Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Ερώτηση της Μαρίας Κόλλια - Τσαρουχά (ΑΝ.ΕΛΛ.) στη Βουλή για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τη Δημοτική Αστυνομία στην ΕΛ.ΑΣ.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ - ΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΣΤ' Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Δημοτική Αστυνομία στην ΕΛ.ΑΣ.

Κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, του υπουργείου Οικονομικών -και τριών συναρμόδιων υπουργείων (Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη )- για το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, την κινητικότητα και τις απολύσεις στον Δημόσιο τομέα, τον Ιούνιο του 2013, αποφασίστηκε , σύμφωνα με το άρθρο 81 αυτού, κατάργηση της ειδικότητας των θέσεων των δημοτικών αστυνομικών στους δήμους με βάση τη συμφωνία με την τρόικα.

Στο άρθρο αυτό του Ν. 4172 / 2013 και στην παράγραφο 4 προβλέπεται, πως αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί με διατάξεις νόμων ή κανονιστικών πράξεων στη δημοτική αστυνομία ασκούνται πλέον από την 23.9.2013 από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ).

Η αδυναμία άσκησης αυτών των πρόσθετων καθηκόντων από την ΕΛ.ΑΣ. για ουσιαστικούς και πρακτικούς λόγους είναι δεδομένη.

Οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίες καταγγέλλονται στον αρμόδιο Υπουργό Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη με μεγάλη συχνότητα από πολλές περιοχές της χώρας, (με πιο πρόσφατη αυτή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης),αποτελούν ουσιαστικό λόγο.

Αρμοδιότητες (που μεταφέρθηκαν από τη Δημοτική Αστυνομία στην ΕΛ.ΑΣ) , όπως η τήρηση των διατάξεων που αφορούν τη λειτουργία των καταστημάτων (σφράγιση επιχειρήσεων), θεάτρων , κινηματογράφων, ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, και υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο, έρχονται να επιβαρύνουν το ήδη επιβαρυμένο έργο της αστυνομίας. Πέραν αυτού δεν υπάρχει πλήρης ενημέρωση και δεν έχουν δοθεί σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. τα απαραίτητα μπλοκ παραβάσεων καθώς επίσης πολλοί δήμοι δεν είχαν σχετικά έντυπα βεβαίωσης διοικητικών παραβάσεων και άλλοι καν Δημοτική Αστυνομία. Τα παραπάνω αποτελούν πρακτικό λόγο αδυναμίας εκτέλεσης έργου.

Κατόπιν όλων αυτών

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

  1. Προτίθενται να προχωρήσουν σε ενίσχυση του αποδυναμωμένου προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ.;
  2. Γιατί δεν προχωρούν σε ανάθεση των αρμοδιοτήτων, που μεταβίβασαν στην ΕΛ.ΑΣ. στους Δήμους, (όπως σωστά έπραξαν στην περίπτωση επιβολής διοικητικών προστίμων), σύμφωνα με το άρθρο 21 §3 του Ν.4039/12 περί προστασίας των ζώων, όπου αναφέρεται , πως σε περίπτωση που δεν λειτουργεί Δημοτική Αστυνομία, η βεβαίωση των παραβάσεων γίνεται από όργανα Υπηρεσίας του Δήμου;

Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2014

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών

Πηγή: Βουλή των Ελλήνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου