Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Το Σ.Δ.Α.Θ. για την απαράδεκτη απόφαση του ΥΔιΜΗΔ για την επανατοποθέτηση των Δημοτικών Αστυνομικών

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ


Χρειάστηκε να περάσουν 4 μήνες από τη νύχτα που η κυβέρνηση αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας στην Ελλάδα για να μπορέσουν οι «υπεύθυνοι» αυτής της απόφασης να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για τη διάδοχη κατάσταση και την επανατοποθέτηση των Δημοτικών Αστυνομικών σε νέες θέσεις. Τους μήνες αυτούς ακούσαμε πολλά , υποσχέσεις, σενάρια , δικαιολογίες, διαβεβαιώσεις αλλά αυτό που κυρίως ακούγαμε ήταν ΨΕΜΑΤΑ.


ΨΕΜΑ ΠΡΩΤΟ : Στο ερώτημα για ποιο λόγο καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία, η κυβέρνηση δια στόματος ακόμα και αυτού του Πρωθυπουργού ισχυρίσθηκε ότι η υπηρεσία καταργήθηκε γιατί υπολειτουργούσε και μέσα από την μεταφορά του προσωπικού και των αρμοδιοτήτων στην ΕΛΑΣ θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική. Οι αριθμοί όμως λένε άλλα. Μόλις το 45% του συνόλου τοποθετείται στην ΕΛΑΣ και μάλιστα με γεωγραφική κατανομή θέσεων που προκαλεί ερωτηματικά . Για παράδειγμα στην Αστυνομκή Δνση Θεσ/νίκης τοποθετούνται 55 υπάλληλοι για να ασκήσουν τις 29 μεταφερόμενες αρμοδιότητες που μετά βίας έφεραν εις πέρας 180 Δημοτικοί αστυνομικοί. Η κατάσταση ξεφεύγει σε Νομούς όπως π.χ των Σερρών όπου τοποθετούνται 3, ο καθένας σε διαφορετικό τόπο . Χαλκιδικής επίσης 3 σε Μουδανιά, Κασσανδρεία και Ιερισσό ενώ στο Κιλκίς κανένας. Στην Κέρκυρα από τους 30 Δ.Α μεταφέρονται στο Α.Τ μόλις οι 8, κ.ο.κ. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι ο ισχυρισμός περί μεταφοράς στην ΕΛΑΣ για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση θεμάτων παραβατικότητας ήταν απλά μια πρόφαση, μια αποτυχημένη προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

ΨΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ : Στο διάστημα αυτών των μηνών και με κάθε ευκαιρία ο Υπουργός Κ.Μητσοτάκης αλλά και η αρμόδια υφυπουργός Κα Χριστοφιλοπούλου προκειμένου να υπεραμυνθούν του μέτρου της κινητικότητας, αναφέρονταν στους Δημοτικούς Αστυνομικούς λέγοντας ότι η ζήτηση από τους φορείς υποδοχής ξεπερνά την προσφορά, γεγονός που στα απλά Ελληνικά σημαίνει ότι οι θέσεις που θα προέκυπταν θα απορροφούσαν το σύνολο, πλην πλαστών, των σε διαθεσιμότητα υπαλλήλων. Το ίδιο διάστημα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κος Βενιζέλος δήλωνε ότι στόχος είναι η αποσύνδεση της κινητικότητας από τις απολύσεις . Χαρακτηριστική η δήλωση του Κου Μητσοτάκη ότι δεν θέλει να είναι ο Υπουργός των απολύσεων αλλά της κινητικότητας. Βέβαια στη συνέχεια το μάζεψε λέγοντας ότι δεν θέλει να είναι ο Υπουργός μόνο των απολύσεων αφού το 2% θα απολυθεί. Οι αριθμοί για άλλη μια φορά τους διαψεύδουν αφού πάνω από 180 Δ.Α θα μείνουν εκτός κινητικότητας.

ΨΕΜΑ ΤΡΙΤΟ : Όλο το καλοκαίρι οι υφυπουργοί Γρηγοράκος και Χριστοφιλοπούλου περιδιάβαιναν τα κανάλια διατυμπανίζοντας τα μεγάλα ποσοστά πλαστών δικαιολογητικών που εντοπίστηκαν στις τάξεις των Δημοτικών Αστυνομικών. 20% ο ένας 5-10% η άλλη , τα νούμερα όμως πάλι τους διαψεύδουν. 42 περιπτώσεις εντοπίστηκαν , ποσοστό δηλαδή 1,2%.

ΨΕΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ : Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Κος Μητσοτάκης δήλωνε σχετικά με την κινητικότητα των Δ.Α ότι θα ληφθεί υπόψη η εντοπιότητα. Μόνο από την Αθήνα 403 οικογένειες θα αναγκαστούν να αλλάξουν τόπο κατοικίας , στην Κρήτη 19 άτομα άνω των 45 δεν έχουν επιλογή ούτε μιας θέσης στο νησί ενώ και στη Θεσ/νίκη σε επίπεδο Νομού περίπου 70 άτομα θα αναζητήσουν θέσεις σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας όχι πάντως σε όμορους Νομούς αφού σε Κιλκίς και Χαλκιδική που είναι οι κοντινότεροι δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Έτσι δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα εξαναγκαστούν σε παραίτηση αφού θα είναι οικονομικά αδύνατο να εργαστούν σε κάποια άλλη πόλη που θα απαιτεί διαμονή.

Αυτά μας έλεγαν λοιπόν οι «υπεύθυνοι» της κινητικότητας δίνοντας μικρές ελπίδες στον καθένα μας ότι κάποια στιγμή ο εφιάλτης της απόλυσης θα περάσει. Κάποιοι που δεν γνωρίζουν, και δεν έχουν και καμιά υποχρέωση , θα πουν ότι οι Δημοτικοί Αστυνομικοί «τακτοποιήθηκαν» ή ακόμα και δικαιώθηκαν. Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. Η «κινητικότητα», γιατί έτσι πλέον πρέπει να γράφεται μόνο μέσα σε εισαγωγικά, είναι ο νέος φερετζές των απολύσεων, των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α και όχι μόνο.

Μέσα σε μια νύχτα οι ζωές μας μετατράπηκαν σε αριθμούς σε ένα παζάρι ψυχών μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών. Μόνο όταν μας επιστρέψουν τις ζωές μας , και μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για δικαίωση. 


Για το Σ.Δ.Α.Θ.

Ο Γραμματέας
Θωμαΐδης Θεόδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου