Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Η κατάργηση δημοτικής αστυνομίας έφερε μπάχαλο και το μπάχαλο εισαγγελέα - Ζητά συλλήψεις οδηγών για παρακώλυση συγκοινωνιών

Τα μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα που σημειώνονται τελευταία σε κεντρικούς δρόμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, έτσι όπως διαμορφώνονται και από την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, προκάλεσαν την παρέμβαση του διευθύνοντος την εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελου Μαδεμλή, ο οποίος έστειλε σχετικό έγγραφο στην Τροχαία. Διπλοπαρκαρίσματα, αυθαίρετες καταλήψεις οδοστρωμάτων, καυσαέριο, είναι μερικά μόνο από τα καθημερινά φαινόμενα που συνθέτουν την ασφυκτική κατάσταση στους δρόμους της συμπρωτεύουσας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ.Μαδεμλής ζητάει από την Τροχαία να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από τον νόμο στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών, ήτοι κλήσεις και αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος των παραβατών, ακόμη κι αφαίρεση πινακίδων, άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος οδήγησης, αλλά και την κατά περίπτωση απομάκρυνση των οχημάτων με γερανούς.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνονται στο έγγραφο «τον τελευταίο καιρό επικρατεί έκνομη κατάσταση στις κύριες αρτηρίες και λεωφόρους της Θεσσαλονίκης αλλά και στο σύνολο των οδών της πόλης» και «προκαλεί εντύπωση και πολλές αντιδράσεις η μακροχρόνια στάθμευση οχημάτων στις λεωφορειολωρίδες, στις κύριες οδικές αρτηρίες, στα πεζοδρόμια κεντρικών περιοχών της πόλης, σε παράλληλες σειρές, έτσι ώστε δύο ή τρεις ή τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας να περιορίζονται σε μία, με αποτέλεσμα να είναι μετά βίας δυνατή η κυκλοφορία, χωρίς να λαμβάνονται τα στοιχειώδη μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, τον έλεγχο των παραβατών και την άμεση απομάκρυνση των αυτοκινήτων που παρακωλύουν την κυκλοφορία». Επιπλέον, ο κ. Ευ. Μαδεμλής επισημαίνει την «αυθαίρετη κατάληψη οδοστρώματος με διάφορα αντικείμενα από ιδιοκτήτες καταστημάτων ή περιπτέρων», πράξεις, που κατά τον εισαγγελέα, συνιστούν πλημμέλημ , σύμφωνα με τον ΚΟΚ.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας στην ίδια αναφορά, επισημαίνει ότι είναι συχνό το φαινόμενο κυκλοφορίας διαφόρων αυτοκινήτων, κυρίως ταξί, τα οποία εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες καυσαερίων, με συνέπεια την έντονη ρύπανση του ήδη βεβαρημένου περιβάλλοντος. Και στην περίπτωση αυτή, ζητά από την Τροχαία να εντοπίζει αυτά τα οχήματα και να αφαιρούνται τα στοιχεία κυκλοφορίας τους, όπως προβλέπεται από τον ΚΟΚ. «Η υπηρεσία Τροχαίας επιβάλλεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της να ασκεί τον προσήκοντα τροχονομικό έλεγχο και να βεβαιώνει κατά νόμο κάθε αξιόποινη πράξη, όχι προς επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος, αλλά προς εκτέλεση του τεταγμένου υπηρεσιακού καθήκοντός της», τονίζει στην έγγραφη παραγγελία του ο εισαγγελέας.

Πηγή:  aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου