Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Παραγραφή σωρείας αδικημάτων (απείθεια, εξύβριση, απειλή, περί ΚΥΕ, επαιτεία, πορνεία, στέρηση άδειας μουσικών οργάνων κλπ) που έχουν τελεστεί ως 31/8

Η Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Υπαλλήλων [Σ.Κ.Α.Υ.] Θεσσαλονίκης ενημερώνει τους συναδέλφους ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ Α 215 την 11/10/2013 που δημοσιεύτηκε ο πρόσφατος Νόμος 4198/2013 και συγκεκριμένα το άρθρο 8, ορίζεται ότι:


1) Παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των ακόλουθων αξιόποινων πράξεων, που έχουν τελεσθεί μέχρι 31.8.2013: α) των πταισμάτων και β) των πλημμελημάτων, κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές. Στην περίπτωση των πλημμελημάτων, εάν ο υπαίτιος υποπέσει μέσα σε ένα έτος από τη δημοσίευση του νόμου σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη κακουργήματος ή πλημμελήματος και καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι μηνών, συνεχίζεται η κατʼ αυτού παυθείσα ποινική δίωξη και δεν υπολογίζεται στο χρόνο παραγραφής του αξιόποινου της πρώτης πράξης ο διανυθείς χρόνος από την παύση της δίωξης μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη για τη νέα πράξη.

2) Ποινές στερητικές της ελευθερίας διάρκειας μέχρι έξι μηνών που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις,οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εφόσον οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και οι επιβληθείσες ποινές δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, παραγράφονται και δεν εκτελούνται, υπό τον όρο ότι ο καταδικασθείς δεν θα τελέσει μέσα σε δύο έτη από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, νέα από δόλο αξιόποινη πράξη, για την οποία θα καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι μηνών. Σε περίπτωση νέας καταδίκης ο καταδικασθείς εκτίει αθροιστικά, μετά την έκτιση της νέας ποινής και τη μη εκτιθείσα, και δεν υπολογίζεται στο χρόνο παραγραφής της μη εκτιθείσας ποινής, ο διανυθείς χρόνος από τη δημοσίευση του νόμου αυτού μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη για τη νέα πράξη.

Έτσι, ποινικά αδικήματα πλημ/τα π.χ. όπως της απείθειας, εξύβρισης, απειλής, υγειονομικών κανονισμών, στέρηση άδειας λειτουργίας καταστημάτων, ΚΟΚ στέρηση άδειας οδήγησης κτλ, και πταίσματα, όπως επαιτεία, πορνεία, διαταράξεις, στέρηση άδειας μουσικών οργάνων από το Δήμο, αυτοδικία κτλ, που έχουν τελεστεί μέχρι και την 31/8/2013 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Επίσης, ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ αδικήματα τα οποία εκδικάστηκαν σε Α” βαθμό και δεν έχουν εκδικαστεί από τα αρμόδια Δικαστήρια σε Β” βαθμό, που λειτουργούν ως Εφετεία (Τριμελές Πλημ/κείο).

Οι συνάδελφοι που έχουν δικογραφίες και που είναι μάρτυρες σε τέτοιες υποθέσεις θα πρέπει να γνωρίζουν τις αλλαγές που επέφερε ο νόμος αυτός.

Πηγή:  http://skaythess.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου