Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Ξεκίνησαν οι μετατάξεις των Δημοτικών Αστυνομικών - Άρθρο στο dtypos με τις τελευταίες εξελίξεις για την κινητικότητα στον κλάδο

Δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το πρώτο ΦΕΚ με τα ονόματα των Δημοτικών Αστυνομικών που μετακινούνται μέσα από το πρόγραμμα κινητικότητας ως σωφρονιστικοί υπάλληλοι στα καταστήματα κράτησης της χώρας. Στο ΦΕΚ Γ' 508 με ημερομηνία έκδοσης την 17η Απριλίου 2014, βρίσκονται μόνο τα ονόματα των υπαλλήλων που καταλαμβάνουν τις θέσεις ΔΕ φύλαξης στα σωφρονιστικά καταστήματα σύμφωνα με τους επικαιροποιημένους τελικούς πίνακες που δημοσίευσε το ΑΣΕΠ.


Ανησυχία για προχειρότητα και αλαλούμ στις μετατάξεις τους

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στους κόλπους των Δημοτικών Αστυνομικών καθώς ακόμη δεν έχουν εκδοθεί τελικοί πίνακες για ΕΛΑΣ, Υπ. Εσωτερικών, Υπ. Ανάπτυξης και Υπ. Οικονομικών , γεγονός που μάλλον οφείλεται στο ότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων θεραπείας/ενστάσεων από τα Ειδικά τριμελή υπηρεσιακά συμβούλια του ΑΣΕΠ . Επομένως, η οποιαδήποτε μεταβολή μπορεί να προκαλέσει ανακατανομή στους πίνακες, αφού όλοι είναι αλληλένδετοι μεταξύ τους. Εκτός αυτού συνεχίζεται η δημοσίευση ανακλήσεων Δημοτικών Αστυνομικών που προσλήφθηκαν με πλαστά και μη προβλεπόμενα δικαιολογητικά προκαλώντας και πάλι αλλαγές στην τελική κατάταξη των πινάκων. Για παράδειγμα, ένας Δημοτικός Αστυνομικός που σήμερα φαίνεται να διορίζεται στο Υπ. Δικαιοσύνης, μπορεί την επόμενη βδομάδα και μετά την εξέταση των ενστάσεων , να βρεθεί σε άλλο  πίνακα και να πρέπει να διοριστεί σε άλλον φορέα.

Γιατί δεν δημοσιεύθηκαν τα ονόματα των υπαλλήλων ΔΕ Εξωτερικής Φρούρησης

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι μέχρι στιγμής ανακοινώθηκαν μόνο τα ονόματα που πρόκειται να διοριστούν ως προσωπικό εσωτερικής φύλαξης των καταστημάτων κράτησης και όχι των υπαλλήλων που θα απασχοληθούν στην εξωτερική φρουρά φυλακών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αυτό συνέβη διότι οι Δημοτικοί Αστυνομικοί θα πρέπει να περάσουν από ταχύρρυθμη εκπαίδευση ενός μήνα σε αστυνομικές σχολές που έχει παραχωρήσει το Υπ. Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη , καθώς πλέον θα πρέπει να οπλοφορούν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους. Κύκλοι του Υπ. Δικαιοσύνης φαίνεται ότι επιθυμούσαν αρχικά η εκπαίδευση αυτή να γίνει ταυτόχρονα με την εκπαίδευση των Δημοτικών Αστυνομικών που θα μετακινηθούν στην Ελληνική Αστυνομία, όμως ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν εκείνοι τελικά θα οπλοφορούν ή όχι. Έτσι και με δεδομένο ότι το Υπ. Δικαιοσύνης "βιάζεται" να καλύψει τις θέσεις στα Καταστήματα Κράτησης, αφήνεται να διαρρέει ότι λίγο μετά το Πάσχα θα κληθούν στις σχολές για να εκπαιδευτούν και οι 300 περίπου Δημοτικοί Αστυνομικοί που πρόκειται να υπηρετήσουν στην Εξωτερική Φρουρά Φυλακών.

Τι μέλλει γενέσθαι με τους υπαλλήλους που θα μεταφερθούν στην ΕΛ.ΑΣ

Αξιοποίηση των υπαλλήλων που θα μετακινηθούν στην Ελληνική Αστυνομία ως ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού επιθυμεί η πολιτική ηγεσία του Υπ. Δημόσιας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη. Ήδη ανακοινώθηκε η δημιουργία των "ΓΕΠ" (Γραφείων Εξυπηρέτησης Πολιτών) από τον Κο. Δένδια στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία φαίνεται ότι θα στελεχώσουν και Δημοτικοί Αστυνομικοί, ιδιαίτερα σε αστυνομικά τμήματα που υπάρχουν ανάγκες. Ωστόσο, όπως διαφαίνεται, τα καθήκοντα των Δημοτικών Αστυνομικών δεν θα περιορισθούν μόνο σε επίπεδο διοικητικό. Οι υπάλληλοι φαίνεται ότι θα είναι ένστολοι και θα εκτελούν ένα μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων που μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας με τον Ν. 4172.

Ελεγκτικός ο ρόλος και των Δημοτικών Αστυνομικών που μετατάσσονται στο Υπ. Οικονομικών

Μια νέα ελεγκτική υπηρεσία, στα πρότυπα του ΣΔΟΕ θα λειτουργεί από τη 1η Ιουνίου όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του defencenet.  Το όνομα της είναι «Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ)» και υπάγεται απευθείας στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος πλέον αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία έναντι του ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με την Απόφαση, που αφορά στη νέα δομή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. προβαίνει, κατά κύριο λόγο, σε έρευνες, σε ελέγχους πρόληψης και σε μερικούς ελέγχους εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας, ιδίως στους παρακρατούμενους, επιρριπτόμενους φόρους και στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), σε ελέγχους στη διακίνηση, στη διαμετακόμιση, στις εισαγωγές και εξαγωγές, στον εφοδιασμό και τη διάθεση των προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) και γενικά σε ελέγχους εφαρμογής της τελωνειακής νομοθεσίας, με σκοπό την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας.

Η νέα, ειδική αποκεντρωμένη Υπηρεσία θα στελεχωθεί από περίπου 350 άτομα, εκ των οποίων 200- 220 θα είναι ελεγκτές και οι υπόλοιποι θα είναι διοικητικό προσωπικό. Η στελέχωση θα γίνει από εφορίες, από την πρώην Δημοτική Αστυνομία (πτυχιούχοι), από τελωνεία, από υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους. Η Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. έχει έδρα τον Νομό Αττικής, διαρθρώνεται σε τρία Αυτοτελή Τμήματα, υπαγόμενα απευθείας στον Προϊστάμενο αυτής και σε μία Υποδιεύθυνση, η οποία διαρθρώνεται σε επτά Τμήματα, από τα οποία τα δύο εδρεύουν εκτός της έδρας της.

Πηγή: http://dtypos.blogspot.gr/

Διαβάστε περισσότερα για τη νέα υπηρεσία στο Υπ. Οικονομικών:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου