Στον Καιάδα της ανεργίας ρίχτηκαν και τυπικά 1.453 σχολικοί φύλακες και εκατοντάδες καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης με τη συμπλήρωση της οκτάμηνης διάρκειας του καθεστώτος διαθεσιμότητας. Ο ακριβής, μάλιστα, αριθμός των εκπαιδευτικών που απολύονται παραμένει άγνωστος εξαιτίας του αλαλούμ με τις προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων μετάταξης.


Σήμερα λήγει και τυπικά η διαθεσιμότητα για τους σχολικούς φύλακες, με τους τελικούς πίνακες του ΑΣΕΠ, που εκδόθηκαν την Παρασκευή, να προβλέπουν την απόλυση 1.453 εργαζομένων, καθώς και τη μετακίνηση 526 σε υγειονομικές θέσεις σε νοσοκομεία της χώρας. Την έξοδο από το Δημόσιο είδαν χθες και εκατοντάδες καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης, καθώς στην προχθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης με την ΟΛΜΕ εμφανίστηκε ξανά αδιάλλακτος, αρνούμενος να ικανοποιήσει το αίτημα για την προκήρυξη νέων θέσεων, προκειμένου να μην μείνει άνεργος κανένας εκπαιδευτικός

Ο ακριβής αριθμός των καθηγητών που θα απολυθούν παραμένει γρίφος, καθώς η υποβολή των αιτήσεων μετάταξης, που δύναται να παρατείνει το καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι την οριστική ανάρτηση των τελικών πινάκων διάθεσης, έληξε μόλις την Παρασκευή, ως αποτέλεσμα του αλαλούμ που δημιούργησαν σειρά λαθών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη διαδικασία μετακινήσεων. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, και μπροστά στο διαφαινόμενο ναυάγιο με τις προθεσμίες, το ΥΔΜΗΔ είχε καταθέσει ρύθμιση στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για τις συγχωνεύσεις με την οποία "ο υπάλληλος δεν απολύεται εφόσον έχει υποβάλει τη σχετική αίτηση - υπεύθυνη δήλωση για τη μετάταξη / μεταφορά του έως την έκδοση των τελικών πινάκων διάθεσης και υπό την προϋπόθεση ότι θα συμπεριληφθεί σε αυτούς".

Το ΑΣΕΠ, πάντως, από την πλευρά του, στους τελικούς πίνακες που δημοσιοποίησε προχθές, προσδιορίζει τη μετακίνηση σε άλλες θέσεις 1.066 καθηγητών, καθώς και την παραμονή στη διαθεσιμότητα 670. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για 250 εκπαιδευτικούς που μένουν εκτός, λόγω της προκήρυξης 1.600 θέσεων σε σύνολο 1.850 διαθέσιμων καθηγητών. Σε μια απόπειρα, μάλιστα, να απεκδυθεί τις ευθύνες, ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος δήλωσε ότι ο ίδιος μερίμνησε για τη μετακίνηση και των 250 δημιουργώντας αντίστοιχες θέσεις "στους χώρους της μεταλυκειακής εκπαίδευσης, στους χώρους της κατάρτισης, στις δομές του υπουργείου Παιδείας", όμως βρήκε τοίχο λόγω των δεσμεύσεων για απολύσεις....

Διαφορετική εκδοχή, όμως, είχε, από τη μεριά του, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υποστηρίζοντας ότι προκηρύχθηκαν 1.709 θέσεις σε σύνολο 1.787 διαθέσιμων, αφήνοντας εκτός μόλις 78, που θα απολυθούν μαζί με εκείνους που δεν θα καλύψουν κάποια από τις κενές θέσεις ή δεν θα έχουν καταθέσει εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών τις σχετικές αιτήσεις μετακίνησης.

Όποια τελική μορφή, πάντως, κι αν λάβει ο πύργος της Βαβέλ που συνέθεσε η κυβέρνηση, η 22η Μαρτίου χαρακτηρίζεται ως αποφράδα μέρα για την ιστορία της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς, όπως επισημαίνουν στελέχη της ΟΛΜΕ, μετά από έναν αιώνα οι πρώτες απολύσεις εκπαιδευτικών είναι γεγονός. Από την πλευρά τους, οι καθηγητές δηλώνουν ότι δεν θα σταματήσουν και ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν "με κάθε μέσο", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην "Αυγή" ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης.

Σειρά στην καρμανιόλα των απολύσεων έχουν σε δύο μήνες οι υπάλληλοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Σεπτέμβριο, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι 595 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, υπάλληλοι υπουργείων, ασφαλιστικών ταμείων, δημοτικοί αστυνομικοί, κ.λπ.

Πηγή:  Αυγή

Σε 1.715 ανέρχονται, με βάση τους πίνακες που δημοσιοποίησε το ΑΣΕΠ, οι σχολικοί φύλακες και οι εκπαιδευτικοί που αναμένεται να οδηγηθούν και τυπικά εκτός Δημοσίου τη Δευτέρα. Πρόκειται για 1045 σχολικούς φύλακες και 670 εκπαιδευτικούς, η περίοδος της οκτάμηνης διαθεσιμότητας των οποίων λήγει σήμερα χωρίς να έχει βρεθεί θέση γι’ αυτούς στο Δημόσιο, στο πλαίσιο της κινητικότητας. Πάντως, η ΟΛΜΕ υποστηρίζει ότι προς απόλυση εκπαιδευτικοί είναι περί τους 200, καθώς ένα τμήμα από αυτούς που εμφανίζονται στους πίνακες του ΑΣΕΠ προς απόλυση αναμένεται να απορροφηθούν.

Οδηγός απολύσεων: Οι «δεξαμενές», οι αριθμοί και οι ημερομηνίες σταθμοί


Στην τελική ευθεία μπαίνει η συμπλήρωση του τεράστιου αριθμού των απολύσεων στο δημόσιο τομέα. Προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών για 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων τη διετία 2013 – 2014, η κυβέρνηση επιδιώκει την οριστική απομάκρυνση 11.365 εργαζομένων εντός της τρέχουσας χρονιάς. Είχαν προηγηθεί οι απολύσεις 3.635 υπαλλήλων κατά το 2013.

Σχολικοί φύλακες και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης απολύονται μαζικά, σήμερα, Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωση της οκτάμηνης παραμονής τους στο καθεστώς της διαθεσιμότητας. Συγκεκριμένα, 1531 εργαζόμενοι (1453 σχολικοί φύλακες και 78 εκπαιδευτικοί) από τους δύο κλάδους που σχετίζονται με το δημόσιο σχολείο, οδηγούνται στην ανεργία. Ένας αριθμός καθηγητών παραμένει σε διαθεσιμότητα έως ότου ολοκληρωθούν οι μετακινήσεις που προβλέπονται βάσει σχετικών προκηρύξεων. Κατ’ επέκταση, οι καθηγητές υπολογίζουν πως ο αριθμός των συναδέλφων τους που θα απολυθεί, θα προσεγγίσει τους 200.

Επόμενη ημερομηνία μαζικών απολύσεων, καθίσταται η 18η Μαΐου, οπότε ολοκληρώνεται το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας περίπου 1750 υπαλλήλων υπουργείων διαφόρων ειδικοτήτων. Ανάμεσα τους βρίσκονται και οι 595 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Λίγες μέρες πιο μετά, στις 23 Μαΐου, απολύονται και όσοι δημοτικοί αστυνομικοί δεν θα έχουν επανατοποθετηθεί σε συνιστώμενες θέσεις τους δημοσίου. Προς το παρόν, εκτιμάται ότι ο αριθμός των προς απόλυση δημοτικών αστυνομικών, ανέρχεται στους 218. Τον Ιούνιο λήγει ο οκτάμηνο της διαθεσιμότητας για τους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων. Υπολογίζεται ότι ένας αριθμός 650 εξ’ αυτών θα τεθεί οριστικά εκτός δημοσίου.

Ο τομέας που θα «συνεισφέρει» με μεγάλο αριθμό εργαζομένων στη συμπλήρωση του αριθμού των απολύσεων, είναι η Υγεία και συγκεκριμένα ο ΕΟΠΥΥ. Από τους περίπου 5.500 χιλιάδους γιατρούς του Οργανισμού, αιτήθηκαν να εργαστούν στο ΠΕΔΥ, οι 2.316. Μερίδα τους, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέβαλε τη σχετική αίτηση, στο πλαίσιο της δικαστικής «μάχης» που έχουν ανοίξει με την «πολιτική Γεωργιάδη» και τις σχετικές αντισυνταγματικές διατάξεις, όπως έχουν κριθεί από νομικούς. Εκτιμάται πως οι 2.000, εν τέλει, θα συνεχίσουν να εργάζονται στο δημόσιο, επόμενως, μπορεί να γίνει λόγος για περίπου 3.500 απολύσεις. Όσοι δεν υπέβαλαν αιτήσεις, θεωρούνται ήδη απολυμένοι.

Οι επίορκοι και οι «πλεονάζοντες»
Υπενθυμίζεται ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καταργήθηκαν συνολικά 22 φορείς του δημοσίου. Σε αυτούς εργάζονταν κατά τι λιγότεροι από 200 υπάλληλοι. Όσοι απασχολούνταν με σχέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου απολύθηκαν ακαριαία. Οι «μόνιμοι» συνάδελφοί τους, θα οδηγηθούν εκτός δημοσίου όταν παρέλθει η περίοδος της διαθεσιμότητας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα αναζητούν κατόχους πλαστών τίτλων και πιστοποιητικών. Στους 1.500 περίπου εκτιμάται ο αριθμός των επίορκων και όσων υπαλλήλων αποχωρήσουν από το δημόσιο για ιατρικούς λόγους το 2014, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο. Ταυτόχρονα ένας ανάλογος αριθμός (1.500) υπαλλήλων που εργάζονται σε ΝΠΙΔ του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα εκτιμάται ότι θα κριθεί ότι «πλεονάζει» και θα απομακρυνθεί επίσης. Είναι πολύ πιθανό οι αριθμοί των επίορκων και των «πλεοναζόντων» να καταγράψουν αυξομειώσεις. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επιθυμεί να προσμετρήσει στις απολύσεις και τον αριθμό των συμβασιούχων που παρέμεναν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα, εν τέλει όμως, απομακρύνθηκαν προσφάτως μετά από σχετικές αποφάσεις των δικαστηρίων. Υπολογίζονται στους 1650. Μέχρι στιγμής η τρόικα δεν έχει κάνει δεκτό το εν λόγω αίτημα.

Υπενθυμίζεται ότι ένας αριθμός, ανάμεσα σε 3.000 και 4.000, υπαλλήλων των ΟΤΑ, υπολογίζεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα στο άμεσο μέλλον. Εφόσον το πρόγραμμα της «Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας» αποτύχει ως προς τους ποσοτικούς στόχους που έχουν τεθεί, επαναφέρεται το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προβεί εκ νέου σε οριζόντιες επιλογές. Επομένως, υπάρχουν πιθανότητες να προστεθούν και δημοτικοί υπάλληλοι στην απαράδεκτη συμπλήρωση των απολύσεων. Παραμένουν, τέλος, τα σενάρια που αναφέρουν πως σε καθεστώς διαθεσιμότητας – απόλυσης, θα τεθούν επίσης και εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία.