάση και όλες τις ημέρες του μήνα.

Εκτός από τις αρμοδιότητες που έχουμε αναφέρει, παραμένει στο Δήμο Αθηναίων και η αρμοδιότητα ελέγχου τήρησης των διατάξεων που αφορούν τα εγκαταλελειμμένα οχήματα, η οποία θα συνεχίσει να ασκείται από τη Διεύθυνση Καθαριότητας - Ανακύκλωσης και Συντήρησης Μηχανολογικού Εξοπλισμού.

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Χώρου θα υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και θα αποτελείται από 3 Τμήματα:
  1. Τμήμα Ελεγχόμενης Στάθμευσης
  2. Τμήμα Εποπτείας Κοινόχρηστων Χώρων
  3. Τμήμα Διοικητικών Πράξεων και Επιδόσεων
Θυμίζουμε ότι με τις προχειρότατες διατάξεις του άρθρου 81 του ν.4172/2013 που κατάργησε τη Δημοτική Αστυνομία προβλέπεται ότι με απόφαση Δημάρχου μπορεί να ορίζεται το προσωπικό (χωρίς να υπάρχει περιορισμός στην ειδικότητα) που θα ασκεί τις παραπάνω αρμοδιότητες. Γνωρίζετε όμως πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύσει (και στην πράξη και νομικά) για τις περισσότερες αρμοδιότητες, και σύντομα ο Δήμος Αθηναίων και οι λοιποί δήμοι θα περιέλθουν σε αδιέξοδο. Αν ο Δήμος Αθηναίων έχει πραγματικά πρόθεση να διατηρήσει και να ασκήσει τις αρμοδιότητες, θα πρέπει να φροντίσει να παραμείνει στη νέα υπηρεσία ικανός αριθμός -πρώην- δημοτικών αστυνομικών πλέον των εξαιρέσεων.

Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. έχει υπολογίσει αυτό τον αριθμό (μαζί με τη διοικητική υποστήριξη) σε 340 άτομα, πολύ κοντά στον αριθμό 300 που είναι η εκτίμηση του Δήμου Αθηναίων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στις εξαιρέσεις από τη διαθεσιμότητα εμπίπτουν 120 υπάλληλοι, και με εκπεφρασμένη τη βούληση του Δημάρχου Αθηναίων οι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων να στελεχώσουν διοικητικές θέσεις στο δήμο όπου υπάρχουν ελλείψεις, θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να ζητήσει τη στελέχωση της υπηρεσίας με 220-250 άτομα από τους δημοτικούς αστυνομικούς που θα τεθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας και να υποβάλλει ανάλογο αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Στη χθεσινή συνάντηση Σ.Δ.Α.Α. με τους κ. Μιχελάκη και Γρηγοράκο κατέστη σαφές ότι το αίτημα για τον αριθμό του προσωπικού που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν αποτελεί αποκλειστικά θέμα του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος και θα πρέπει να αποστείλει ανάλογο αίτημα για προσωπικό και τα κριτήρια που πρέπει να πληρεί (πχ. να έχει λάβει εκπαίδευση στη Σχολές Δημοτικής Αστυνομίας ή στην ΕΛ.ΑΣ.). Ελπίζουμε να το κατανοήσει αυτό τόσο ο Δήμαρχος, όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι,και να πάρουν τη σωστή απόφαση, κάτι για το οποίο διατηρούμε αμφιβολίες...

1 σχόλιο:

  1. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε ότι κατόπιν αιτήματος του ΥπΑΑΤ και με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (33/06), στην οποία προΐστανται ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάρας και ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόσληψη 60 Ερευνητών για το τρέχον έτος 2013 στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», τον αρμόδιο Οργανισμό για τη γεωργική έρευνα και την τεχνολογία, την εκπαίδευση και επιμόρφωση, την πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων κ.α.
    AΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΙΟΡΙΖΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή