Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Βραχυκύκλωμα στην κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΣτΕ για τους ενστόλους - Κεδίκογλου: Σεβόμαστε τις απόφασεις

Σε στάση (αμήχανης) αναμονής υποχρεώνει την κυβέρνηση η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε συνταγματικώς προβληματικές τις αναδρομικές περικοπές του 2012 που είχαν επιβληθεί σε ένστολους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για επιστροφή χρημάτων σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς και λιμενικούς.


Βραχυκύκλωμα μετά την απόφαση του ΣτΕ για τους ενστόλους

Μιλώντας στον ρ/σ Βήμα Fm ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε: «Ασφαλώς και η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις του ΣτΕ, όμως στο συγκεκριμένο σας ερώτημα η κυβέρνηση δεν μπορεί να τοποθετηθεί αν δεν δει προηγουμένως την απόφαση. Δεν έχουμε πάρει την απόφαση στα χέρια μας.»

«Όσες δικαστικές αποφάσεις και να βγουν, λεφτά δεν θα γεννήσουμε», σχολίασε από την πλευρά του ο Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

«Το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι νομικό. Κάθε απόφαση που θα ακυρωθεί θα πρέπει αυτομάτως να αντικατασταθεί με κάποια άλλη», είπε ο κ. Γεωργιάδης που πρόσθεσε:

«Δεν έχω διαβάσει το σκεπτικό της αποφάσεως και έτσι δεν μπορώ να το κρίνω. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας όμως επειδή το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι νομικό αλλά είναι οικονομικό κάθε απόφαση που θα ακυρωθεί, που έχει να κάνει με ζητήματα δημοσιονομικό χαρακτήρα θα πρέπει αυτομάτως να αντικατασταθεί με μια άλλη. Έχουμε στην τσέπη μας συγκεκριμένα λεφτά, δεν έχουμε άλλα αυτά είναι. Όσες αποφάσεις και να βγάλουμε μεταξύ μας, τα λεφτά αυτά παραμένουν τα ίδια. Μην μας φεύγει η μεγάλη εικόνα», κατέληξε ο υπουργός.

Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε στον Σκάι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει η οριστική απόφαση του δικαστηρίου και άρα «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν σχολιάζουμε».

«Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές, όπως και αποφάσεις για προσφυγές που οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαιωθεί» παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, με δήλωσή του, ο βουλευτής του κόμματος Αλέξης Μητρόπουλος εξέφρασε την ελπίδα του ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας «θα εγκαινιάσει μια νέα θεώρηση της δικαστικής λειτουργίας για τους μισθούς και συντάξεις όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων, βγάζοντας σταδιακά αντισυνταγματικούς όλους τους σχετικούς εφαρμοστικούς νόμους που μέλλουν να εφαρμοστούν για πολλές γενεές εργαζομένων».

Σε σχετική δήλωσή του και υπό την επιφύλαξη της μελέτης της απόφασης της Ολομελείας του ΣτΕ προς συναγωγή ολοκληρωμένων συμπερασμάτων, ο κ. Μητρόπουλος τονίζει ότι η καθυστερημένη αυτή και επιμερισμένη δίκαια κρίση του ΣτΕ πρέπει να επεκταθεί και σε όλους τους άλλους κλάδους και να μην περιοριστεί στο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών, για το οποίο η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει τη μερική ενίσχυσή του μέσα από το λεγόμενο πλεόνασμα.

Εξάλλου, σημειώνει ότι η απόφαση αυτή δεν θίγει τη συνεχιζόμενη ραγδαία μείωση των μισθών και ημερομισθίων του υπόλοιπου δημοσίου και βεβαίως του πολύπαθου ιδιωτικού τομέα, όπου εξακολουθεί να εφαρμόζεται η δραστική μείωση μισθών και συντάξεων, σύμφωνα με τη «ρήτρα της συγκρίσιμης ανταγωνιστικής υποτίμησης» με τις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία), όπως προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο (Νόμος 4046/12).

Πηγή:  http://www.ethnos.gr/

1 σχόλιο:

  1. Μητσοτακη , Γεωργιάδη , είσαστε προδότες του έθνους και πολιτικά υποκείμενα. Να σας στείλει ο λαός σπίτια σας αρκετά μας κοροιδευετε και μας εκμεταλευεστε χωρις λόγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή