Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

ΣτΕ: Υπέρογκες αποζημιώσεις σε όσους απομακρύνθηκαν παράνομα από το Δημόσιο

Το «πράσινο φως» άναψε το ΣτΕ για την καταβολή αποζημιώσεων σε όσους κριθεί ότι απομακρύνθηκαν παράνομα από το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, το Δημόσιο θα αναγκαστεί να καταβάλει αναδρομικά όλες τις αποδοχές και τα επιδόματα σε όσους δικαιωθούν δικαστικά και κριθεί παράνομη η απομάκρυνση από τη θέση τους. Την αποζημίωση θα συμπληρώσει μάλιστα και ένα ποσό που θα καταβληθεί για την «ηθική βλάβη» των εργαζομένων.

Τη συγκεκριμένη απόφαση θα μπορέσουν να την αξιοποιήσουν όχι μόνο οι εκατοντάδες υπαλλήλοι που επέστρεψαν πρόσφατα στις θέσεις τους μετά την ακύρωση της πρώτης εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο, αλλά και όσοι απομακρυνθούν τώρα μέσα από τις διαδικασίες διαθεσιμότητας και δικαιωθούν δικαστικά στο μέλλον.

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ φαίνεται πως εφαρμόζεται κυρίως στο πεδίο των ενστόλων, αφού εκεί παρατηρούνται συχνές αποστρατείες, οι οποίες και ακυρώνονται δικαστικά, επειδή έχουν στηριχθεί είτε σε ανύπαρκτες είτε σε πλημμελείς απολογίες.

Τι αναφέρει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 1147/2014 απόφασή του έκρινε ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των οποίων η αποστρατεία κρίθηκε παράνομη από τα δικαστήρια, δικαιούνται:
  1. αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν,
  2. τους μισθούς για όσο χρονικό διάστημα είχαν τεθεί σε αποστρατεία και
  3. όλα τα επιδόματα τα οποία θα ελάμβαναν εάν δεν είχαν μεσολαβήσει η παράνομη αποστρατεία του.
Με την ίδια απόφασή του το ΣτΕ έκρινε ότι είναι παράνομη η από 10.3.2000 υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι οι ένστολοι που επανέρχονται στην υπηρεσία δεν δικαιούνται τα επιδόματα.

Ειδικότερα, το ΣτΕ αναφέρει στην απόφασή του σε μια αποστροφή που θεωρείται ότι καταλαμβάνει κι άλλους δημοσίους υπαλλήλους ότι «εάν όργανο του κράτους απομακρυνθεί από την υπηρεσία του», λόγω παράνομη πράξης της αρμόδιας υπηρεσίας, «δικαιούται το όργανο αυτό να αξιώσει από το Ελληνικό Δημόσιο αποζημίωση για αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη εκ του ότι κατά τη διάρκεια της παράνομης απομάκρυνσης του από την δημόσια υπηρεσία δεν εισέπραξε τις αποδοχές τις οποίες θα εισέπραττε, εάν δεν είχε παρανόμως απομακρυνθεί από τη δημόσια υπηρεσία».

Η περίπτωση του λιμενικού υπαλλήλου

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει και ένας λιμενικός υπάλληλος, ο οποίος μετά από αλλεπάλληλες αποστρατείες και ακυρωτικές αποφάσεις, προήχθη αναδρομικά και αποστρατεύθηκε με βαθμό υποναυάρχου, το 2009, λόγω ορίου ηλικίας. Μάλιστα, ο ένστολος ζήτησε αναδρομικά την καταβολή επιδομάτων ειδικής απασχόλησης θέσης υψηλής ευθύνης και ευθύνης διοίκησης που δεν είχε λάβει λόγω της παράνομης, όπως αποδείχθηκε, αποστρατείας. Τελικά, δικαιώθηκε και το Δημόσιο υποχρεούται να του καταβάλει 54.040 ευρώ συν του νόμιμους τόκους, αλλά και 10.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου