Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Έγγραφο του ΥΠΕΣ τινάζει στον αέρα την εθελοντική κινητικότητα – 670 οι πλεονάζοντες στο Δ. Αθηναίων - 3.708 πλεονάζοντες σε 272 δήμους

Στον αέρα τινάζει την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα επιστολη του υπουργείου Εσωτερικών που στάλθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε δήμους της χώρας προσδιορίζοντας το συνολικό αριθμό των υπαλλήλων που «περρισέυουν» σε 3.708. Συγκεκριμένα, στο έγγραφο που  υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος προσδιορίζεται ο αριθμός των υπαλλήλων που πλεονάζουν ή λείπουν από ένα δήμο, δημιουργώντας αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις από τους δημάρχους και τους εργαζόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μετά την παραλαβή «της απαράδεκτης επιστολής», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, στην οποία γίνεται λόγος για 670 πλεονάζοντες στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, κάλεσε σε έκτακτη σύγκληση το Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη στο δημαρχείο της Αθήνας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλοι δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα που έχουν πάρει τα σχετικά «ραβασάκια» στα χέρια τους, ενώ σε αναμμένα καρφιά κάθονται όσοι δεν την έχουν λάβει ακόμη.

«Ήτανε στραβό το κλήμα. Το έφαγε και ο γάιδαρος»
Δήμαρχοι που μίλησαν στην aftodioikisi.gr τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι «ήτανε στραβό το κλήμα (σ.σ. οι αντιρρήσεις της ΚΕΔΕ για τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ οι οποίες ωστόσο σε καμία περίπτωση όπως, λένε, «δεν θα μπλόκαραν την εθελοντική κινητικότητα»). Το έφαγε και ο γάιδαρος (σ.σ. επιστολή Γρηγοράκου)».

Πρόσθεταν, δε, με έμφαση ότι «έπρεπε το υπουργείο να αφήσει να ψηφιστεί ο νόμος και να ξεκινήσει η διαδικασία των δηλώσεων των δημοτικών υπαλλήλων και μετά να ενημέρωνε ποιοι είναι οι δήμοι με πλεονάζον ή ελλείπων προσωπικό. Μ’ αυτό τον τρόπο δημιουργείται ανασφάλεια στους εργαζόμενους και τινάζεται το όλο εγχείρημα στον αέρα», λέει στην aftodioikisi.gr, δήμαρχος μεγάλου δήμου του λεκανοπεδίου.

Ποια είναι τα νεφελώδη κριτήρια
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr στην επιστολή γίνεται επίκληση «ορισμένων νεφελωδών κριτηρίων» της γνωστής επιτροπής Ραπακούλια (σ.σ. του διευθυντή του γραφείου του Λ. Γρηγοράκου), όπως λένε οι ίδιοι οι δήμαρχοι, με βάση τα οποία υποτίθεται ότι εξάγεται το πλεόνασμα ή του έλλειμμα προσωπικού.

Τα κριτήρια αφορούν κυρίως:
  • Συνολικό πληθυσμό και αριθμό υπαλλήλων ανά κάτοικο
  • Οικονομική κατάσταση
  • Έκταση
  • Αρμοδιότητες του δήμου.

Τα κριτήρια της κινητικότητας για 3.708 υπαλλήλους – το έγγραφο του ΥΠΕΣ για 272 δήμους


Τη μέθοδο με την οποία η γνωστή ομάδα Ραπακούλια (σ.σ. ο διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Λεωνίδα Γρηγοράκου) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην εθελοντική κινητικότητα των δήμων πρέπει να συμμετάσχουν 3.708 υπάλληλοι περιγράφει έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών που στάλθηκε στους δήμους.

Σύμφωνα με το έγγραφο το οποίο δημοσιεύει η aftodioikisi.gr:

Στους δήμους σήμερα εργάζονται (93.973) υπάλληλοι, εκ των οποίων:
  1.         Δημοσίου Δικαίου και Ι.Δ.Α.Χ υπάλληλοι(66.821)
  2.         Έκτακτο προσωπικό (12.363)
  3.         Τακτικό Προσωπικό ΝΠΔΔ των δήμων (10.110)
  4.         Έκτακτο Προσωπικό ΝΠΔΔ των δήμων (4.679)
  5.         Προσωπικό ΝΠΙΔ των Δήμων

‘Όπως τονίζεται στο έγγραφο στην επεξεργασία των στοιχείων και στην εξαγωγή των αποτελεσμάτων δεν συμπεριλάβαμε Δήμους κάτω από 6.000 κατοίκους διότι:
  • Η πλειονότητα των Δήμων της κατηγορίας αυτής είναι μικροί νησιωτικοί και ορεινοί.
  • Οι υπάλληλοι των περισσοτέρων εξ’ αυτών αποτελούν τον οριακό αριθμό εργαζομένων για τη εύρυθμη λειτουργία του Δήμου
  • Τυχόν κινητικότητα των υπαλλήλων αυτών θα δημιουργήσει ασύμμετρες απώλειες στις τοπικές κοινωνίες.
  • Έχουν ιδιαιτερότητες που δεν τους κάνουν συγκρίσιμους με τους υπολοίπους Δήμους που εξετάζουμε με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία.
  • Οι δήμοι αυτοί είναι 53 και αποτελούν το 16,31% των Δήμων της χώρας, έχουν δε 1.424 υπαλλήλους σε ποσοστό 1,52% επί του συνολικού προσωπικού.
Τα κριτήρια
Για τη διαμόρφωση του δείκτη ελήφθησαν υπόψη οι εξής παράγοντες:
  • Πληθυσμός
  • Έκταση
  • Διοικητική – Δημοτική Αποκέντρωση
  • Διοικητική υποστήριξη – έδρες Νομών
  • Ορεινότητα
  • Νησιωτικότητα
Παράλληλα, προκειμένου να διαμορφωθεί ο Δείκτης Ιδιαιτερότητας των Δήμων χρησιμοποιήθηκαν οι εξής συντελεστές στάθμισης:
  • Πληθυσμός (91,25%)
  • Έκταση (0% – 2%)
o          Για δήμους μέχρι 100 τ. χλμ. (0%)
o          Για δήμους από 100 τ. χλμ. μέχρι 600 τ. χλμ. (1%)
o          Για δήμους πλέον των 600 τ. χλμ. (2%)
  • Έδρες Νομών (0,75%)
  • Νησιωτικότητα σύμφωνα με  το ν. 3852/2010 και το ν. 4093/2012 (1%)
  • Ορεινότητα σύμφωνα με το ν. 3852/2010 (1%)
  • Διοικητική – Δημοτική Αποκέντρωση (0% – 4%)


Πηγή:  http://aftodioikisi.gr/



Η επιστολή Γρηγοράκου που «προγράφει» έως & 5.000 υπαλλήλους – οι πλεονασματικοί & οι ελλειμματικοί δήμοι


Την επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου με την οποία 272 δήμοι (οι 53 είναι απομακρυσμένοι) θεωρείται ότι έχουν πλεονάζον προσωπικό 3.708 υπαλλήλους δημοσιεύει η aftodioikisi.gr.

Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Γρηγοράκος μιλώντας πριν λίγο στο σκάι υποστήριξε ότι οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ σε συναντήσεις τους είχαν μιλήσει για 5.000 δημοτικούς υπαλλήλους που μπορεί να μπουν σε εθελοντική κινητικότητα. Πάντως ο κ. Γρηγοράκος επιχειρησε να καθησυχάσει λέγοντας ότι πρόκειται ια κινητικότητα η οποία θα γίνει εντός νομού.

Eίναι ενδεικτικό ότι, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Γρηγοράκος μαζί το «καλές γιορτές», για τη μελέτη, σχετικά με τον αριθμό των υπαλλήλων χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία του Ιουνίου 2013 (σ.σ. ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει από τους δήμους οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί) και όσον αφορά στους πληθυσμούς των δήμων χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία πραγματικού πληθυσμού του 2011.

Με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου 2013 στους δήμους απασχολούνται 93.973 υπάλληλοι. Από αυτούς, 66.821 υπάλληλοι είναι δημοσίου δικαίου και ΙΔΑΧ, 12.363 είναι έκτακτο προσωπικό, 10.110 είναι το τακτικό προσωπικό των ΝΠΔΔ, 4.679 είναι το έκτακτο προσωπικό στα ΝΠΔΔ. Στην απογραφή Γρηγοράκου δεν περιλαμβάνεται το προσωπικό στα ΝΠΙΔ.

Οι δήμοι με πλεονάζον προσωπικό
Σύμφωνα με την μελέτη της περίφημης Επιτροπής Ραπακούλια, πλεονάζον προσωπικό έχουν μεταξύ άλλων:
  • Δ. Αθηναίων: 665 άτομα
  • Δ. Νίκαιας – Ρέντη: 113
  • Δ. Καλλιθέας:71
  • Δ. Νέας Ιωνίας: 61
  • Δ. Πειραιά: 50
  • Δ. Αγίων Αναργύρων – Καματερού: 40
  • Δ. Πεντέλης: 28
  • Δ. Ηλιούπολης: 12
  • Δ. Σαρωνικού: 12
Μηδενικό ισοζύγιο εμφανίζει ο Δήμος Λαρισαίων, ενώ έλλειμμα εμφανίζουν οι Δήμοι Ηρακλείου Κρήτης (20 έργαζόμενοι) και ο Δήμος Γρεβενών.



Η επιστολή Γρηγοράκου:
Αγαπητέ κ. Δήμαρχε
Σας στέλνω συνημμένη την μελέτη στελέχωσης του δήμου σας, όπως διαμορφώθηκε από την ομάδα εργασίας του Υπουργείου  Εσωτερικών. Για την καλλίτερη κατανόηση της σας αποστέλλω επίσης και την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην μελέτη αυτή.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα επικοινωνήσουμε μαζί σας  για να συζητήσουμε τις παρατηρήσεις σας.
Θα σας παρακαλούσα να λάβετε υπ’ όψιν τα εξής:
1.  Η μελέτη έχει εκπονηθεί στα πλαίσια όσων έχουν αναγγελθεί από το Υπουργείο και έχουν συμφωνηθεί με την ΚΕΔΕ. Δηλαδή περιλαμβάνει  μόνον δια-δημοτικές μετακινήσεις  (αρχίζοντας από εθελούσιες). Ούτε απολύσεις, ούτε διαθεσιμότητες προβλέπονται.
2.  Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία του Ιουνίου 2013. Πιθανόν στον δήμο σας να υπάρχουν αλλαγές έκτοτε, που θα μας υποδείξετε για να ενσωματωθούν.
3.  Η προϋπόθεση μηδενικών εξόδων από το σύστημα  οδηγεί σε μερικές περιπτώσεις δήμων στην πρόβλεψη σημαντικού αριθμού προσλήψεων. Είναι αυτονόητο ότι αυτές τις περιπτώσεις, καθώς και οποιαδήποτε άλλη υπερβολή της μελέτης θα τις εξετάσουμε ξανά από κοινού.
Προσβλέποντας στην συνεργασία σας για να έχουμε το καλλίτερο δυνατό αποτέλεσμα, παρακαλώ δεχτείτε κ. Δήμαρχε τους θερμούς χαιρετισμούς μου και τις ευχές μου για χρόνια πολλά και ευτυχισμένο καινούργιο χρόνο
Αναπληρωτής Υπουργός  Εσωτερικών
Λεωνίδας Γρηγοράκος

Για το ρεπορτάζ χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες και από τον Ε. Τύπο και την Αυγή. Ο πίνακας είναι από τον Ε. Τύπο.

Πηγή:  http://aftodioikisi.gr/

Αντίδραση Συλλόγου Εργαζομένων Κ.Ε.Δ.Ε.: Βόλεμα ημετέρων η κινητικότητα

Τη διοίκηση της ΚΕΔΕ για προώθηση «εν κρυπτώ και χωρίς σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της, φωτογραφικής διάταξης με την οποία δρομολογείται ολοφάνερα και μεροληπτικά η μετάταξη - προστασία ημετέρων κομματικών και προσωπικών φίλων αλλά και συγγενικών προσώπων» στην Ένωση των δημάρχων καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΚΕΔΕ. Αφορμή η διαδημοτική κινητικότητα.

Στην ανακοίνωση, τονίζεται ότι είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι με τη ρύθμιση η ΚΕΔΕ μετατρέπεται αυτόματα από φορέας υποδοχής σε δεξαμενή διαθεσιμότητας και οι εργαζόμενοί της είναι εν δυνάμει απολυόμενοι.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους της ΚΕΔΕ προκύπτει το εξής ηθικό και πολιτικό ζήτημα: «Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις το προσωπικό των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που θα καταργηθούν, θα απολυθούν».

«Γιατί, λοιπόν, η ηγεσία της ΚΕΔΕ επιλέγει να προστατεύσει μόνο το προσωπικό του ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) από αυτό το τραγικό ενδεχόμενο τη στιγμή που για τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ που απειλούνται με λουκέτο και για τις υπηρεσίες που έχουν ήδη καταργηθεί στους δήμους, δεν δείχνει έμπρακτα την ίδια σπουδή και ευαισθησία; Πολύ περισσότερο που αφορά χιλιάδες εργαζομένους που οδηγούνται σε απόλυση αλλά και στην ίδια τη λειτουργία των ΟΤΑ» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η ΚΕΔΕ σε ψήφισμά της για την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα υποστηρίζει ότι η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών παρουσιάζει «σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την καταρχήν συμφωνία» και ζητά «απλούστευση και επίσπευση των διαδικασιών» που θεωρεί ότι είναι άμεσα δυνατή με παράκαμψη της εμπλοκής του ΑΣΕΠ στις μετακινήσεις των υπαλλήλων.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου