Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Απάντηση στην Ερώτηση Αυγενάκη (Ν.Δ.) για προσλήψεις υπαλλήλων με πλαστά πιστοποιητικά

Σας παραθέτουμε την απάντηση στην Ερώτηση του κ. Ελευθέριου Αυγενάκη (Ν.Δ.) «Πόσες είναι οι περιπτώσεις υπαλλήλων στην τοπική αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού, αλλά και στους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν προσληφθεί με πλαστά πιστοποιητικά;», για την οποία σας είχαμε ενημερώσει εδώ.

Η απάντηση του ΥΠ.ΕΣ.:

Αθήνα, 13-12-2013 
Αριθ. πρωτ.: 2444

Θέμα: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Σχετ.: Η υπ' αριθμ. 3991/20-11-2013 Ερώτηση

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ελευθέριος Αυγενάκης, με θέμα «Προσλήψεις υπαλλήλων με πλαστά δικαιολογητικά», κατά λόγο αρμοδιότητας, και σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο Υπουργείο Εσωτερικών, σας γνωρίζουμε ότι γίνεται έλεγχος και επικαιροποίηση των ατομικών φακέλων των υπαλλήλων, ενώ παράλληλα εξελίσσεται διαδικασία ελέγχου γνησιότητας των τίτλων σπουδών και άλλων δικαιολογητικών, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προβεί σε αναζήτηση στοιχείων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας με το υπ' αριθμ. πρωτ. 48157/29-11-2013 έγγραφο. Μόλις περιέλθουν οι σχετικές απαντήσεις, θα επανέλθουμε με νεότερο έγγραφο μας.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι για την καταγραφή αντίστοιχων περιπτώσεων στο σύνολο των φορέων του Ελληνικού Δημοσίου, αρμόδιο να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ

Η απάντηση του ΥΔιΜΗΔ:


Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2013
Αρ. Πρωτ.: ΤΚΕ/Φ.2/ 33603

Σε απάντηση της υπ'αριθμ. 3991/20.11.2013 Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής κ. Λευτέρης Αυγενάκης με θέμα: «Προσλήψεις υπαλλήλων με πλαστά πιστοποιητικά», σας διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

Ο έλεγχος εγκυρότητας δικαιολογητικών και ο εντοπισμός τυχόν πλαστών πιστοποιητικών δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της συνολικής πολιτικής του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης στο Δημόσιο Τομέα. Για πρώτη φορά επιχειρείται στο Δημόσιο ένας στοχευμένος έλεγχος γνησιότητας τίτλων σπουδών (πανεπιστημιακών πτυχίων, πτυχίων ξένων γλωσσών), αλλά και άλλων δικαιολογητικών, μέσα από μια οργανωμένη διαδικασία η οποία διεκπεραιώνεται από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ). Πρόκειται για μία εκ των πραγμάτων πολυδιάστατη και σύνθετη διαδικασία η οποία, για να είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική, απαιτεί χρόνο, συντονισμένες ενέργειες και λεπτούς χειρισμούς, προκειμένου να αποδώσει καρπούς. Οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον τελικό αριθμό των πλαστών δικαιολογητικών που θα διαπιστωθεί είναι παρακινδυνευμένη και ενδεχομένως παραπλανητική. Αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι εξής έλεγχοι εγκυρότητας πιστοποιητικών:
  1. Έλεγχος σε 178 Δήμους με αντικείμενο την εξέταση της εγκυρότητας των δικαιολογητικών που υπέβαλαν οι επιτυχόντες σε διαγωνισμούς για την πλήρωση θέσεων δημοτικών αστυνομικών.
  2. Έλεγχος για την εγκυρότητα των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας που αποτέλεσαν προϋπόθεση διορισμού 9.873 επιτυχόντων σε 49 Προκηρύξεις του ΑΣΕΠ από το 2003-2004.
  3. Λοιποί έλεγχοι κατόπιν καταγγελιών σε διάφορες υπηρεσίες.

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ξεκινήσει να δίνει στη δημοσιότητα σε τακτά χρονικά διαστήματα συγκεκριμένα στοιχεία που προκύπτουν από την επιτάχυνση των παραπάνω διαδικασιών, τα οποία είναι και τα μόνα αξιόπιστα.

Η εν λόγω Ερώτηση διαβιβάστηκε στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και σας επισυνάπτουμε το υπ' αριθμ. Α.Π. ΣΕΕΔΔ/Φ.13/15792 /6.12.2013 απαντητικό του έγγραφο.

Κατά τα λοιπά, αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Εσωτερικών.


Ο Υπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης


ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ-ΕΛΕΓΚΤΩΝ 
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
  Αθήνα, 06 Δεκεμβρίου 2013
 Α,Π.:ΣΕΕΑΔ/Φ.13/15792

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου με το οποίο μaς διαβιβάσατε την αριθ. 3991/20-11-2013 Ερώτηση του βουλευτή Ν. Ηρακλείου Λ. Αυγενάκη, σας ενημερώνουμε ότι το ΣΕΕΔΔ, στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου ΔΙ.Μ.ΗΔ. για την προαγωγή της διαφάνειας και αξιοκρατίας και την ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης στο δημόσιο τομέα, διενεργεί ελέγχους σύμφωνα με το άρθρο 5 ν.3074/2002, για τη διαπίστωση της εγκυρότητας των στοιχεvν που υποβλήθηκαν για διορισμό σε υπηρεσίες αρμοδιότητάς του (άρθρο 2 παρ. 2α ν.3074/2002).

Ειδικότερα, εκτός από τους σχετικούς ελέγχους που διενεργούνται κατόπιν καταγγελίας το ΣΕΕΔΔ κατόπιν εντολής των Υπουργών ΔΙ.Μ.Η.Δ. και Εσωτερικών (σχετ. 2), διενεργεί έλεγχο σε 178 Δήμους της χώρας με αντικείμενο την εξέταση της εγκυρότητας των δικαιολογητικών που υπέβαλαν οι επιτυχόντες σε διαγωνισμούς για την πλήρωση θέσεων ειδικού ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας. Στο πλαίσιο του ως άνω ελέγχου έχουν γνωστοποιηθεί στους οικείους Δήμους 41 εκθέσεις για αντίστοιχες περιπτώσεις δημοτικών αστυνομικών οι οποίοι υπέβαλαν για το διορισμό τους πλαστά στοιχεία, με προτάσεις για ανάκληση των μη νόμιμων διορισμών και την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Ήδη οι Δήμοι, σε υλοποίηση των ως άνω προτάσεων ενημερώνουν το ΣΕΕΔΔ για τις ενέργειες τους.

Επίσης ο Υπουργός ΔΙΜΗΔ έχει ζητήσει από το ΣΕΕΔΔ (σχετ. 3) τη διενέργεια ελέγχου για την εξέταση της εγκυρότητας των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας που αποτέλεσαν απαραίτητη πρόσθετη προϋπόθεση διορισμού των επιτυχόντων σε 49 προκηρύξεις του ΑΣΕΠ κατά το χρονικό διάστημα 2003-2013 Για την διενέργεια του ως άνω ελέγχου το ΣΕΕΔΔ συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία.


Ο Ειδικός Γραμματέας

Πηγή: Βουλή των Ελλήνων

1 σχόλιο:

  1. Εξω οι πλαστοι να αδειάσει καμία θέση για τους σωστούς όλων των σειρών ! Καλή χρόνια να έχουμε και όλοι με μια θέση σπίτια μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή