Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Καμίνης: Θεσμική οπισθοδρόμηση η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας - Συνάντηση με Δένδια & μνημόνιο συνεργασίας Δήμου Αθηναίων & ΕΛ.ΑΣ.

Για τη θητεία του στον Δήμο Αθηναίων, τα επιτεύγματα και τις προτεραιότητές του, τους αντιπάλους του και το τι ομάδα είναι, μίλησε την Τρίτη το πρωί ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Γιώργος Καμίνης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στον ραδιοσταθμό BHMA FM 99,5. Ο Γ. Καμίνης υπερασπίστηκε την οικονομική εξυγίανση του Δήμου, μίλησε για μια Αθήνα «καθαρότερη από το παρελθόν» και συνέστησε στον αντίπαλό του Γαβριήλ Σακελλαρίδη «να είναι πιο καλά διαβασμένος».

Κληθείς να αναφερθεί στο σημαντικότερο επίτευγμα της ως τώρα θητείας του ο Γιώργος Καμίνης απάντησε: «Είναι ότι φέραμε 120 εκατ. ευρώ ευρωπαϊκούς πόρους στην πόλη. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Και κάναμε την αναπτυξιακή εταιρεία του δήμου ενδιάμεσο, που σημαίνει ότι μπορεί να διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά κονδύλια και να χαράσσει τη στρατηγική του για την πόλη. Αυτό είναι μια επένδυση και θεσμική και οικονομική για την πόλη, τρομερή. Διότι απλά σημαίνει ότι μπορούμε να φέρουμε και περισσότερα λεφτά. Εχουν μπει 8-9 συμπιεστές απορριμμάτων υπόγειοι και θα φτάσουμε τους 20 τον επόμενο μήνα, που σημαίνει ότι θα απομακρυνθούν 800 κάδοι από την πόλη. Κάναμε και το σταθμό απορριμμάτων στο Αιγάλεω που χρόνιζε από το 1995. Αυτό σημαίνει ότι τα απορριμματοφόρα δεν θα πηγαίνουν το ένα πίσω από το άλλο και να ξοδεύουν βενζίνη κτλ. Η πόλη απόκτησε το στρατηγικό της εγκέφαλο για τα επόμενα χρόνια, που είναι η αναπτυξιακή του εταιρεία».

«Η Αθήνα είναι καθαρότερη από το παρελθόν»

Αναφορικά με τα απορρίμματα στην Αθήνα ο Γιώργος Καμίνης υποστήριξε ότι η πόλη είναι καθαρότερη από το παρελθόν. Και εξήγησε: «Βιώσαμε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια απεργία πρόπερσι. Αλλά και πάλι, είχαμε προσωπικό ασφαλείας που μάζευε τουλάχιστον τα σκουπίδια από τα νοσοκομεία. Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι η Αθήνα είναι καθαρότερη από το παρελθόν. Ποτέ στην καθαριότητα δεν μπορεί να είναι όπως το θέλουμε, αλλά μια εικόνα ότι υπάρχουν ξέχειλοι κάδοι και τα σκουπίδια είναι στο έδαφος δεν υπάρχει... Υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν, αλλά η πόλη δεν είναι βρόμικη. Μπαίνουν και κοντέινερ τετραπλής ανακύκλωσης, από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δεν είναι μόνον οι κάδοι που απομακρύνονται. Και μπαίνουν σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη σώρευση απορριμμάτων, π.χ. κοντά στον Πύργο των Αθηνών».

Απαντώντας στις αιτιάσεις του υποψηφίου της ΝΔ, Αρη Σπηλιωτόπουλου, ότι ουσιαστικά δεν έχει παρουσιάσει έργο ο Γιώργος Καμίνης ήταν αποστομωτικός: «Εμείς, παραλάβαμε την πόλη στην πιο δύσκολη περίοδό της. Μια πόλη που τη χτύπησε δεινά η οικονομική και πολιτική κρίση. Με τις μεγάλες διαδηλώσεις, η πόλη κάηκε ουσιαστικά μία φορά. Κορδελίτσες και εξωραϊσμούς, όμως, δεν κάναμε. Δεν είναι έργο ότι σώσαμε την πόλη από τη χρεοκοπία; Δεν είναι τεράστιο κοινωνικό έργο ότι ο δήμος στηρίζει 20.000 ανθρώπους, τους αστέγους και απόρους, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς και 4.000 οικογένειες στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας; Δεν αφήσαμε ούτε ένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς. Ποιο μνημόνιο και ξε-μνημόνιο; Το γεγονός ότι κατεβάσαμε π.χ. το κόστος στον 9,84 από τα 16 εκατ. στα 4 εκατ. είναι θέμα μνημονίου;»

«Θεσμική οπισθοδρόμηση η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας»

Οσο για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Καμίνης είπε: «Συνιστώ στον κ. Σακελλαρίδη να είναι πιο καλά διαβασμένος. Δεν θέλω να τον προσβάλλω, αλλά δείτε την ανοησία με τους αστέγους: ένα βράδυ πέρυσι με κρύο, όπου είχαμε ανοιχτούς τους στεγασμένους χώρους και κάναμε streetwork και προσφέραμε τσάι και τροφή και τους πηγαίναμε στο χώρο, βρέθηκαν κάποιοι κύριοι και κυρίες, με έναν άστεγο υπό μάλης, και πήγαν και έσπασαν την πόρτα του Πνευματικού Κέντρου για να τον βάλουν μέσα. Αυτό δεν είναι θλιβερό; Επειδή με λένε "καλό μαθητή του μνημονίου", μπορούν να μας πουν τι λέει αυτό; Ποιος δήμαρχος ήταν κακός μαθητής και τι έκανε; Δηλαδή, αυτομάτως όταν ψηφίστηκε ο νόμος για τη διαθεσιμότητα και παρότι αντιδράσαμε και συγκαλέσαμε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, υπήρξαν δήμαρχοι που τι έκαναν; Τι εννοούν ότι στήριξα τις ομαδικές απολύσεις; Τι εννοούν "μάχες"; Τις μάχες που έδωσαν άλλοι αγωνισταράδες δήμαρχοι που έκλεισαν τους δήμους; Νόμος είναι και όταν θέτει σε διαθεσιμότητα ανθρώπους, θα διαμαρτυρηθείς, θα διαμαρτυρηθείς, θα διαμαρτυρηθείς και από εκεί και πέρα, δεν υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις. Θα προτείνεις λύσεις και θα προστατεύσεις τους ανθρώπους όσο μπορείς, αλλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο».

Και αναφερόμενος στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας προσέθεσε: «Η ιστορία με τη Δημοτική Αστυνομία δεν είχε σχέση με το μνημόνιο. Ήταν μια θεσμική οπισθοδρόμηση, μια απαράδεκτη πράξη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διότι αφαιρέθηκαν και αρμοδιότητες. Δεν συναίνεσε κανένας σ’ αυτό, αλλά όσοι και αν διαμαρτυρήθηκαν, δεν είδα κανέναν να μπορεί να το εμποδίσει. Και η ευταξία στην πόλη χάθηκε και χρήματα χάθηκαν…»

«Πολύ δύσκολο να γίνει σύγχρονο γήπεδο στη Λεωφόρο»

Σε άλλο σημείο της ραδιοφωνικής του συνέντευξης στον ΒΗΜΑ FM 99,5 ο Γιώργος Καμίνης κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα τι ομάδα είναι.

«Είμαι Παναθηναϊκός» απάντησε και άδραξε την ευκαιρία να μιλήσει για την υπόθεση του Βοτανικού και τι εμπλοκή υπάρχει με το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας: «Ο δήμαρχος της Αθήνας έχει καθήκον να στέκεται δίπλα στην ομάδα και να προσπαθεί να συμφιλιώσει την ομάδα με τα συμφέροντα της πόλης. Ο δήμος της Αθήνας και επί του προκατόχου μου και επί τώρα, έχει δεσμεύσει εκατομμύρια στο Βοτανικό για να γίνει το γήπεδο της ομάδας. Τα λεφτά από το πράσινο ταμείο, 9 εκατ. ευρώ, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για απαλλοτριώσεις και να γίνουν χώροι πρασίνου, αλλά θεωρήσαμε ότι είναι τεράστια επένδυση να γίνει το γήπεδο της ομάδας στο Βοτανικό και να απαλλοτριωθούν εκεί θύλακες που δεν είχαν γίνει, στο Βοτανικό. Αποψή μου είναι πως είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει ένα σύγχρονο γήπεδο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Είναι χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου – και πρέπει να εξηγήσει κάποιος, κάποια στιγμή, στους δημότες τι σημαίνει αυτό – αλλά πρέπει να γίνει το γήπεδο. Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδος και γι’ αυτό ο δήμος συμπαραστάθηκε στην ομάδα και δόθηκε παράταση πέντε ετών στη Λεωφόρο και έγιναν και έργα εκεί. Ακούω, όμως, κάποιους που λένε τώρα να παραμείνει γήπεδο η Λεωφόρος και ήταν εκείνοι που είχαν πρωταγωνιστήσει στη Διπλή Ανάπλαση και στο να γίνει γήπεδο στο Βοτανικό. Μην ξεχνάμε από τη μία μέρα στην άλλη και μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο…»

Ερωτηθεί για τον μισθό του δημάρχου της Αθήνας ο Γ. Καμίνης είπε:

«Είναι 2.980 ευρώ καθαρά. Μπορεί ο δήμαρχος, διότι σ’ αυτή τη χώρα δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα και επικρατεί απόλυτη υποκρισία, αν θέλει να βγάλει π.χ. κάποιον έξω να φάνε, να πρέπει να το ανακοινώσει στο δημοτικό συμβούλιο. Εγώ το θεωρώ ντροπή αυτό το πράγμα και αναγκάζεται έτσι ο δήμαρχος πολλές φορές να βάζει χρήματα από την τσέπη του. Των αντιδημάρχων είναι ο μισός και οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν παίρνουν καν αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στα συμβούλια...»

«Την Χρυσή Αυγή την ταράξαμε στη νομιμότητα»

Κληθείς τέλος να μιλήσει για το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, το οποίο ήταν από τους πρώτους που αντιμετώπισε, ο δήμαρχος Αθηναίων είπε:

«Βλέπω τη Χρυσή Αυγή σε μια εμφανή κάμψη. Απλώς, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, διότι στην Αθήνα είδαμε από την πρώτη στιγμή το αποτρόπαιο πρόσωπό της, όπου για πρώτη φορά εκλέχθηκε ο κ. Μιχαλολιάκος σε συλλογικό, δημόσιο όργανο. Είχαμε πλήρη επίγνωση του τι σήμαινε Χρυσή Αυγή. και γι’ αυτό είμαστε οι πρώτοι που τα βάλαμε μαζί της όχι φραστικά, αλλά έμπρακτα αντιταχθήκαμε. Και να θυμίσω κάτι: τότε, πολλοί έλεγαν γιατί τους δίνω δημοσιότητα. Η εξέλιξη των πραγμάτων μάς δικαίωσε, διότι φανταστείτε να μοίραζαν στις πλατείες της Αθήνας κάθε εβδομάδα αρνιά και κατσίκια… Δόθηκε τότε και ένα μάθημα δημοκρατίας και ήθους, διότι και σήμερα ακόμη, η Χρυσή Αυγή καταπολεμάται με τη νομιμότητα. Δεν είπαμε τότε ότι θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα; Ε, αυτό κάναμε και ήρθε τώρα η Πολιτεία και κάνει το ίδιο».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλιο: Ο κ. Καμίνης παραδέχεται εν τέλει ότι δεν έκανε και πολλά για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας δικαιολογώντας το ότι «δεν υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις». «Θα προτείνεις λύσεις και θα προστατεύσεις τους ανθρώπους όσο μπορείς, αλλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο». Στην ουσία παραδέχεται ότι είναι «λίγος» για την πόλη, καθώς χωρίς τη συναίνεση του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, και μάλιστα του δήμου που απασχολούσε το 1/3 του συνόλου των δημοτικών αστυνομικών δεν θα ήταν δυνατό να προχωρήσει τίποτε. Κατηγορεί τους δημάρχους που έκλεισαν τους δήμους τους ως διαμαρτυρία τη στιγμή που ο ίδιος δεν βρήκε τίποτα να κάνει, ενώ τις λύσεις που πρότεινε και την «προστασία» που μας παρείχε ακόμη ψάχνουμε να την βρούμε. Και αν θυμόμαστε καλά, αυτός ήταν που έβγαινε στα κανάλια και μας συκοφαντούσε το καλοκαίρι ότι δεν κάναμε τη δουλειά μας...


Συνάντηση Καμίνη με Δένδια για την αστυνόμευση της Αθήνας


Ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκο Δένδια, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν τα προβλήματα που ανέκυψαν στην Αθήνα, μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας και των υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων.

Ο κ. Καμίνης αμέσως μετά την συνάντηση δήλωσε:

«Ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο έχουμε στείλει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ένα σχέδιο μνημονίου συνεργασίας του υπουργείου με τον δήμο Αθηναίων και συμφωνήσαμε στις γενικές κατευθύνσεις. Πιστεύουμε ότι η ασφάλεια, δεν είναι μόνον η αστυνόμευση απέναντι στην εγκληματικότητα. Η ασφάλεια διασφαλίζεται κατακτώντας και την ευταξία στην πόλη, η οποία δημιουργεί τις συνθήκες για καλύτερη ποιότητα ζωής. Το μνημόνιο συνεργασίας, προβλέπει την παραχώρηση υποδομών, πληροφοριών, ηλεκτρονικών εφαρμογών, στην Ελληνική Αστυνομία, ώστε να διευκολύνει το έργο της, σε τομείς δικών της αρμοδιοτήτων, με σημαντικές όμως επιπτώσεις για τη ζωή των κατοίκων της Αθήνας, και των επισκεπτών της. Για αρμοδιότητες, όπως ο έλεγχος της ηχορύπανσης για τα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα, ο έλεγχος των οίκων ανοχής, εφόσον περιέλθουν ολοκληρωτικά στο υπουργείο, ο δήμος θα βοηθήσει, συνεχίζοντας την καλή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει τον τελευταίο καιρό με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης».

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ:

1. Την παραχώρηση στην κυριότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, υλικοτεχνικής υποδομής, προκειμένου να υποστηριχθεί η αστυνόμευση στις γειτονιές του δήμου της Αθήνας, (σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα επιστραφούν στο δήμο Αθηναίων, σε περίπτωση επαναλειτουργίας της δημοτικής αστυνομίας)

2. Τη διαμόρφωση μιας εφαρμόσιμης και ολοκληρωμένης λύσης, για τους οίκους ανοχής στο δήμο της Αθήνας, η σύννομη λειτουργία των οποίων είναι σήμερα αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο δήμος της Αθήνας, προτίθεται να θέσει στη διάθεση της αστυνομίας την καταγραφή των συνεχών σφραγίσεων και επανασφραγίσεων, ώστε να μπορεί η ΕΛ.ΑΣ. να κάνει τακτικούς ελέγχους, και να ασκεί τα απαραίτητα ένδικα μέσα, για την οριστική διακοπή λειτουργίας των παράνομων οίκων ανοχής.
Παράλληλα, τίθεται ως στόχο ο εκσυγχρονισμός του απαρχαιωμένου νομοθετικού πλαισίου, ώστε οι οίκοι ανοχής που θα λειτουργούν, να είναι νόμιμοι, και να τηρούν τις αυστηρές προδιαγραφές υγιεινής. Για το σκοπό αυτό ο δήμος της Αθήνας έχει καταθέσει πλήρες σχέδιο νόμου.

3. Υποστήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας, για τον έλεγχο των Καταστημάτων για ηχορύπανση και παραβίαση των ωρών κοινής ησυχίας.
Ο δήμος της Αθήνας, μπορεί να χορηγεί στην ΕΛ.ΑΣ. καταστάσεις παραβάσεων, που είτε προέρχονται από προηγούμενους ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας, είτε από καταγγελίες δημοτών της Αθήνας.

4. Υποστήριξη της ΕΛ.ΑΣ. για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος της λειτουργίας Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος χωρίς άδεια.
Μια τέτοια περίπτωση ήταν το ανορθολογικό πλαίσιο που αφορούσε τα θέατρα, μεγάλο μέρος των οποίων, εν τέλει, λειτουργούσε χωρίς άδεια.

5. Υποστήριξη της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο του πλανόδιου εμπορίου και παραεμπορίου στο κέντρο της Αθήνας.
Μέσα από μια συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του δήμου της Αθήνας, μπορεί να οργανωθεί η επί τόπου καταστροφή των εμπορευμάτων που θα κατάσχονται.

6. Συνεργασία του δήμου Αθηναίων, με την ΕΛ.ΑΣ. ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του μέτρου της Ελεγχόμενης Στάθμευσης.
Ειδικότερα τη νύχτα στο διάστημα μεταξύ Παρασκευής και Κυριακής, με έντονο πρόβλημα παράνομης στάθμευσης στις θέσεις των μόνιμων κατοίκων. Ο δήμος της Αθήνας προτίθεται να παραχωρήσει στην ΕΛ.ΑΣ. ηλεκτρονικές υποδομές (PDA, για χρήση και σε μεικτά κλιμάκια), τροχοσφικτήρες (δαγκάνες), αλλά και να αναπτύξει εφαρμογές (webservices) οι οποίες να αντλούν στοιχεία από το κεντρικό υπολογιστικό σύστημα του δήμου, σε όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να διευκολυνθεί σημαντικά το έργο της Αστυνομίας, σε όφελος των μόνιμων κατοίκων της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου