Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Σε διαβούλευση σ/ν του Υπ. Εσωτερικών: Αναδρομική πρόσληψη & διαθεσιμότητα σε δικαιωθέντες με δικαστικές αποφάσεις υποψήφιους δημ. αστυνομικούς

Ανέβηκε σήμερα σιωπηρώς για δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις Υπουργείου Εσωτερικών». Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ούτε ένα δελτίο τύπου για το θέμα, ενώ ο χρόνος της διαβούλευσης είναι μόλις 3 ημέρες και μάλιστα τριήμερο αργίας(!), γεγονός κατ' εμάς ιδιαίτερα περίεργο και και μάλλον προσπάθεια να περάσει «στο ντούκου». Το σχέδιο νόμου που έχει ούτε λίγο ούτε πολύ 80 άρθρα επιφέρει αλλαγές στο ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης), αλλά και πλήθος ρυθμίσεων που αφορούν στους ΟΤΑ. Εστιάζουμε όμως σε δύο θέματα: Το πρώτο έχει να κάνει με τη Δημοτική Αστυνομία, και το δεύτερο με τις υπηρεσιακές μεταβολές προ εκλογών. Συγκεκριμένα:

  • Στο άρθρο 72 προβλέπεται ότι όσοι έχουν δικαιωθεί αμετάκλητα με δικαστικές αποφάσεις ή έχουν κατοχυρώσει θέση στους τελικούς πίνακες στους διαγωνισμούς για τη Δημοτική Αστυνομία και δεν έχουν κληθεί για εκπαίδευση, απαλλάσσονται της υποχρέωσης φοίτησης στις Σχολές Δημοτικής Αστυνομίας, διορίζονται αναδρομικά στους Δήμους από 23 Σεπτεμβρίου 2013, και τίθενται αναδρομικά σε διαθεσιμότητα έκτοτε.  
  • Στο άρθρο 73 καταργούνται οι Σχολές Δημοτικής Αστυνομίας, μία φυσική εξέλιξη μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.
  • Στο άρθρο 80 το Υπουργείο Εσωτερικών χάνει μία ακόμη ευκαιρία να ρυθμίσει το θέμα απαγόρευσης υπηρεσιακών μεταβολών προ εκλογών ώστε να εξαιρέσει τις υπηρεσιακές μεταβολές συνεπεία της διαθεσιμότητας, και το μόνο που κάνει είναι να περιορίσει το χρονικό διάστημα απαγόρευσης κατά ένα μήνα.

Θυμίζουμε ότι το θέμα είχε απασχολήσει και τη Βουλή μετά από Ερώτηση πέντε βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Δημήτρης Γάκης, Δημήτρης Στρατούλης, Όλγα Γεροβασίλη, Αλέξης Μητρόπουλος, Δημήτριος Τσουκαλάς) για τους εκκρεμείς διορισμούς ομάδας επιτυχόντων σε παλαιότερες προκηρύξεις για τη στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Επίσης για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι λίγες ημέρες πριν την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, είχαμε ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι θα άνοιγε η μία Σχολή Δημοτικής Αστυνομίας (μάλλον της Κόνιτσας) τον Σεπτέμβριο για να υποδεχθεί όσους είχαν δικαιωθεί με δικαστικές αποφάσεις!


Παραθέτουμε  τα άρθρα 72 και 73 που αφορούν στη Δημοτική Αστυνομία, και το άρθρο 80 που αφορά στην απαγόρευση υπηρεσιακών μεταβολών προ Δημοτικών & Περιφερειακών Εκλογών.

Άρθρο 72

Υποψήφιοι για πρόσληψη σε θέσεις ειδικού ένστολου προσωπικού δημοτικής αστυνομίας που έχουν δικαιωθεί μετά από αμετάκλητη δικαστική απόφαση, καθώς επίσης και υποψήφιοι οι οποίοι έχουν καθ’ οιονδήποτε νόμιμο τρόπο κατοχυρώσει θέση στους τελικούς πίνακες διορισθέντων σε Δήμους, εξαιρούνται της εκπαίδευσης που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 10 του π.δ. 135/2006, διορίζονται από 22-9-2013 στους οικείους Δήμους και τίθενται σε διαθεσιμότητα από 23-9-2013. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 81 του ν. 4172/2013.

Άρθρο 73:
Κατάργηση των σχολών δημοτικής αστυνομίας

1. Τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με τις επωνυμίες «Σχολή Δημοτικής Αστυνομίας Πτολεμαΐδας», «Σχολή Δημοτικής Αστυνομίας Τσοτυλίου» και «Σχολή Δημοτικής Αστυνομίας Κόνιτσας» που έχουν συσταθεί με τις διατάξεις του άρθρου 62 του ν. 3801/2009 (Α΄163), καταργούνται, από τη δημοσίευση του παρόντος. Τα περιουσιακά στοιχεία των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που λύονται, περιέρχονται στους οικείους δήμους, η δε εκκαθάριση διενεργείται από ειδική επιτροπή που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.
2. Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των ανωτέρω νομικών προσώπων μεταφέρεται, αυτοδικαίως, στο Δήμο Κόνιτσας, με την ίδια σχέση εργασίας και κατατάσσεται σε αντίστοιχες κατά εκπαιδευτική βαθμίδα και ειδικότητα προσωποπαγείς θέσεις, λαμβανομένης υπόψη της προϋπηρεσίας του, για κάθε συνέπεια.
3. Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργείται το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο των Σχολών Δημοτικής Αστυνομίας το οποίο συγκροτήθηκε δυνάμει των διατάξεων της αριθμ. 46302/7-12-2012 απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών.


 Άρθρο 80

Το άρθρο 17 του ν.3870/2010 (ΦΕΚ 138 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής:
Οι διατάξεις του άρθρου 28 του ν.2190/1994 (28/Α΄) ισχύουν για το χρονικό διάστημα του ενός μηνός που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος οι περιορισμοί του παρόντος δεν ισχύουν για την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, καθώς και τις προπαρασκευαστικές αυτών ενέργειες, από τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών.

Δείτε το σχέδιο νόμου στην ανοιχτή διαβούλευση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου