Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Μετάταξη εξαιρούμενων υπαλλήλων σε περίπτωση κατάργησης του συνόλου των θέσεων του κλάδου - Εθελούσια κινητικότητα δημοτικών αστυνομικών

Ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο Νόμος «Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών - Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών και άλλες διατάξεις», στις άλλες διατάξεις του οποίου ενσωματώθηκε η τροπολογία για την εθελούσια κινητικότητα δημοτικών αστυνομικών κατόχων μεταπτυχιακών τίτλων και η τροποποίηση του άρθρου 90 του ν. 4172/2013 περί διαθεσιμότητας. Πιο συγκεκριμένα:

Με το άρθρο 125 του νόμου αποσαφηνίζεται ότι σε περίπτωση που με Απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού καταργείται το σύνολο των θέσεων ενός κλάδου ειδικότητας, οι υπάλληλοι που εξαιρούνται της διαθεσιμότητας μετατάσσονται ή μεταφέρονται σε κενές θέσεις ή σε προσωποπαγείς θέσεις που συνιστώνται στον φορέα προέλευσης ή σε περίπτωση συγχώνευσης φορέων στον διάδοχο φορέα. Επισημαίνεται ότι η προτεινόμενη διάταξη τυγχάνει εφαρμογής για όλες τις Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ' εφαρμογήν της παραγράφου 1 του άρθρου 90 του νόμου 4172/2013. Προσέξτε ότι υπάρχει παράθυρο για ταυτόχρονη μετάταξη σε ανώτερο κλάδο εφόσον κάποιος κατέχει τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών, χωρίς να υπάρχει ο χρονικός περιορισμός της οκταετίας από το διορισμό, πάντα για τους υπαλλήλους που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της διαθεσιμότητας κατ' εφαρμογή του άρθρου 90.

Κινητικότητα δημοτικών αστυνομικών: Με το άρθρο 126 του νόμου προστίθενται εδάφια στο τέλος της παρ.2 του άρθρου 81 του Ν.4172/2013, σύμφωνα με τα οποία οι δημοτικοί υπάλληλοι που είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα κινητικότητας σύμφωνα με την υποπαράγραφο Ζ.2 της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, εφόσον υποβάλλουν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου όπου υπηρετούν αποκλειστικά μέχρι τις 04.10.2013. Οι συνέπειες της ένταξης τους στο πρόγραμμα κινητικότητας επέρχονται από τις 23.09.2013.

Εδώ υπάρχει το εξής παράδοξο: Οι υπάλληλοι αυτοί θα μπορούσαν να κάνουν τη σχετική αίτηση μόνο μέχρι σήμερα, 4 Οκτωβρίου 2013, αλλά ο σχετικός νόμος δεν κυκλοφόρησε ακόμη! Κατά συνέπεια αν δεν επέλθει τροποποίηση του νόμου με άλλο νόμο, δεν θα μπορεί να γίνει χρήση της διάταξης! Είναι πιθανό να ήταν ηθελημένη από το υπουργείο η περιορισμένη προθεσμία, αφού πρόκειται καθαρά για μια διάταξη για την οποία θα έκαναν χρήση λίγοι, ενδεχομένως και «μιλημένοι», αλλά τελικά δεν πρόλαβαν τις προθεσμίες!

Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στα ζευγάρια που ευελπιστούν να κάνουν χρήση της διάταξης ώστε να μην εξαιρεθεί αυτός που είναι κάτοχος μεταπτυχιακού, αλλά ο/η σύζυγος. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση από το νόμο ότι αυτό μπορεί να συμβεί, δεν είναι απίθανο να βρεθούν και οι δύο σε διαθεσιμότητα, καθώς έχει παρέλθει η ημερομηνία ένταξης στις εξαιρέσεις του νόμου και δεν υπάρχει προς στιγμή καμία σχετική εγκύκλιος. Οι συνάδελφοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα Γραφεία Προσωπικού των Δήμων και να διασφαλίσουν ότι μπορούν να κάνουν χρήση της διάταξης. Μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο η εξής διευκρίνηση του ΥΔιΜΗΔ: «Οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού των φορέων που εμπίπτουν στις διατάξεις του ν.4172/2013 παρακαλούνται όπως κρίνουν κατά περίπτωση τα ζητήματα εξαιρέσεων από το καθεστώς διαθεσιμότητας υπαλλήλων τους δεδομένου ότι είναι καθ ύλην αρμόδιες τόσο για την επικαιροποίηση των υπηρεσιακών φακέλων του προσωπικού τους όσο και για τον έλεγχο των δικαιολογητικών».

Τα δύο άρθρα του νομοσχεδίου έχουν ως εξής:

Άρθρο 125
Μετάταξη εξαιρούμενων υπαλλήλων σε περίπτωση κατάργησης του συνόλου των θέσεων του κλάδου

1. Η παρ. 1 του άρθρου 90 του ν. 4172/2013 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«1α. Επιτρέπεται να καταργούνται θέσεις ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα σε Υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του οικείου Υπουργού, σε εκτέλεση σχετικών αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, μετά από τεκμηρίωση που στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης.
Εφόσον καταργείται το σύνολο των θέσεων του κλάδου ή της ειδικότητας, οι υπάλληλοι που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 2 περίπτωση Δ΄ του ν. 4172/2013 μετατάσσονται ή μεταφέρονται αυτοδικαίως από την ημερομηνία ισχύος των αποφάσεων κατάργησης των θέσεων σε κενές ή συνιστώμενες με την απόφαση μετάταξης ή μεταφοράς του αρμόδιου κατά περίπτωση οργάνου διοίκησης προσωποπαγείς θέσεις, κλάδου ή ειδικότητας αντίστοιχες με το βασικό τίτλο σπουδών που κατέχουν ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας στο φορέα προέλευσης ή σε τυχόν διάδοχο φορέα. Σε περίπτωση μετάταξης ή μεταφοράς σε κενή θέση εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου οργάνου διοίκησης.
Επιτρέπεται να συνιστώνται θέσεις ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα στους παραπάνω φορείς, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου, με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του οικείου Υπουργού.
1β. Οι θέσεις, οι οποίες διατηρήθηκαν με τις υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογήν του παρόντος άρθρου καταργούνται από της ισχύος των εν λόγω υπουργικών αποφάσεων και για τους υπαλλήλους που υπηρετούσαν στις θέσεις αυτές εφαρμόζεται η παράγραφος 1α.»

Άρθρο 126
Εθελούσια κινητικότητα δημοτικών υπαλλήλων

Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 81 του ν. 4172/2013 προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Οι υπάλληλοι που είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας σύμφωνα με την υποπαράγραφο Ζ.2 της παρ. Ζ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄222), εφόσον υποβάλλουν αίτηση - υπεύθυνη δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου όπου υπηρετούν αποκλειστικά μέχρι τις 4.10.2013. Οι συνέπειες της ένταξής τους στο πρόγραμμα κινητικότητας επέρχονται από τις 23.9.2013.»


Δείτε το ψηφισθέν νομοσχέδιο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου