Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

"Ελεύθερος Τύπος": Ποιοι υπάλληλοι και από ποια υπουργεία θα ενταχθούν στην κινητικότητα - 300 δημοτικοί αστυνομικοί μένουν εκτός!

Στο κρίσιμο τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τους επικεφαλής του Μηχανισμού Στήριξης, επιβεβαιώθηκε ότι το αρμόδιο υπουργείο έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου για την τρέχουσα περίοδο αξιολόγησης. Η Αθήνα:

  • Έχει υλοποιήσει το πρώτο κύμα του προγράμματος διαθεσιμότητας-κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.
  • Έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση δομών και τα σχέδια στελέχωσης για περισσότερους από 400.000 εργαζομένους.
  • Έχει προχωρήσει σε 2.730 απολύσεις (2.000 από το κλείσιμο της ΕΡΤ, 500 λόγω προβλημάτων υγείας και 230 επίορκοι).
Η τριάδα Τόμσεν-Μαζούχ-Μορς άναψε «πράσινο φως», αναγνωρίζοντας, ουσιαστικά, ότι δεν υπάρχει πλέον καμία εκκρεμότητα. Παράλληλα, έδωσε σιωπηρή παράταση μέχρι και το Μάρτιο για την ολοκλήρωση του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας-κινητικότητας, δέχτηκε να προσμετρηθούν στις υποχρεωτικές αποχωρήσεις οι απολύσεις από τις Αμυντικές Βιομηχανίες, αν και παραλίγο να…τινάξει στον αέρα τις συζητήσεις, καθώς προέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, νέες απαιτήσεις για τη διετία 2014-2015, που βρήκαν «τοίχο» από πλευράς Κυριάκου Μητσοτάκη. Πιο αναλυτικά:

-Οι εκπρόσωποι της Τρόικας δεν επιθυμούσαν, σε πρώτο στάδιο, να δώσουν επίσημα παράταση για την ολοκλήρωση του δεύτερου σταδίου της διαθεσιμότητας. «Θα θέλαμε η περισσότερη δουλειά για αυτούς τους 12.500 υπαλλήλους να έχει βγει μέχρι το τέλος του χρόνου», ανέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. «Δε μπορούμε να είμαστε έτοιμοι και να κάνουμε ολοκληρωμένη δουλειά μέχρι τότε. Παρά μόνο μέχρι το Μάρτιο», φέρεται να απάντησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τους δανειστές μας να δίνουν τελικά άτυπη παράταση για το δεύτερο κύμα του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2014.

Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η «δεξαμενή» των επόμενων 12.500 διαθεσιμοτήτων θα προκύψει από την Υγεία (ΕΟΠΥΥ) τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (η Τριμερής ενημερώθηκε και φαίνεται να συμφωνεί για την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα) και τα ασφαλιστικά ταμεία.

-Στον τομέα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων, τα χρονοδιαγράμματα των 4.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του έτους και των 11.000 μέχρι το τέλος του 2014 παραμένουν ως έχουν.

Όσον αφορά στις 4.000 απολύσεις, σε αυτές θα προσμετρηθούν οι 2.000 απολύσεις από την ΕΡΤ, οι επίορκοι και όσοι έχουν υπερβεί τον αριθμό των αναρρωτικών αδειών. Παράλληλα, στις απολύσεις αναμένεται ότι θα μετρήσουν τελικά οι όποιες έξοδοι προκύψουν από τις αμυντικές βιομηχανίες. «Εάν δεχθείτε τις 2.000 απολύσεις, που έχουν γίνει στην ΕΡΤ, δε θα έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα με τις άλλες 2.000, οι οποίες απομένουν», σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το μεγάλο κομμάτι των απολύσεων του 2014 αναμένεται ότι θα προέλθει από καταργήσεις και συγχωνεύσεις μικρών και μεσαίων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, από μεγάλο μέρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, καθώς και από απασχολούμενους σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα σε δημοτικές επιχειρήσεις, που εμφανίζουν χρόνιο παθητικό.

Όπως ανέφεραν έλληνες αξιωματούχοι, που συμμετέχουν στις συζητήσεις με την Τρόικα, για τα μεγάλα νομικά πρόσωπα δεν τίθεται θέμα «ξαφνικού θανάτου», αν και είναι πιθανό να προχωρήσουν σε οριζόντια μείωση του προσωπικού τους σε ποσοστό μέχρι και 10%. Το ενδεχόμενο του «ξαφνικού θανάτου» από τον Ιανουάριο παραμένει ανοιχτό για τα μικρά και μεσαία νομικά πρόσωπα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο πως ο πρώτος φορέας, στο οποίο θα μπει λουκέτο θα είναι το Εθνικό Ταμείο Οδοποιίας.

Στο σημείο, που το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους του Μηχανισμού Στήριξης πήγε να τιναχθεί στον αέρα ήταν όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζήτησαν, εκτός των 11.000 απολύσεων της επόμενης χρονιάς, να δημιουργηθεί νέο πρόγραμμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας για τη διετία 2014-2015, το οποίο θα οδηγεί και σε υποχρεωτικές εξόδους.

«Η πολιτική της οριζόντιας κινητικότητας δε γίνεται να συνεχιστεί. Έχετε δημιουργήσει τεράστια σύγχυση. Οι υπάλληλοι έχουν συνδέσει την κινητικότητα με τις απολύσεις και αυτό έχει δημιουργήσει πρόβλημα στη δημόσια διοίκηση, λόγω της ανασφάλειας, που υπάρχει», φέρεται να είπε, σε έντονο ύφος, προς τους Τροϊκανούς ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι μπορεί να τεθεί επί τάπητος το θέμα της εθελοντικής διαθεσιμότητας, όπως στους ΟΤΑ. Την άποψη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπερθεμάτισαν στελέχη του γραφείου του πρωθυπουργού, που έδωσαν το «παρών» στη διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα η τριάδα του Μηχανισμού Στήριξης να κάνει όπισθεν ολοταχώς.

Με το θέμα των συμβασιούχων, που παραμένουν στην εργασία τους με προσωρινές διαταγές να παραμένει υπό εξέταση (το υπουργείο δεν έχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για τον ακριβή αριθμό εκείνων που τελικά θα απολυθούν) στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με το Μηχανισμό Στήριξης φαίνεται πως συζητήθηκε και η…τύχη των ήδη «διαθέσιμων» υπαλλήλων. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, το 90% των δημοτικών αστυνομικών θα μετατεθεί σε νέα καθήκοντα, ενώ το υπόλοιπο 10% (περίπου 300 άτομα) θα περάσει εκτός Δημοσίου. Παράλληλα, από τους υπόλοιπους 9.500 «διαθέσιμους», το 80% αναμένεται ότι θα μετακινηθεί και το 20% (περίπου 1.900 άτομα) θα αποτελέσει πηγή υποχρεωτικών αποχωρήσεων.

Πρώτο κύμα (έχει ολοκληρωθεί)
-1970 καθηγητές.
-2.000 σχολικοί φύλακες.
-50 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
-3.000 δημοτικοί αστυνομικοί.
-1.080 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας.
-400 υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
-1.670 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας.
-550 υπάλληλοι του υπουργείου Εργασίας.
-540 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών.
-20 υπάλληλοι του υπουργείου Ναυτιλίας.
-180 υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
-680 υπάλληλοι του υπουργείου Υποδομών.
-130 υπάλληλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
-100 υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης.
-140 υπάλληλοι του υπουργείου Τουρισμό.
-90 υπάλληλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Δεύτερο κύμα (ορίζοντας ολοκλήρωσης οι πρώτοι μήνες του 2014)
-12.500 υπάλληλοι από Υγεία, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία, φορείς υπό αξιολόγηση.


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος, e-dimosio.gr
Το είδαμε:  http://dimastin.blogspot.gr/
Σχόλιο: Δεν χρειάζεται να ξαναγραφεί ότι πρόκειται για δημοσιογραφικές πληροφορίες και μόνο. Υπομονή μέχρι την επίσημη ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου