Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΠΟΑΣΥ: Δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος της δημοτικής αστυνομίας - Μπάχαλο με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων τστην ΕΛ.ΑΣ

 Με δεμένα τα χέρια βρίσκονται οι συνδικαλιστές της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίοι προσπαθούν να εφαρμόσουν τα καθήκοντα που τους αναλογούν μετά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τη Δημοτική Αστυνομία στην ΕΛ.ΑΣ σύμφωνα με το το Άρθρο 81 του Ν. 4172 / 2013. Οι συνδικαλιστές δηλώνουν αδυναμία άσκησης αυτών των πρόσθετων καθηκόντων για πρακτικούς και ουσιαστικούς λόγους και υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση.

Συνδικαλιστές της Ελληνικής Αστυνομίας διαμαρτύρονται για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τη Δημοτική Αστυνομία στην ΕΛ.ΑΣ σύμφωνα με το το Άρθρο 81 του Ν. 4172 / 2013. Δηλώνουν αδυναμία άσκησης αυτών των πρόσθετων καθηκόντων για πρακτικούς (έλλειψη μπλοκ παραβάσεων) και ουσιαστικούς λόγους και υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση.

Σε ανακοίνωση που υπογράφουν οι Ευ. Πουζάς, Ν. Κορομηλάς, Χ. Κάνιος, Π. Καλαντζής, αντιπρόσωποι στην Π.Ο.ΑΣ.Υ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων) και μέλη της Δυναμικής Αντίδρασης Αστυνομικών Ν/Α Αττικής) υπενθυμίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ μέχρι τώρα «πάσχιζε να ασχοληθεί αποκλειστικά με το ρόλο της που είναι η προστασία του πολίτη και η πρόληψη του εγκλήματος». Και εκφράζουν δυσκολία να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις σημειώνοντας:

«Μεταξύ αυτών των αρμοδιοτήτων (που μεταφέρθηκαν από τη Δημοτική Αστυνομία στην ΕΛ.ΑΣ) είναι η τήρηση των διατάξεων που αφορούν τη λειτουργία των καταστημάτων (σφράγιση επιχειρήσεων), θεάτρων , κινηματογράφων, ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, Ν.4039/12 περί προστασίας ζώων για υποβολή διοικητικών κυρώσεων και υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο.

Οι αρμοδιότητες αυτές που ισχύουν από 23/09/2013 έχουν βρει την Ελληνική Αστυνομία απροετοίμαστη, καθώς δεν υπάρχει πλήρης ενημέρωση και δεν έχουν δοθεί σε υπηρεσίες τα απαραίτητα μπλοκ παραβάσεων καθώς επίσης πολλοί δήμοι δεν είχαν σχετικά έντυπα βεβαίωσης διοικητικών παραβάσεων και άλλοι καν Δημοτική Αστυνομία.

Για παράδειγμα στα διοικητικά πρόστιμα σύμφωνα με το άρθρο 21§3 του Ν.4039/12 περί προστασίας των ζώων αναφέρεται ότι σε περίπτωση που δεν λειτουργεί Δημοτική Αστυνομία, η βεβαίωση των παραβάσεων γίνεται από όργανα Υπηρεσίας του Δήμου.

Αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί και να ισχύσει και τώρα μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, έτσι ώστε η Αστυνομία να ασχοληθεί αποκλειστικά με το ρόλο της.

Άποψή μας είναι ότι τελική λύση θα πρέπει να δοθεί με νομοθετική ρύθμιση καθ” όσον το φαινόμενο αυτό, της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων αρχίζει και αυξάνει την πίεση στα Αστυνομικά Τμήματα να εφαρμόζουν διαδικασίες τις οποίες θα πρέπει να αναλάβουν οι Δήμοι και η τοπική αυτοδιοίκηση«.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου