Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Χρυσοβελώνη: Σήμερα οι μάσκες έπεσαν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Σφοδρή αντιπαράθεση στην Επιτροπή Δημόσια Διοίκησης

«Σήμερα οι μάσκες έπεσαν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη», δήλωσε η βουλευτής και Τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αναφορικά με την σημερινή ομολογία Μητσοτάκη, όπως ανέφερε για τις «παράνομες καταργήσεις φορέων».


«Μάρτυρες φαινομένων τύπου «Άδωνι Γεωργιάδη» έγιναν σήμερα το απόγευμα τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου Μητσοτάκη για την κατάργηση φορέων του Δημοσίου. Μετά από επίμονες ερωτήσεις της Βουλευτού Μαγνησίας και Τομεάρχου Δημόσιας Διοίκησης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Μαρίνας Χρυσοβελώνη ο αρμόδιος υπουργός αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως ο ίδιος παρανομεί μην εφαρμόζοντας ηθελημένα τις διατάξεις του νόμου 4024/11 σχετικά με την υποχρεωτική αξιολόγηση όλων των υπό κατάργηση δημόσιων οργανισμών.

Παρά την ομολογία του αυτή, ο Κ. Μητσοτάκης δεν απέσυρε το συζητούμενο νομοσχέδιο και έτσι η Μ. Χρυσοβελώνη αποχώρησε από την Επιτροπή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ευτελισμό του κοινοβουλευτικού έργου», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.Αμέσως μετά η Τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης του κινήματος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο εξευτελισμός της Βουλής έχει όρια. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μιμηθεί τον υπουργό Υγείας παίρνοντας κακό παράδειγμα από τη νομική άγνοια και τις προκλητικές εμμονές του κ. Γεωργιάδη.

Για αυτό οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ αποφασίσαμε να μην συμμετάσχουμε σε μια αποκριάτικη διαδικασία όπου η Συγκυβέρνηση μεταμφιέζει με τον μανδύα της νομιμοφάνειας κατάφορα παράνομες καταργήσεις δημόσιων φορέων. Σήμερα οι μάσκες έπεσαν και πολύ σύντομα το καρναβάλι τελειώνει...».

Πηγή: http://www.newsbomb.gr/


Ο Μητσοτάκης υμνεί τον Πάγκαλο: Η λίστα του μας οδήγησε στο «λουκέτο» των 23 φορέων - Αντιπαράθεση με Χρυσοβελώνη



Στην παραδοχή ότι χρησιμοποίησε την περίφημη  «λίστα Πάγκαλου» για την κατάργηση των 23 νομικών προσώπων προχώρησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης το βράδυ της Πέμπτης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλή στο σχετικό νομοσχέδιο το οποίο υπερψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης είχε έντονη αντιπαράθεση με την εισηγήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία του επεσήμανε πως βάσει υφιστάμενου νόμου (4024/2011), πριν από οποιαδήποτε κατάργηση «έστω και μιας οργανικής θέσης πρέπει να έχει προηγηθεί αξιοκρατική και επιστημονική αξιολόγηση του αντιστοίχου φορέα».  Μάλιστα, η βουλευτής των ΑΝΕΛ, υπενθύμισε πως ο υπουργός είχε δεσμευτεί να παρουσιάσει εκθέσεις αξιολόγησης των υπό κατάργηση δομών στην Ολομέλεια, και θεώρησε περίεργη την μη κατάθεσή τους έγκαιρα στην Επιτροπή. «Τα σχετικά τεκμήρια, δεν ήταν παρά μια οριζόντια μελέτη σκοπιμότητας συγχωνεύσεων και καταργήσεων 100 φορέων του Δημοσίου, που είχε παραγγείλει ως υπουργός σε ιδιωτική εταιρεία, ο Θεόδωρος Πάγκαλος», είπε χαρακτηριστικά η κ. Χρυσοβελώνη και όταν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρρύθμισης απάντησε καταφατικά πρόσθεσε: «Η δήθεν αξιολόγηση, περιέχεται σε μόλις μια σελίδα Α4, χωρίς ποσοτική ανάλυση και αριθμητικούς δείκτες. Πρόκειται για συμπεράσματα «προκάτ» και παρουσιάσεις σεναρίων…Ίσως ο κ. υπουργός δεν ήθελε να αναφέρει το όνομα του κ. Πάγκαλου, όπου οι ισχυρισμοί του θα έχαναν ενδεχομένως, κάθε αξιοπιστία αμέσως», τόνισε.

«Ο νόμος 4024, ήταν απαραίτητος προκειμένου να γίνουν οριζόντιες αξιολογήσεις δομών. Εάν δεν σας αρέσουν οι αξιολογήσεις, είναι δικό σας πρόβλημα. Αξιολογήσεις υπάρχουν!» απάντησε σε έντονο ύφος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η φράση αυτή εξόργισε  τη βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. η οποία αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Χωρίς ΟΑΕΔ η απόλυση των 220 εργαζομένων
Παράλληλα με αλλαγή που κατέθεσε ο υπουργός στο νομοσχέδιο προβλέπεται αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεων εργασίας των 220 υπαλλήλων από τα 23 νομικά πρόσωπα που καταργούνται. Σύμφωνα με τη διατύπωση «οι συμβάσεις εργασίας λύονται αυτοδικαίως  χωρίς να απαιτείται δήλωση, καταγγελία, ανακοίνωση, ή άλλη διατύπωση». Το γεγονός, σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκη Μητρόπουλο «στερεί από τον υπάλληλοι τη δυνατότητα να πηγαίνει στον ΟΑΕΔ, να παίρνει το γλίσχρο επίδομα ανεργίας. Εδώ τον σφάζει», πρόσθεσε ο κ. Μητρόπουλος.

Ενστάσεις από Παπακώστα, ΠΑΣΟΚ
Πάντως, κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξαν ενστάσεις από  τη βουλευτή της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα (επικαλέστηκε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας -3354/2013-, που αξιώνει «ενδελεχή μελέτη» πριν την κατάργηση φορέα) για την κατάργηση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το Δημόσιο θα στερηθεί την ακριβή εικόνα των εσόδων που προέρχονται από τις διελεύσεις στα διόδια». Απαντώντας ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε για το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, πως το κράτος καλύπτει πλήρως τις δραστηριότητές του – και επικαλέστηκε και έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, δυσμενή για τον τρόπο λειτουργίας του.

Ενστάσεις όμως διατυπώθηκαν και από πλευράς ΠΑΣΟΚ, με τον εισηγητή Γιώργο Ντόλιο να να επιφυλάσετε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια για την κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού – έναν φορέα που διαχειρίζεται κοινοτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την διατήρηση του οποίου έχουν ζητήσει επίσημα και οι κοινωνικοί εταίροι. Παράλληλα ο κ. Ντόλιος πρότεινε αναδιατύπωση του άρθρου για τον επανέλεγχο των μετατροπών των συμβάσεων στο Δημόσιο, εκτιμώντας πως «θα ανοίξουμε τους ασκούς του Αιόλου σε σειρά υπουργείων»,  ενώ σε ό,τι αφορά το νέο σύστημα αξιολόγησης με τα προκαθορισμένα ποσοστά επιτυχίας, διέκρινε και την έγερση ζητημάτων συμβατότητάς του με το Σύνταγμα.

«Στην Ολομέλεια θα φέρουμε αναδιατύπωση της διάταξης για τον επανέλεγχο των συμβάσεων, ώστε να κατοχυρωθεί ο ρόλος του ΑΣΕΠ ως ο απόλυτος εγγυητής της διαδικασίας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Προβάλλετε το ΑΣΕΠ πονηρά, γιατί ξέρετε ότι είναι ένας θεσμός που χαίρει απόλυτης εκτίμησης και εμπιστοσύνης στον κόσμο, ενώ τα κριτήρια για τον επανέλεγχο τα ορίζετε εσείς»,  κατηγόρησε τον υπουργό η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα.

Οι αλλαγές Μητσοτάκη
Με αλλαγές που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης:
-προωθείται η εκκαθάριση της εταιρείας «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας» (ΕΑΧΑ),
-εξασφαλίζεται η καταβολή του εφάπαξ στους τακτικούς υπαλλήλους του καταργούμενου Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, και
-δίνεται η δυνατότητα σε όσους υπαλλήλους έχουν υπηρετήσει το μισό του υποχρεωτικού χρόνου παραμονής τους σε παραμεθόριο ή προβληματική περιοχή, να μεταταγούν ή να αποσπαστούν εντός της ίδιας.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου