Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΑΣΕΠ και άλλες ιστορίες, έξοχο άρθρο συναδέλφου για την εξέλιξη των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ από την ίδρυσή του ως σήμερα

ΑΣΕΠ και άλλες ιστορίες


Συνάδελφοι, θα σας πω μια προσωπική ιστορία, που δεν είναι τόσο προσωπική αλλά ιστορία πολλών συμπολιτών μας.

Ο θεσμός του ΑΣΕΠ ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Ήταν η πρώτη απόπειρα αξιοκρατικής στελέχωσης της Δημόσιας διοίκησης η οποία πιστώνεται στον εμπνευστή της Αναστάσιο Πεπονή, ο οποίος κατηγορήθηκε για αυτή του την ενέργεια ακόμη και από τα στελέχη του κόμματος στο οποίο ανήκε (ΠΑΣΟΚ).

Ο θεσμός αν και νέος δείχνει να καθιερώνεται παρά τα πλαγιομετωπικά χτυπήματα που κατά καιρούς δέχεται. Ενδεικτικά, υπηρεσίες όπως η πυροσβεστική συνεχίζουν να στελεχώνονται με τους «πατροπαράδοτους τρόπους» ενώ στην ΕΛ.ΑΣ υφίσταται ακόμη η ποσόστωση για τα παιδιά των αστυνομικών στις πανελλήνιες (θα καταργηθεί το φθινόπωρο του 1999). Βλέπετε βρισκόμαστε ακόμη στη δεκαετία του ’90 όταν ακόμη και σε ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ τράπεζες υπήρχε θεσμοθετημένο το καθεστώς της «κληρονομικότητας».

Το ΑΣΕΠ κρατάει καλά γενικά, όμως δεν θα επικρατήσει για πολύ. Τα πρώτα χτυπήματα έρχονται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το κομβικό για την εξέλιξη του ΑΣΕΠ, έτος 2004. Τα πράγματα είναι απλά, το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρώσει το «έργο» του, ο τότε Πρωθυπουργός Κ.Σημίτης γνωρίζει ότι επέρχεται το πολιτικό του τέλος και είναι η ώρα για την μεγάλη έξοδο. Σημαίνοντα ρόλο θα παίξει η υπουργός οικονομικών τότε, Β.Παπανδρέου η οποία και ανοίγει τον χορό με τις πρώτες «φωτογραφικές» προκηρύξεις του ΑΣΕΠ. Του ΑΣΕΠ ναι.

Το ΑΣΕΠ προσφέρει πλέον μια υπηρεσία ιδεατή για τους πατρόνες της εργασίας στη δημόσια διοίκηση. Προσφέρει δηλαδή την ηθική νομιμοποίηση και παράλληλα την τέλεια προκάλυψη για τη συνέχιση των ρουσφετιών. Θα παρελάσουν κάποιες ακόμη φωτογραφικές προκηρύξεις (άλλωστε οι εξελίξεις θα προλάβουν το κυβερνών τότε κόμμα) με αποκορύφωμα το μεγαλούργημα της στελέχωσης των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών- των γνωστών μας ΚΕΠ. Την ίδια τακτική για τα ΚΕΠ θα ακολουθήσει και η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ επί Πρωθυπουργίας του Κ.Καραμανλή και υπουργίας του (καθηγητή!) Π.Παυλόπουλου.

Σε απλά ελληνικά, οι δύο κυβερνήσεις θα προσλάβουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μέσω των Δήμων -και φυσικά Δημάρχων- (αυτό λέγεται αποκέντρωση εξουσίας) υπαλλήλους για τη στελέχωση των ΚΕΠ. Όταν έρθει η ώρα της λήξης της σύμβασης τους όμως, με μια απλή προκήρυξη ΑΣΕΠ (ω ναι από αυτές που επιβραβεύονται τώρα με 25 μόρια) η οποία και θα έχει ως ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ προσόν την εμπειρία σε… Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών οι υπάλληλοι αυτή κατ’ουσίαν θα μονιμοποιηθούν!

Ένας αναγνωρισμένα επιτυχημένος θεσμός, αυτός των ΚΕΠ, έχει στελεχωθεί απ’άκρη σ’άκρη σε όλη τη χώρα με …βύσματα (καλώ κάποιον να μου αποδείξει πως υπάρχει ένας (1) υπάλληλος σε όλη την Ελλάδα που μπήκε από μια «καθαρή» προκήρυξη). Ο υπουργός τότε Π.Παυλόπουλος θα αποτελειώσει την όποια εγκυρότητα είχε απομείνει στον θεσμό του ΑΣΕΠ.
Κίνηση 1η: Πολλές προκηρύξεις βγαίνουν με προαπαιτούμενα (φωτογραφικά) προσόντα που για να αποκτηθούν χρειαζόταν η πελατειακή σχέση με τους «κήνσορες» της ελληνικής πολιτικής εξουσίας.
Κίνηση 2η: Εντάσσεται η μοριοδότηση των σεμιναρίων του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για τα σεμινάρια-φάντασματα (πολλοί μιλούσαν γι’αυτά κανείς δεν τα’χε δει ποτέ όμως) τα οποία και ενισχύανε την θέση του υποψηφίου που είχε την «τύχη» να συμμετάσχει σε αυτά με 70 μόρια (όσα και η γνώση μιας άριστης ξένης γλώσσας δηλαδή). Ακόμη και οι τίμιοι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ εκείνη την εποχή, απαντούσανε ευθαρσώς σε ενδιαφερομένους πως «αίτηση για αυτά τα σεμινάρια δε θα βρείτε εδώ». 

Είναι άλλωστε η ίδια απάντηση που θα δίνουν μετά την 3η κίνηση (ματ, Κ.Ο) του υπουργού Παυλόπουλου: Καθιέρωση της προσαύξησης του 50% για συμμετέχοντες σε προγράμματα Stage. Προσοχή στο κενό. Τα προγράμματα Stage στην αρχή ήταν προγράμματα απασχόλησης και εκπαίδευσης που απλά δίνανε μια εμπειρία στους συμμετέχοντες, έναν βασικό μισθό και τίποτα παραπάνω (ούτε καν ασφάλιση). Μπορούσες να τα βρεις στον ΟΑΕΔ της γειτονιάς σου και κανένα βύσμα δεν χρειαζόταν. Στην αρχή…Γιατί μετά την 3η κίνηση Παυλόπουλου τα Stage τα έβρισκε κάποιος μόνο στα κλασσικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, στα βουλευτικά γραφεία δηλαδή. Αφού κάποιος υποψήφιος ασκούσε την τέχνη της «πολιτικής συναλλαγής» (sic), μπορούσε να ξεκινήσει το Stage του. Προσοχή πάλι όμως. Όταν έφτανε τους 23 μήνες ΣΥΝΗΘΩΣ έφτανε και το τέλος. Μόνο οι λίγοι και εκλεκτοί μπορούσανε να φτάσουν τον μαγικό αριθμό 24 (μήνες). Ήταν ο αριθμός των μηνών σε Stage που προσαύξανε την μοριοδότηση του υποψηφίου κατά 50% !!! Είχε δηλαδή 300 μόρια; Αυτομάτως μεταφραζόταν σε 450 και κάπου εκεί μεταπτυχιακά, πτυχία ξένων γλωσσών κλπ βλέπανε την πλάτη των Stage…Σπανιότατα μπορούσε ο Χ υποψήφιος να περάσει με τα προσόντα του τον κάτοχο εμπειρίας stage (γι’αυτό και δεν θα ήταν πάλι δίκαιη μια απόλυση όλων αυτών που προσλήφθηκαν με τις προκηρύξεις των stage). Η 4η και τελευταία κίνηση του υπουργού των…προσλήψεων Π.Παυλόπουλου είναι η μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων (ας με βοηθήσει κάποιος με τον ακριβή αριθμό) με ένα απλό διάταγμα…το περίφημο «του Παυλόπουλου».

Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού είχε όμως απαξιωθεί ΠΛΗΡΩΣ κάτι που θα επιβεβαιώσει και το ίδιο πολλές φορές ανοιχτά μέσω του Προέδρου του Γ.Βέη και των ετήσιων εκθέσεων του. Η κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου θα διορθώσει τις στρεβλώσεις της μοριοδότησης του ΑΣΕΠ αλλά θα είναι πλέον αργά. Οι θέσεις θα βγαίνουν με το σταγονόμετρο.

Παράλληλα, ένας νέος –ουσιαστικά- θεσμός, αυτός της Δημοτικής Αστυνομίας, αποφασίστηκε να ενισχυθεί. Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή σε όλους σας. Η διαδικασία που θα αποφασιστεί για το ένστολο προσωπικό της Δ.Α, είναι αυτή μέσω των Προεδρικών Διαταγμάτων 2002 και 2006. Η διαδικασία κρίνεται καθόλα σύννομη από υπουργούς των κυβερνήσεων και το επιβεβαιώνει και το ΣτΕ!!! Είναι η διαδικασία που συνεχίζουν να ακολουθούν τα σώματα ασφαλείας κατά την στελέχωση τους.

Τα πράγματα δεν θα είναι ιδεατά και οι προσλήψεις δεν θα είναι νόμιμες και νομότυπες κατά 100% όπως θα φανεί από την ύπαρξη κάποιων πλαστών δικαιολογητικών (αλήθεια οι υπεύθυνοι που συμπτωματικά τα δεχόντουσαν ως γνήσια θα λογοδοτήσουν κάποτε;), υψομετρήσεων στο…περίπου και αγωνισμάτων που δε θα γίνουν ποτέ. Εγώ θα μιλήσω για τη σειρά μου συνάδελφοι (2009 σχολή). Δεν άκουσα ποτέ ούτε μια καταγγελία ότι κάποιος πήρε τη θέση αναξιοκρατικά και ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ όμως κάποιου που έμεινε απ’έξω. Αντίθετα γνωρίζω για Δήμους όπου θέσεις μείνανε κενές ενώ θα μπορούσαν να κάνουν τα στραβά μάτια και δεχτούν υποψηφίους που δεν έπρεπε.

Είναι όμως και η 1η φορά που προκηρύξεις δεν αναγνωρίζουν καμιά προϋπηρεσία (ούτε αυτή την προσαυξημένη των stage) και ενισχύουν κατόχους πτυχίων ξένων γλωσσών και πιστοποιητικών γνώσης Η/Υ κλπ. Η συντριπτική πλειονότητα των προσλήψεων ήταν καθόλα αξιοκρατική και πολύ περισσότερο από της απαξιωμένες πλέον προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.

Και τώρα σας καλώ να δείτε μπροστά σας τις αδικίες. Οι προσληφθέντες των ΚΕΠ μπορούνε να κομπάζουν για τα 25 μόρια της «αξιοκρατικής» -ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ!- πρόσληψης τους που τους δίνει ο αισχρός και τραγελαφικός πίνακας Μητσοτάκη και εμείς να μένουμε με 0 μόρια και τον στιγματισμό του «βύσματος», αν δεν έχουμε και αυτόν των πλαστών πτυχίων που μας έχουν προσάψει κατά καιρούς οι κυβερνώντες.

Προσοχή, η επιστολή μου δεν έχει ως στόχο τον κοινωνικό αυτοματισμό ούτε τον κανιβαλισμό σε βάρος άλλων συναδέλφων. Δεν είμαστε εμείς που θα καθίσουμε να δούμε ένα ένα τα πτυχία των άλλων Δ.Υ για την εγκυρότητα τους και το αξιοκρατικό της προσλήψεως τους. Θέλω όμως να καταδείξω ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ανεχόμαστε αυτή την αδικία.

Ακόμη και αν διασωθεί εργασιακά κάποιος τώρα, στην πρώτη επόμενη διαθεσιμότητα (είναι μεγάλος μύθος αυτό που λέγεται πως όποιος περνάει μια διαθεσιμότητα δεν κινδυνεύει μετά) θα βρεθεί αυτομάτως εκτός δημοσίου καθώς δεν αρκούν ούτε έξι μεταπτυχιακά (αν μετρούσαν αθροιστικά) για φτάσει κάποιος να ανταγωνιστεί οποιονδήποτε άλλο υπάλληλο.

Εισαγωγή ΤΩΡΑ, έστω σε αυτόν τον πίνακα, του τρόπου πρόσληψης μας με τα Π.Δ 2002-2006 με αντίστοιχη μοριοδότηση 20 μορίων.

ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ – ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ.
ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ !!!

Με τιμή,
ένας συνάδελφος σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου