Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Στερεύουν οι «δεξαμενές» - Αντλώντας υποψήφιους προς διαθεσιμότητα από δήμους & περιφέρειες, η κυβέρνηση στρέφει τους δημάρχους σε ιδιώτες

Αντλώντας συνεχώς υποψήφιους ανέργους από τους δήμους και τις περιφέρειες, η κυβέρνηση αναγκάζει τους δημάρχους να στραφούν σε ιδιώτες για να καλύψουν τις υποχρεώσεις προς τους πολίτες


Οι υπάλληλοι των δήμων θα είναι εκείνοι που θα αναλάβουν και στη δεύτερη φάση της διαθεσιμότητας -του Δεκεμβρίου- να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος. 

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει ουσιαστικά να διαλύσει τις υπηρεσίες των δήμων, δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος
Η κυβέρνηση έχει επιλέξει ουσιαστικά να διαλύσει τις υπηρεσίες των δήμων, δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος
Μέχρι τον Δεκέμβριο, τουλάχιστον άλλοι 6.000-7.000 εργαζόμενοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα βιώσουν τον εφιάλτη της διαθεσιμότητας με την απειλή να βρεθούν με συνοπτικές διαδικασίες «εκτός» και να χάσουν τις δουλειές τους.

Οι κατηγορίες
Αδύναμοι κρίκοι στο δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας αποτελούν δύο μεγάλες κατηγορίες υπαλλήλων. Στην πρώτη εντάσσονται όσοι θεωρείται ότι έχουν προσληφθεί στους δήμους με τρόπο που δημιουργεί «έλλειμμα αξιοκρατίας» και στη δεύτερη όσοι ανήκουν σε ειδικότητες που θεωρούνται περιττές, αφού μπορεί η εργασία που παράγουν να ανατεθεί σε συνεργεία που κατά περίπτωση θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όποτε και εάν χρειάζεται, χαμηλώνοντας αισθητά το μισθολογικό κόστος στους δήμους. Δηλαδή, στο στόχαστρο βρίσκονται υπάλληλοι των δημοτικών επιχειρήσεων, καθώς και πρώην συμβασιούχοι των δήμων που μονιμοποιήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, αλλά και πλήθος υπάλληλοι τεχνικών υπηρεσιών.

Το γεγονός επιβεβαιώνεται ύστερα και από τις δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι οι «δεξαμενές» της διαθεσιμότητας του Δεκεμβρίου θα είναι οι δήμοι και οι περιφέρειες. Σε δεύτερη φάση ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για το χώρο της Υγείας, αλλά και για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου του Δημοσίου. «Οι δεξαμενές για την εύρεση προσωπικού», είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «θα είναι, μεταξύ άλλων, οι ΟΤΑ, όπου θα καταγραφεί πλεονάζον προσωπικό αλλά και ελλείψεις, ο δεύτερος γύρος αξιολόγησης στην Υγεία και η αξιολόγηση της "περιφέρειας του Δημοσίου", δηλαδή τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου».

Στα τελευταία, δηλαδή τα ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, θα υπάρξουν, όπως χαρακτηριστικά είπε, συγχωνεύσεις, αλλά και «σχέδια ορθολογικής διαχείρισης», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Οι εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μιλούν για άγριο μαχαίρι σε έναν αριθμό Νομικών Προσώπων που ανήκουν στους δήμους και θα θεωρηθεί ότι η συνέχιση της λειτουργίας τους είναι περιττή πολυτέλεια σε καιρούς κρίσης. Αυτά τα Νομικά Πρόσωπα θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν σε οριζόντια βάση και οι εργαζόμενοι σε αυτά θα απολυθούν.

Κινητοποιήσεις
Σε θέση μάχης, οι εργαζόμενοι στους δήμους από τις 20 Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται σε διαρκείς γενικές συνελεύσεις, ενώ συμβολικά την ημέρα που τίθενται σε διαθεσιμότητα οι δημοτικοί αστυνομικοί -23 Σεπτεμβρίου- αρχίζουν 48ωρη απεργία σε όλους τους δήμους.

«Ο κλάδος των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, «σήκωσε δυσβάσταχτο βάρος. Δεν αγωνιζόμαστε για το μεροκάματο, αλλά για την εργασιακή μας υπόσταση, το μέλλον των οικογενειών μας και του τόπου. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει ουσιαστικά να διαλύσει τις υπηρεσίες των δήμων, διώχνοντας τους εργαζομένους και εκχωρώντας νευραλγικές υπηρεσίες των δήμων σε επιχειρηματικά και εργοληπτικά συμφέροντα. Θα ορθώσουμε το ανάστημά μας με αξιοπρέπεια».

Πηγή: Ελευθεροτυπία

1 σχόλιο:

  1. Η λύση ειναι μονο στα δικαστήρια! Μας διώχνουν και προσλαμβάνουν 5μηνα μέσω ΕΣΠΑ., ΕΛΕΟΣ ,!

    ΑπάντησηΔιαγραφή