Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Τον χαβά του ο Γρηγοράκος: 400 δημ. αστυνομικοί με πλαστά δικαιολογητικά! - Απάντηση σε Επίκαιρη Ερώτηση του Ν. Βούτση για τα καταστήματα μίας στάσης

Περίπου τους 400, αγγίζει ο αριθμός των δημοτικών αστυνομικών που προσλήφθηκαν με πλαστά δικαιολογητικά, σύμφωνα με απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκου σε ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτση.

Ο Λ. Γρηγοράκος αναφέρθηκε στο θέμα των πλαστών δικαιολογητικών και ο Προεδρεύων Γ. Δραγασάκης ρώτησε: «ο αριθμός αυτός είναι μεγάλος;» για να πάρει την απάντηση «είναι αρκετά μεγάλος».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι έχει ζητήσει 389 άτομα από τη διαθεσιμότητα για να ενταχθούν στα καταστήματα «μίας στάσης» για τους μετανάστες: 184 Δημοτικούς Αστυνομικούς (92 ΠΕ και 92 ΔΕ) για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Αττικής, 52 άτομα για τη Θεσσαλονίκη, 52 άτομα για τη Θράκη.

Σύμφωνα με τον Λ. Γρηγοράκο, στην Ελλάδα διαμένουν 473.124 νόμιμοι μετανάστες, εξ αυτών οι 232.000 σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική.

Εν τω μεταξύ, στους 473.124 ανέρχονται οι νόμιμοι διαμένοντες μετανάστες στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Είναι, δε, ενδεικτικό ότι από αυτούς, οι 232.000 βρίσκονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.


Έως και 400 δημοτικοί αστυνομικοί προσλήφθηκαν με πλαστά δικαιολογητικά


«Αρκετά μεγάλος», έως και 400, είναι ο αριθμός των Δημοτικών Αστυνομικών που προσλήφθηκαν με πλαστά δικαιολογητικά, σύμφωνα με απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκου σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτση.

Ο Λ. Γρηγοράκος αναφέρθηκε στο θέμα των πλαστών δικαιολογητικών και ο Προεδρεύων Γ. Δραγασάκης ρώτησε: «ο αριθμός αυτός είναι μεγάλος;»
Λ. Γρηγοράκος: Είναι αρκετά μεγάλος.
Ν. Βούτσης: Δειγματοληπτικά, 70 είπαμε και μπορεί να πάει στους 300 με 400, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Λ. Γρηγοράκος: Ναι, για τους Δημοτικούς Αστυνομικούς.
Γ. Δραγασάκης: Ναι.
Λ. Γρηγοράκος: Για μένα το ποσοστό είναι αρκετά μεγάλο. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ…
Ν. Βούτσης: Είναι μία «δουλειά» περί τα Proficiency.
Γ. Δραγασάκης: Να μαθαίνουμε τι γινόταν και τι ενδεχομένως…
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ, πάντως, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι έχει ζητήσει 389 άτομα από τη διαθεσιμότητα για να ενταχθούν στα καταστήματα «μίας στάσης» για τους μετανάστες: 184 Δημοτικούς Αστυνομικούς (92 ΠΕ και 92 ΔΕ) για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Αττικής, 52 άτομα για τη Θεσσαλονίκη, 52 άτομα για τη Θράκη.
Σύμφωνα με τον Λ. Γρηγοράκο, στην Ελλάδα διαμένουν 473.124 νόμιμοι μετανάστες, εξ αυτών οι 232.000 σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Επίκαιρη ερώτηση Ν. Βούτση, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς Εσωτερικών -Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Λειτουργία «καταστημάτων μίας στάσης» για την εξυπηρέτηση αιτημάτων υπηκόων τρίτων χωρών


Σύμφωνα με το Ν. 4018/2011 η διαδικασία για τη μετάπτωση των Υπηρεσιών Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας σε «καταστήματα μίας στάσης» θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως 30-9-13 και μάλιστα αυτοδίκαια, ακόμη κι αν μέχρι την 1-10-13 δεν είχαν εκδοθεί οι προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις. Εν όψει της προθεσμίας αυτής, στις 12-8-13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με Ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου διαπίστωναν την έλλειψη της απαιτούμενης προετοιμασίας επί δύο έτη, και ζητούσαν από την κυβέρνηση την πραγματοποίηση επανασχεδιασμού και ορθολογικότερης προετοιμασίας, ώστε οι υπηρεσίες αυτές να μπορέσουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στο ρόλο και το έργο τους. Η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών δεν αναγνώριζε τη διαπιστωθείσα καθυστέρηση και απέρριπτε οποιαδήποτε παράταση στην έναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων μίας στάσης.

Παρόλα αυτά ο ίδιος εξέδωσε Απόφαση (ΑΔΑ: ΒΛ9ΝΝ-Ρ7Τ/30-9-13) αυθημερόν της ημερομηνίας λήξης της προθεσμίας που όριζε ο σχετικός νόμος, με την οποία ειδοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι «θα προωθήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πρόταση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα παρατείνεται έως την 31-12-13 η προθεσμία μεταφοράς των αρμοδιοτήτων από τους δήμους της χώρας προς τις υπηρεσίες αλλοδαπών και μετανάστευσης που εδρεύουν στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Αττικής». Η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση δεν προωθήθηκε πλην όμως η αναφερόμενη παράταση ίσχυσε (κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας) και εν τέλει από 1-1-2014 πραγματοποιήθηκε η μετάπτωση των Υπηρεσιών Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας σε Καταστήματα Μίας Στάσης, παρόλο που στο διάστημα που μεσολάβησε δεν προωθήθηκε η ενίσχυση των υπηρεσιών με επιπλέον προσωπικό.

Παρόλο που -όπως επικαλείται το Υπουργείο- η μετατροπή αυτή έγινε για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών τρίτων χωρών και για την αποφυγή φαινομένων κακοδιοίκησης, η πραγματικότητα αποδεικνύει καθημερινά την περίτρανη αποτυχία του έργου της κυβέρνησης στην υλοποίηση αυτού του στόχου. Οι εξυπηρετούμενοι πολίτες υπήκοοι τρίτων χωρών και οι εργαζόμενοι στα Καταστήματα Μίας Στάσης βιώνουν δραματικές καταστάσεις συνωστισμού και αγωνίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αθήνα και τον Πειραιά όπου συγκεντρώνονται εξυπηρετούμενοι πολίτες από όλους τους Δήμους του λεκανοπεδίου και τα νησιά.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, με νεότερό του έγγραφο (14-1-14) αναγνωρίζει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία στελέχωσης (με μετατάξεις και διαδικασία κινητικότητας) με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ικανοποιητική εξυπηρέτηση του κοινού. Το αποτέλεσμα είναι εκ νέου δεσμεύεται ότι θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει αυτοδίκαιη πεντάμηνη παράταση ισχύος στις άδειες διαμονής που λήγουν από 1-1-14 ως 30-4-14.

Επειδή η πολιτική ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών προβαίνει σε αντιφατικές μεταξύ τους διαβεβαιώσεις και ενέργειες για τον ευαίσθητο αυτό τομέα αρμοδιότητάς του, προδίδοντας την προχειρότητα με την οποία διαχειρίζεται το ζήτημα αυτό,

Επειδή η πρακτική που υιοθετείται κατ’ επανάληψη από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών δεν είναι σύννομη με το ισχύον εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς νομοθετική δέσμευση δεν ανατρέπεται από εγκύκλιο της εκτελεστικής εξουσίας αλλά μόνο με νέα νομοθετική ρύθμιση,

Επειδή οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για περιστολή δαπανών και προσωπικού στο δημόσιο ισοπέδωσαν κάθε δυνατότητα επιτυχούς εφαρμογής και εκσυγχρονισμού της διαδικασίας εξυπηρέτησης των πολιτών υπηκόων τρίτων στην Ελλάδα.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  1. Σκοπεύετε να στελεχώσετε άμεσα τα «καταστήματα μίας στάσης» με το απαραίτητο προσωπικό σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων;
  2. Σκοπεύετε να δώσετε λύση στο πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης αιτήσεων πολιτών σε καταστήματα μίας στάσης, όπως της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, και εάν ναι με ποιον τρόπο;
Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Βούτσης

Πηγή:  http://www.syriza.gr/

Διαβάστε επίσης την ουσία της απάντησης στην Επίκαιρη Ερώτηση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου