Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Εγκύκλιος ΥΔιΜΗΔ για τις ενέργειες της Διοίκησης: Παράταση χρόνου διαθεσιμότητας- Έκδοση σχετικών πράξεων λύσης της υπαλληλικής σχέσης- Αποζημίωση

Εντολή για να κινηθούν οι διαδικασίες απόλυσης των «διαθέσιμων» σχολικών φυλάκων, εκπαιδευτικών και άλλων υπαλλήλων για τους οποίους έληξε το οκτάμηνο ένταξης σε καθεστώς διαθεσιμότητας και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για παράτασή του έδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Θα υπάρξει άμεση διαγραφή από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου και θα εκδοθούν πράξεις λύσης της υπαλληλικής σχέσης για όσους εκ των «διαθέσιμων»:
- δεν έχουν υποβάλει αίτηση για τη μετάταξη / μεταφορά τους στο πλαίσιο του προγράμματος κινητικότητας
- δεν έχουν συμπεριληφθεί σε οριστικούς πίνακες διάθεσης.

Δείτε αναλυτικά όλη την εγκύκλιο:

Αθήνα, 27 Μαρτίου  2014

Αριθμ.Πρωτ.:ΔΙΠΙΔ/Β2. Δ/188/οικ.7861


ΘΕΜΑ: «ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ-ΕΚΔΟΣΗ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ -ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ»

Σας ενημερώνουμε ότι στο Ν.4250/2014 «Διοικητικές Απλουστεύσεις- Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα- Τροποποίηση διατάξεων Π.Δ. 318/1992 (Α 161) και λοιπές ρυθμίσεις», (ΦΕΚ 74/Α/26.3.2014) περιλαμβάνεται ρύθμιση (άρθρο 40), με την οποία παρατείνεται ο χρόνος διαθεσιμότητας των υπαλλήλων στις περιπτώσεις που:

α) έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη στο άρθρο 91 του ίδιου ως άνω νόμου Ανακοίνωση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ο υπάλληλος έχει υποβάλει σχετική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για τη μετάταξη/μεταφορά του έως την έκδοση των τελικών πινάκων διάθεσης και υπό την προϋπόθεση ότι θα συμπεριληφθεί σε αυτούς  ή
β) εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος  έχουν εκδοθεί ήδη οι τελικοί πίνακες διάθεσης από το αρμόδιο όργανο και μέχρι τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της πράξης μετάταξης/μεταφοράς του.

Ενέργειες της Διοίκησης
 Για την άμεση εφαρμογή των προαναφερόμενων ρυθμίσεων, οι Διευθύνσεις Προσωπικού των υπηρεσιών ή φορέων που διαθέτουν υπαλλήλους, οι οποίοι τελούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καλούνται όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
1. Εντός 3 εργάσιμων ημερών από τη λήξη του χρόνου διαθεσιμότητας, οι Δ/ντες Προσωπικού καλούνται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία καταχώρισης ως εξής:
α. Αποστέλουν στη Γενική Διεύθυνση Κατάστασης Προσωπικού του Υ.ΔΙ.Μ.Η.Δ μέσω τηλεομοιοτυπίας (fax: 213 1313204, 213 1313397) έγγραφο, στο οποίο θα αποτυπώνονται τα στοιχεία των υπαλλήλων (ΑΦΜ-Επώνυμο-Όνομα), για τους οποίους διαπιστώνεται η παράταση του χρόνου διαθεσιμότητας για έναν από τους παρακάτω λόγους:
- έχουν υποβάλει αίτηση για τη μετάταξη/μεταφορά τους σε μία από τις Ανακοινώσεις του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
- έχουν συμπεριληφθεί σε εκδοθέντες μέχρι τη δημοσίευση του νόμου οριστικούς πίνακες διάθεσης και εκκρεμεί η δημοσίευση της πράξης μετάταξης/μεταφοράς στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

β. Αποστέλουν στη Γενική Διεύθυνση Κατάστασης Προσωπικού του Υ.ΔΙ.Μ.Η.Δ μέσω τηλεομοιοτυπίας (fax: 213 1313204, 213 1313397) έγγραφο (συνοδευόμενο από ηλεκτρονικό αρχείο excel στην ηλεκτρονική διεύθυνση kinitikotita@ydmed.gov.gr), στο οποίο θα αποτυπώνονται τα στοιχεία των υπαλλήλων (ΑΦΜ-Επώνυμο-Όνομα), για τους οποίους διαπιστώνεται η μη παράταση του χρόνου διαθεσιμότητας για έναν από τους παρακάτω λόγους:
-δεν έχουν υποβάλει αίτηση για τη μετάταξη/μεταφορά τους στο πλαίσιο του Προγράμματος Κινητικότητας
-δεν έχουν συμπεριληφθεί σε οριστικούς πίνακες διάθεσης
γ. Μετά τον έλεγχο των σχετικών αρχείων από την Γενική Διεύθυνση Κατάστασης Προσωπικού, οι υπάλληλοι της περ. β θα διαγράφονται από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου. Το excel θα επιστρέφεται στη Δ/νση Προσωπικού συμπληρωμένο με τον αντίστοιχο κωδικό διαγραφής για κάθε άτομο ο οποίος (κωδικός) θα αποτελεί περιεχόμενο του προοιμίου της πράξης λύσης της υπαλληλικής σχέσης.

2. Για την περίπτωση των υπαλλήλων, των οποίων ο χρόνος διαθεσιμότητας δεν παρατείνεται, οι Δ/ντες Προσωπικού επισυνάπτουν το σχετικό excel στη πράξη λύσης της εργασιακής σχέσης των υπαλλήλων, δυνάμει των διατάξεων της υποπαραγράφου Ζ.2 της παρ.Ζ΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Προς διευκόλυνση των  Υπηρεσιών, επισυνάπτεται υπόδειγμα πράξης λύσης της υπαλληλικής σχέσης των υπαλλήλων, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

3. Για την περίπτωση των υπαλλήλων, των οποίων ο χρόνος διαθεσιμότητας παρατείνεται, οι Δ/ντες Προσωπικού εκδίδουν διαπιστωτική πράξη παράτασης του χρόνου διαθεσιμότητας, η οποία δε δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και παράλληλα, ενημερώνουν σχετικά τον Προϊστάμενο της οικείας Δ/νσης Οικονομικού για την συνέχιση της καταβολής των αποδοχών της διαθεσιμότητας (75%) α) μέχρι την έκδοση οριστικών πινάκων διάθεσης για τις περιπτώσεις των υπαλλήλων που δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς ή β) μέχρι τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της πράξης μετάταξης/μεταφοράς  για τις περιπτώσεις των υπαλλήλων που περιλαμβάνονται στους ως άνω πίνακες.
             Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι θέματα αποζημίωσης των υπαλλήλων, καθώς και ζητήματα προστασίας της μητρότητας κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος της διαθεσιμότητας πρόκειται να ρυθμιστούν σε επικείμενη διάταξη νόμου.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ -ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ
                                                                                                                   
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ………………
Ή
ΝΟΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ …………………
(λοιπά στοιχεία)
                                                                                                                               
Ημερομηνία………………


AΠΟΦΑΣΗ

ΘΕΜΑ: « Λύση της υπαλληλικής σχέσης, δυνάμει των διατάξεων της υποπαραγράφου Ζ.2 της παρ.Ζ΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α΄) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει

ΟΡΓΑΝΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
(Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ/ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ/ΔΗΜΑΡΧΟΣ)

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της περ.4 της υποπαραγρ. Ζ.2 της  παρ. Ζ΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016 − Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016» (ΦΕΚ 222 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει
2. Τις διατάξεις του άρθρου 80  (για ειδικότητα  σχολικών φυλάκων)  ή  82 (ειδικότητες Υπ. Παιδείας)  ή του άρθρου 90 του ν. 4172/2013 «Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 167 Α΄), όπως ισχύει.
3. Τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος αριθμ…………. «Περί Οργανισμού του Υπουργείου ……………………… (ή τίτλος φορέα) ή ………Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Δήμου….)
4. Τα στοιχεία του προσωπικού μητρώου του  υπαλλήλου.
5. Το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ατομικού φακέλου του/της ………………………………………………., υπαλλήλου με βαθμό  ……. της ειδικότητας  ……………………….. ……………………………………… του Υπουργείου  ή Δήμου ……………………………………………., ο/η εν λόγω υπάλληλος τελεί ήδη οκτώ (8) μήνες σε διαθεσιμότητα, λόγω κατάργησης της θέσης του από τις 23.7.2013 (για σχολικούς φύλακες) ή 22.7.2013 (καταργούμενες ειδικότητες του Υπ. Παιδείας) ή ../../201X  και δεν έχει μεταφερθεί/μεταταχθεί σε άλλη Υπηρεσία.
7. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης ύψους…………
8. Τη με αρ…… βεβαίωση διαγραφής από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου.
Αποφασίζουμε

τη λύση από……….(αναγράφεται η ημεροχρονολογία παρέλευσης του οκταμήνου) της υπαλληλικής σχέσης   του/της  ………………………………………… του ……………………., υπαλλήλου με βαθμό  ………… της ειδικότητας  ……………………………………………….. του Υπουργείου  ……………………………………………………………………. επειδή παρήλθε ο χρόνος της διαθεσιμότητας του/της και δεν έχει μεταταχθεί/μεταφερθεί.

Η παρούσα Πράξη να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΟΡΓΑΝΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

(Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ/ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ    ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ/ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ/ΔΗΜΑΡΧΟΣ)

(Ονοματεπώνυμο)

Δείτε τη σχετική εγκύκλιο (ΑΔΑ: ΒΙΞΡΧ-ΦΡΒ):

Παρατήρησεις: 
  1. Τελικά πρόκειται να εκδοθούν πράξεις λύσης της υπαλληλικής σχέσης, ένα θέμα για το οποίο είχαν διατυπωθεί αντιφατικές απόψεις από νομικούς.
  2. Ακόμη μια «πατάτα» Μητσοτάκη: Προτάσσει προθεσμία 3 εργάσιμων ημερών από τον χρόνο λύσης της διαθεσιμότητας σε εγκύκλιο που εκδίδει το απόγευμα της τελευταίας ημέρας της προθεσμίας που ο ίδιος δίνει!
  3. Προσέξτε την παρατήρηση ότι θέματα αποζημίωσης των υπαλλήλων, καθώς και ζητήματα προστασίας της μητρότητας κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος της διαθεσιμότητας πρόκειται να ρυθμιστούν σε επικείμενη διάταξη νόμου. Και συνδυάστε τη με την είδηση για την καταβολή αποζημίωσης και επιδόματος ανεργίας στους μόνιμους υπαλλήλους που απολύονται. Η κυβέρνηση εκ των υστέρων και με μεγάλη καθυστέρηση προσπαθεί να «διασωθεί» από τις προσφυγές κατά τις αντισυνταγματικότητας από τους υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλους.
  4. Αν πράγματι πρόκειται να ρυθμιστεί π.χ. το θέμα των εγκύων με αναδρομική εξαίρεσή τους από τη διαθεσιμότητα, δεν πρέπει να γίνει αμέσως ώστε να αφαιρεθούν από τους πίνακες διάθεσης και τη θέση τους να καταλάβουν οι επόμενοι; (Τελικά δεν φαίνεται να εξαιρούνται, αφού ο «προστάτης» της μητρότητας κ. Μητσοτάκης αποφάσισε ότι η μητρότητα προστατεύεται με την παράταση της διαθεσιμότητας, και όχι την εξαίρεση από αυτή).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου