Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Επείγουσα ενημέρωση από τον δικηγόρο κ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου για το θέμα της προσφυγής κατά της εγκυκλίου


ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, 10675 Αθήνα - Κολωνάκι 
Τηλ. 210-7222007, Fax 210-7222182  


ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Αξιότιμοι κύριοι, αξιότιμες κυρίες.
Με την υπ' αριθμ. 5/2013 «Ανακοίνωση» του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καλούνται οι υπό διαθεσιμότητα Δημοτικοί Αστυνομικοί να υποβάλουν «Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση» για τη μετάταξή τους.

    Περαιτέρω, με την υπ' αριθμ. πρωτ. ΔΙΠΙΔ/Β.2/Δ/83/οικ.32170 Εγκύκλιο του ιδίου Υπουργού παρέχονται «Οδηγίες για την κινητικότητα των Δημοτικών Αστυνομικών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα» (ΑΔΑ: ΒΛ12Χ-Φ91). Μεταξύ των άλλων, με την τελευταία αυτή «Εγκύκλιο» προβλέπεται ότι «η διαδικασία πρόσληψης των υποψηφίων ως ειδικού ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας κατά την οποία υπήρχε η δυνατότητα άσκησης ένστασης ενώπιον του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 3812/2009 συγκαταλέγεται στις "λοιπές διαδικασίες υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ" της υπ' αριθμ. ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/3/οικ.22274/09.08.2013 απόφασης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης», με την οποία καθορίστηκε, μεταξύ των άλλων, η μοριοδότηση των σχετικών κριτηρίων επιλογής. Συνεπώς, οι Δημοτικοί Αστυνομικοί οι οποίοι προσλήφθηκαν με βάση διαδικασίες που υπήχθησαν στις ως άνω διατάξεις του ν. 3812/2009, όπως είναι για παράδειγμα η διαδικασία πρόσληψης με βάση την υπ' αριθμ. 29352/18616/13.8.2009 Προκήρυξη της Περιφέρειας Αττικής, μοριοδοτούνται, σύμφωνα με την εν λόγω «Εγκύκλιο», με επιπλέον 20 όρια, σε αντίθεση με τους λοιπούς συναδέλφους τους που προσλήφθηκαν με προγενέστερες διαδικασίες πρόσληψης, όπως είναι ιδίως αυτές που ρυθμίζονταν από τις διατάξεις των π.δ. 23/2002 και 135/2006. Η ως άνω πρόβλεψη της «εγκυκλίου», η οποία δεν προβλέπεται, κατ' αρχήν, στον νόμο, εισάγει, κατά την ορθότερη άποψη, άνιση δυσμενή μεταχείριση σε βάρος των Δημοτικών Αστυνομικών που προσλήφθηκαν με προγενέστερες του νόμου 3812/2009 διαδικασίες, χωρίς τούτο να δικαιολογείται από αποχρώντες λόγους δημοσίου συμφέροντος. Για τον λόγο αυτό, αντίκειται, πέραν των άλλων, στην αρχή της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 Συντ.).

    Κατόπιν διαβουλεύσεων με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και τοπικούς Συλλόγους τους, αποφασίσθηκε, ενόψει της προφανούς ανάγκης να διεξαχθεί η κινητικότητα με ισότιμο και διαφανή τρόπο, να προσβάλλουμε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με ομαδικές αιτήσεις ακυρώσεως την ως άνω «Εγκύκλιο» κατά το μέρος αυτής που εισάγει, το πρώτον, την ως άνω επίμαχη ρύθμιση, ζητώντας παράλληλα την αναστολή εκτέλεσης του συγκεκριμένου όρου. Τούτο δε αποφασίστηκε, παρά το γεγονός ότι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας επιδεικνύει φειδώ στη χορήγηση αναστολών εκτελέσεως παρόμοιων κανονιστικών ρυθμίσεων. Για το ίδιο ζήτημα θα αποσταλεί εξάλλου σχετικό Υπόμνημα, υπό τη μορφή εξωδίκου δηλώσεως, τόσο προς τον αρμόδιο Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όσο και προς το ΑΣΕΠ.
Παρακαλούμε, οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετέχουν στις εν λόγω αιτήσεις ακυρώσεως να μας αποστείλουν ηλεκτρονικά, το συντομότερο δυνατόν, τα στοιχεία τους (όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, Δήμος όπου κατείχαν οργανική θέση) στις κάτωθι ηλεκτρονικές διευθύνσεις: α) apapaconstantinou.law@gmail.com, β) galanhmari@gmail.com ή στο fax: 210-7222182. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι αναγκαίο στοιχείο για την αύξηση των πιθανοτήτων τελεσφόρησης των ανωτέρω ενδίκων βοηθημάτων είναι η μαζικότητα της συμμετοχής των Δημοτικών Αστυνομικών.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι προκειμένου να εκλείψει κάθε κίνδυνος όσον αφορά τη διατήρηση του εννόμου συμφέροντος για τις αιτήσεις ακυρώσεως που έχουμε ασκήσει κατά των διαπιστωτικών πράξεων κατάργησης των οργανικών θέσεων ή θέσεως σε διαθεσιμότητα, κρίνεται σκόπιμο οι Δημοτικοί Αστυνομικοί να περιλάβουν στο τέλος της «Αιτήσεως - Υπεύθυνης Δηλώσεως» που θα υποβάλουν κατά τα ανωτέρω για τη μετάταξή τους το κάτωθι κείμενο επιφύλαξης:
   «Με επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μου, ιδίως όσον αφορά την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του άρθρου 81 του ν. 4172/2013, καθώς και της νομιμότητας της συγκεκριμένης μοριοδότησης του κριτηρίου του τρόπου εισαγωγής στη Δημοτική Αστυνομία».

Είμαι στη διάθεσή σας.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
 ΔΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

3 σχόλια:

  1. Για την 8ετια που καταργηθηκε με την ιδια εγκυκλιο, κουβεντα ε; Ισοτητα και αξιοκρατια οπου και οταν μας συμφερει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνάδελφε σοβαρέψου. Η εγκύκλιος βγήκε Παρασκευή βράδυ και μέσα στο Σαββατοκύριακο υπάρχει μια πρώτη αντίδραση, και με τα δικηγορικά γραφεία κλειστά, γιατί κάποιοι κινήθηκαν. Αν νομίζεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις καλύτερα, αντί να ασκείς κριτική, κάνε τις δικές σου ενέργειες. Και βέβαια υπάρχει θέμα με την οκταετία/διετία, και πολλά άλλα θέματα, και είναι σε γνώση και του δικηγόρου και όλων μας. Όποιες συναντήσεις είναι να γίνουν θα γίνουν από αύριο, όπου θα συζητηθούν όλες οι παράμετροι (και υπάρχουν παράμετροι και διάσταση σε νομικά θέματα που τα γνωρίζουν οι δικηγόροι πολύ καλύτερα από τον οποιονδήποτε από εμάς)

      Διαγραφή
  2. Να κατατεθούν τώρα οι αιτήσεις προσωρινής ακύρωσης επι της διαθεσιμότητας !! Όπως έκαναν οι σχολικοί φυλακες έτσι και εμείς ιδίως οι άνω των 50 ετών ,ΥΕ, και απόφοιτοι λυκείου που τους ρίχνουν στο καιαδα των απολύσεων. Ολοι αύριο στα δικηγορικά γραφεία να προχωρήσουν τα ασφαλιστικά μέτρα! Η αδικία θα πνίγει με κάθε τροπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή