Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Παρέμβαση ΠΟΕ-ΟΤΑ στον Κ. Μητσοτάκη για τη δημοσίευση των πινάκων βαθμολογικής κατάταξης πριν τη διεξαγωγή των ψυχοτεχνικών/υγειονομικών τεστ

Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2014
Αριθμ. Πρωτ.: 134

                                                                      Προς:
Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης
και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

                                                                      Κοινοποίηση:
1.     Πρόεδρο Α.Σ.Ε.Π.
     κ. Γεώργιο Βέη
2.     Υπουργό Δημόσιας Τάξης
     και Προστασίας του Πολίτη
     κ. Νικόλαο Δένδια
                                                                     
Κύριε Υπουργέ,
Με τη με αριθμ. πρωτ.: ΔΙΠΙΔ/Β.2/Δ/83/ οικ.32170/29-11-2013 εγκύκλιό σας «Οδηγίες για την κινητικότητα των Δημοτικών Αστυνομικών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα», καθορίζεται η διαδικασία κατάρτισης των πινάκων βαθμολογικής κατάταξης και διάθεσης των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα. Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο Δ της εγκυκλίου (σελίδα 8) αναφέρεται: «Οι υποψήφιοι που περιλαμβάνονται στον πίνακα βαθμολογικής κατάταξης που καταρτίζεται από το ΑΣΕΠ, για τις θέσεις στην Ελληνική Αστυνομία καλούνται με μέριμνα της Δ/νσης Αστυνομικού Προσωπικού/ΑΕΑ να προσέλθουν μέσα σε ορισμένες προθεσμίες, προκειμένου: α. Να εξετασθούν στα σωματικά, ψυχικά και διανοητικά τους προσόντα από τις αντίστοιχες Επιτροπές του άρθρου 5 του π.δ/τος 4/1995 (Α΄ 1)» κ.λπ.

Με Δελτίο Τύπου του Α.Σ.Ε.Π. στις 30 Ιανουαρίου 2014 γνωστοποιείται ότι απεστάλησαν στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αλφαβητικός πίνακας και πίνακες ανά φορέα προέλευσης των Δημοτικών Αστυνομικών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μετάταξή τους στην Ελληνική Αστυνομία. Στη συνέχεια, στις 3 Φεβρουαρίου 2014, η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση-πρόσκληση για το πρόγραμμα των ψυχοτεχνικών δοκιμασιών και υγειονομικών εξετάσεων (αριθμ. πρωτ.: 6000/2/5250/3-ιγ), με την οποία καθορίζεται ότι, ο χρόνος διεξαγωγής των διαδικασιών θα είναι από 10 μέχρι 23 Φεβρουαρίου 2014 και θα διεξαχθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Με βάση τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι, οι υπό διαθεσιμότητα Δημοτικοί Αστυνομικοί καλούνται να υποβληθούν στις ψυχοτεχνικές και υγειονομικές εξετάσεις χωρίς να γνωρίζουν τη βαθμολογική τους κατάταξη, αντίθετα με ότι αναγράφεται στην εγκύκλιο. Η γνώση της σειράς κατάταξης είναι όμως κεφαλαιώδους σημασίας για την απόφαση ενός υποψηφίου να συμμετέχει ή να απέχει κατ’ επιλογήν του (με τίμημα βέβαια τον αποκλεισμό του από την ΕΛ.ΑΣ.­). Επειδή οι εξετάσεις διεξάγονται μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και διαρκούν 3 ημέρες, η συμμετοχή σε αυτές συνεπάγεται έξοδα για μεγάλο ποσοστό των υποψήφιων, και ιδιαίτερα όσων προέρχονται από απομακρυσμένες περιοχές (εισιτήρια, έξοδα διαμονής διατροφής, κ.λπ.). Παράλληλα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ζητείται από τους υποψηφίους να μπουν σε έξοδα, προσκομίζοντας σωρεία ιατρικών εξετάσεων ενώπιον τον Επιτροπών, αντί οι εξετάσεις να διεξαχθούν δωρεάν κατά την εξέτασή τους από την Υγειονομική Επιτροπή.

Με δεδομένο ότι:
α. Οι υπό διαθεσιμότητα Δημοτικοί Αστυνομικοί αμείβονται με το 75% του ήδη πετσοκομμένου μισθού τους και τα έξοδα για εισιτήρια και ξενοδοχεία αποτελούν για πολλούς πολυτέλεια.
β. Οι τελευταίοι στον πίνακα βαθμολογικής κατάταξης, εάν το γνωρίζουν, είναι πολύ πιθανόν να μην υποβληθούν στην ταλαιπωρία και στα έξοδα για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία
γ. Είναι δεκάδες οι υποψήφιοι που έχουν ως πρώτη τους επιλογή τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τα Καταστήματα Κράτησης και όχι την ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι αν γνωρίζουν τη βαθμολογική κατάταξη ενδεχομένως να επιλέξουν να απέχουν από τη διαδικασία.

Σας καλούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για να ανακοινωθούν άμεσα οι πίνακες βαθμολογικής κατάταξης ανά κατηγορία προσωπικού και ανά φορέα, προς διευκόλυνση των υποψηφίων και της διαδικασίας, και σε συμφωνία με τα όσα εσείς έχετε υπογράψει. Το αντίθετο, σας εκθέτει ανεπανόρθωτα και αποδεικνύει στην πράξη ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος είναι διάτρητη, όπως εξάλλου σας έχουμε επισημάνει με τη με αριθμ. πρωτ.: 1310/9-10-2013 επιστολή μας.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
         Ο Πρόεδρος         Ο Γεν. Γραμματέας

Θέμης Μπαλασόπουλος         Γιάννης Τσούνης

1 σχόλιο:

  1. Επισημαίνεται ότι η ως άνω διαδικασία είναι υποχρεωτική ΜΟΝΟ για τους υποψηφίους οι οποίοι κατά το διορισμό τους στη Δημοτική Αστυνομία δεν είχαν υποβληθεί σε αντίστοιχη με την ανωτέρω εξέταση σωματικών, ψυχικών και διανοητικών προσόντων. Στην περίπτωση που ο υποψήφιος κατά το διορισμό του στη Δημοτική Αστυνομία είχε κριθεί ικανός στις ανωτέρω προβλεπόμενες ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και υγειονομικές εξετάσεις το δηλώνει υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση του ν 105.

    ΑπάντησηΔιαγραφή