Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Το μνημόνιο διέλυσε το δήμο της Αθήνας - Επανασύσταση Δημ. Αστυνομίας μέσα από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης

sakelaridis2
Την πεποίθηση ότι το Μνημόνιο έχει διαλύσει τον Δήμο της Αθήνας εξέφρασε μέσα από την συνέντευξη του στη NewsMail που ακολουθεί ο Υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με τον ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ασκώντας παράλληλα δριμεία επίθεση στους συνυποψηφίους του, τόσο στους Άρη Σπηλιωτόπουλο και Νικήτα Κακλαμάνη λέγοντας πως και οι δύο ψήφισαν τα Μνημόνια στη Βουλή, όσο και στον Γιώργο Καμίνη που “εφάρμοσε όλα όσα εμπεριείχαν τα Μνημόνια”. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως και πριν το Μνημόνιο δεν ήταν όλα ρόδινα στο Δήμο της πρωτεύουσας. Όσον αφορά τις ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις ο κ. Σακελλαρίδης τονίζει ότι δεν υπάρχει “αντίρρηση για την εμπλοκή ιδιωτών. Αυτό όμως που χρειάζεται, είναι να έχει ξεκάθαρο σχέδιο ο Δήμος”. Για το μείζον ζήτημα του παρεμπορίου ο Υποψήφιος Δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως “σε ό,τι αφορά το παραεμπόριο, η αντιμετώπισή του πρέπει να εστιάσει στην εξάρθρωση των ισχυρών κυκλωμάτων, που εισάγουν, αποθηκεύουν και διακινούν τα λαθραία ανενόχλητα, λόγω των ισχυρών προσβάσεων που διαθέτουν”

Συνέντευξη στο Ρενάτο Λέκκα
Σε προηγούμενη συνέντευξή σας έχετε πει ότι βασικός αντίπαλος σας στην Αθήνα είναι τα προβλήματα της πόλης ασκώντας παράλληλα δριμεία επίθεση στους συνυποψήφιους σας (Σπηλιωτόπουλο, Κακλαμάνη) για την ψήφιση των Μνημονίων στη Βουλή και στον Γ. Καμίνη για την υλοποίηση αυτών. Πιστεύετε ότι τα προβλήματα της πόλης άρχισαν αφότου ήρθε στην Ελλάδα το Μνημόνιο; Πριν από τα Μνημόνια η πόλη δεν αντιμετώπισε προβλήματα; Θεωρείτε τον δήμο “θύμα” του Μνημονίου;
Κανείς δεν λέει ότι πριν το Μνημόνιο όλα ήταν ρόδινα στο Δήμο. Υπήρχαν σωρευμένα προβλήματα, τόσο εξαιτίας της αντίληψης που μετέτρεπε την Αυτοδιοίκηση σε μακρύ χέρι του κράτους, όσο και εξαιτίας των πολύ κακών διοικήσεων του Δήμου, που τον αντιμετώπισαν ως πεδίο προσωπικής στρατηγικής και εξυπηρέτησης μικροκομματικών συμφερόντων. Όμως το Μνημόνιο διέλυσε τον Δήμο. Έχουμε κατάρρευση των πόρων, απολύσεις προσωπικού, συρρίκνωση ή και διάλυση υπηρεσιών. Και σε όλα αυτά κανείς δεν αντιστάθηκε. Ούτε ο κ. Σπηλιωτόπουλος που έχει ψηφίσει τα πάντα, ούτε ο κ. Καμίνης που αποδέχτηκε και εφάρμοσε τα πάντα, πανηγύρισε για την υπερψήφιση του δεύτερου Μνημονίου, για να θυμηθεί σήμερα ότι «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βούλιαξαν τον τόπο».

Ποια είναι η θέση σας για τις ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις στον Δήμο; Θα τις επιδιώξετε;
Δεν έχουμε αντίρρηση για την εμπλοκή ιδιωτών. Αυτό όμως που χρειάζεται, είναι να έχει ξεκάθαρο σχέδιο ο Δήμος. Δεν γίνεται να παραιτείται ο Δήμος από τον αστικό σχεδιασμό και να αφήνει το πεδίο εντελώς ανεξέλεγκτο στην δράση ιδιωτικών συμφερόντων. Ειδικά στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, δεν γίνεται να κάθεται ο Δήμος στην άκρη και να κάνει τον διαμεσολαβητή μεταξύ χορηγών και απελπισμένων. Οι κοινωνικές ανάγκες δεν μετρώνται ανάλογα με την διαθεσιμότητα των χορηγών φιλανθρωπίας. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί συνολικό και συντονισμένο στρατηγικό σχέδιο.

Σας τρομάζουν οι δημοσκοπήσεις; Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να περνάτε στον δεύτερο γύρο σε καμία από αυτές.
Έχει πολλές μέρες να δημοσιευτεί κάποια καινούρια δημοσκόπηση για την Αθήνα. Και αυτές που βρίσκονται στα χέρια των επιτελείων – όχι μόνο της “Ανοιχτής Πόλης”, δεν επιβεβαιώνουν αυτό που αναφέρετε στην ερώτησή σας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η καλύτερη δημοσκόπηση είναι οι γειτονιές. Εκεί, που ο κόσμος ζει κι εργάζεται. Δεν γνωρίζω αν οι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι τις επισκέπτονται, αλλά εμείς μέσα από την καθημερινή επαφή με τους πολίτες σε δρόμους, πλατείες, λαϊκές αγορές παίρνουμε ξεκάθαρο μήνυμα. Γι’ αυτό η αισιοδοξία μας δυναμώνει ημέρα με την ημέρα και μας γεμίζει δύναμη και αποφασιστικότητα, να επιδιώξουμε μια μεγάλη και ιστορική νίκη.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις καταλήψεις κτιρίων; Πως θα αποτρέψετε το παραεμπόριο στο κέντρο της Αθήνας.
Οι καταλήψεις κτιρίων έχουν διάφορες μορφές. Σε πολλές περιπτώσεις η κατοίκηση ενός άδειου κτιρίου, ή η λειτουργία ενός αυτοδιαχειριζόμενου πολιτιστικού κέντρου – και φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραβιάζεται ο νόμος ή δεν κινηθεί νομικά ο ιδιοκτήτης- είναι από τους περίοικους πιο επιθυμητή σε σχέση με την εγκατάλειψη και το σκοτάδι. Έτσι τουλάχιστον αντιμετωπίζεται το θέμα σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.
Σε ό,τι αφορά το παραεμπόριο, η αντιμετώπισή του πρέπει να εστιάσει στην εξάρθρωση των ισχυρών κυκλωμάτων, που εισάγουν, αποθηκεύουν και διακινούν τα λαθραία ανενόχλητα, λόγω των ισχυρών προσβάσεων που διαθέτουν. Το κυνήγι των μικροπωλητών, που αποβλέπουν απλώς σε ένα πενιχρό μεροκάματο, μπορεί να προσφέρεται για ανέξοδη επίδειξη πυγμής αλλά δεν είναι αποτελεσματικό. Και όλους να τους συλλάβουν, θα εμφανιστούν άλλοι. Θωρούμε ότι η λύση είναι η χωροθέτηση υπαίθριων αγορών που θα λειτουργούν οργανωμένα, ώστε να μην θίγουν την εμπορική κίνηση των καταστημάτων, και φυσικά με νόμιμα προϊόντα. Είναι άλλωστε και πρόταση του κ. Καμίνη από το 2010 η οποία δυστυχώς παρέμεινε στα χαρτιά.

Σε περίπτωσή εκλογής σας, τι θα κάνετε με την δημοτική αστυνομία; Θα την επαναφέρετε;

Ο Δήμος δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του την επανασύσταση μιας υπηρεσίας. Ωστόσο, μέσα από τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης με τον ιδιαίτερα αυξημένο θεσμικό του ρόλο, ο Δήμος Αθηναίων θα διεκδικήσει την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, γιατί είναι απαραίτητη υπηρεσία για την προστασία του δημόσιου χώρου και την διατήρηση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Ποια είναι η θέση σας για την δημιουργία τζαμιού στο κέντρο της Αθήνας; Πως κρίνεται την άποψη του Α. Σπηλιωτόπουλου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος;
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος άνοιξε αυτό το θέμα χωρίς να υπάρχει. Προφανώς θεωρεί ότι φλερτάροντας με τον ακροδεξιό λαϊκισμό θα μαζέψει πιο εύκολα ψήφους, αντί να παρουσιάσει τις θέσεις τους για την πόλη και τα προβλήματά της. Την απάντηση την έχει πάρει ήδη. Το τζαμί αποτελεί διεθνή υποχρέωση της χώρας, ο κ. Σπηλιωτόπουλοςέχει ψηφίσει τον σχετικό νόμο στην Βουλή και έχει συγκατατεθεί ρητά και ο Αρχιεπίσκοπος. Όσο για το δημοψήφισμα που εξαγγέλλει, ξέρει πολύ καλά ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψηφίσματα, εκτός αν θα του άρεσε να γίνει αντίστοιχο δημοψήφισμα στην Κωνσταντινούπολη για το Φανάρι. Με την τακτική αυτή ο κ. Σπηλιωτόπουλος κινδυνεύει να καταστεί όμηρος της ακροδεξιάς όπως συνέβη και με τον κ. Μπαλτάκο. Η Αθήνα με την βαθιά προοδευτική της παράδοση, δεν πρόκειται να τον ακολουθήσει.

Η θέση σας για περισσότερη αστυνόμευση στις γειτονιές της Αθήνας και όχι τόσο στο κέντρο, έχει αρχίσει και βλέπει υποστηρικτές. Βέβαια, μένει να το δούμε και στην πράξη. Κ. Σακελλαρίδη με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό;
Ο Δήμος Αθηναίων δεν αστυνομεύει, αλλά διεκδικεί για λογαριασμό όλων των πολιτών το δικαίωμα στην ασφάλεια. Εμείς επαναλαμβάνουμε την πρόταση για τον «αστυνομικό της γειτονιάς», με αστυνόμευση επαγγελματική και φιλική προς τους πολίτες. Θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την ορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού. Αλλά η εμπέδωση του κλίματος ασφάλειας είναι ανέφικτη, όταν καταργούνται ή συγχωνεύονται αστυνομικά τμήματα.
Κυρίως όμως η ασφάλεια στις γειτονιές δεν είναι μονοδιάστατη, και δεν εξαντλείται στην αστυνόμευση. Οι γειτονιές πρέπει ν’ αποκτήσουν ζωή, λειτουργία, οικονομική δραστηριότητα, για ν’ αποκτήσουν κι ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου