Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Συνέντευξη Υπ. Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια στον 9.84: Προγραμματική σύμβαση ανάμεσα σε Δ.Αθηναίων & ΥΔΤ για να καλυφθούν τα κενά της μη ύπαρξης Δ.Α. - Πρότυπο Τζουλιάνι στην ΕΛ.ΑΣ!

Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 και στην δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη


Νόνη Καραγιάννη: Να καλωσορίσω τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, τον κ. Νίκο Δένδια που είναι στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής. Καλή σας ημέρα κύριε Υπουργέ.

Υπουργός: Καλημέρα και καλημέρα στους ακροατές σας.

Νόνη Καραγιάννη: Να είστε καλά. Κύριε Υπουργέ, ένα ζήτημα που άπτεται των αρμοδιοτήτων σας είναι το ζήτημα της ασφάλειας στην πόλη, σε συνδυασμό φυσικά και με το πλήγμα -που όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι έθεσαν- της απώλειας της Δημοτικής Αστυνομίας. Ήταν από τα κεντρικά θέματα στην προεκλογική εκστρατεία για το Δήμο της Αθήνας και παραμένει αρκετά ψηλά. Άκουσα αρκετές φορές τον κ. Σπηλιωτόπουλο να λέει ότι η Αθήνα δεν είναι ασφαλής πόλη. Συμμερίζεστε αυτή την εκτίμηση;

Υπουργός: Να σας πω. Καταρχήν δεν έχει έννοια εγώ να σχολιάσω τι είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος ή οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος έκανε μία καθαρή προσπάθεια νομίζω, μία έντιμη προσπάθεια. Ο λαός της Αθήνας την ενέκρινε με ένα σημαντικό ποσοστό, αλλά δεν ήταν επαρκές να περάσει στο δεύτερο γύρο λόγω του δικού μας - αφορά το κόμμα μου - πολιτικού διχασμού. Το θέμα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Και αυτό που θα κάνουμε από εδώ και πέρα και νομίζω σε ένα βαθμό έχει καταγραφεί και έχει λεχθεί από τον νυν και υποψήφιο Δήμαρχο, τον κ. Καμίνη, είναι ότι θα υπάρξει μια προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για να δούμε πως μπορούμε να καλύψουμε τα κενά που άφησε η μη ύπαρξη της Δημοτικής Αστυνομίας. Επίσης εγώ δεν πρόκειται να σας πω σε γενικότερη φάση ότι η κατάσταση είναι ιδεατή στην Ελλάδα, ότι είναι αυτό που θα θέλαμε. Όμως από την άλλη έχω υποχρέωση να πω ότι χάρη στις πολύ μεγάλες προσπάθειες της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει δραματική αποκλιμάκωση της εγκληματικότητας. Βεβαίως είχαμε φθάσει σε ένα απίστευτο σημείο το ’10 και το ΄11. Αυτό το οποίο παρελήφθη από την παρούσα Κυβέρνηση το ΄12 ήταν πράγματι μία κατάσταση μη βιώσιμη για τον πολίτη. Όμως τα νούμερα δείχνουν 30% και πλέον μειώσεις σε όλα τα εγκλήματα. Και από την άλλη, αυτό στο οποίο εγώ μπορώ να βασιστώ είναι σε μία ειλικρινή και καλή συνεργασία με τον κ. Καμίνη. Εγώ με τον κ. Καμίνη έχω δουλέψει μαζί και θεωρώ ότι έχουμε δουλέψει αποδοτικά. Και αυτό έχει φανεί. Βεβαίως πρέπει να δουλέψουμε παραπάνω. Αλλά είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να το κάνουμε. Θα υπογράψουμε αυτή την προγραμματική σύμβαση, αν θέλετε δεν την υπογράψαμε τώρα διότι δεν έχει καμία έννοια να φαίνεται ότι κάνουμε προεκλογικά αυτά τα πράγματα. Αυτό είναι κάτι το πολύ σοβαρό. Θα γίνει. Είναι έτοιμο, είναι γραμμένο, περιμένει τις υπογραφές που θέτουν το θεσμικό πλαίσιο μίας κοινής προσπάθειας αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Και πρέπει να πω…

Νόνη Καραγιάννη: Στην Αθήνα ειδικά και από τη συνολική εικόνα που έχετε, είναι εστιασμένο σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης; Είναι μεγάλη η πρωτεύουσα…

Υπουργός: Να σας το πω αλλιώς. 74% της πανελλήνιας εγκληματικότητας είναι στην Αττική. Μέσα στην πόλη έχουμε θύλακες. Λέω θύλακες, υπάρχει και άλλη έκφραση για «θυλάκους», οφείλω να σας πω ότι δεν έχω καταλάβει ακόμη πια είναι η πιο δόκιμη.

Νόνη Καραγιάννη: Νομίζω το «θύλακες».

Υπουργός: Από εκεί και πέρα έχουμε ένα καινούργιο σύστημα, το οποίο υπήρχε και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί, με το οποίο μπορούμε να έχουμε απόλυτη ηλεκτρονική καταγραφή, ποσοτικοποίηση της εγκληματικότητας και παρατήρηση της πιθανής μετακίνησής της. Μέσα στο νέο πλαίσιο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας, με το νομοθέτημα που ψηφίστηκε, η αντιμετώπιση είναι τελείως διαφορετική. Έχουμε φύγει από την Αστυνομία των Τμημάτων και πάμε σιγά-σιγά σε μία κινητική Αστυνομία που θα αντιμετωπίζει την εγκληματικότητα εκεί που βρίσκεται, όπως έγινε στη Νέα Υόρκη επί Τζουλιάνι. Έχουμε λοιπόν αντιγράψει νομίζω με επιτυχία αυτό το πρότυπο. Σε συνεργασία λοιπόν με τη δημοτική αρχή θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και τα σημεία. Και εάν μετακινηθούν τα σημεία να αντιμετωπίσουμε και την μετακίνηση, δημιουργούμε την υποδομή. Εάν θέλετε, επειδή δεν μου αρέσει να υπόσχομαι θαύματα, θέτω χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης αυτής της προσπάθειας περίπου τα δυόμισι χρόνια, δηλαδή, τους 30 μήνες. Όμως εάν το πρόγραμμα αυτό ακολουθηθεί πρέπει να σας πω ότι τα αποτελέσματα θα είναι εκπληκτικά.

Νόνη Καραγιάννη: Κύριε Υπουργέ, από την άλλη πλευρά φυσικά της πολιτικής όχθης, από τα κόμματα της αριστεράς και από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο της Αθήνας, τον κ. Σακελλαρίδη έχει ειπωθεί ότι γίνεται κακή χρήση, διαχείριση των αστυνομικών δυνάμεων, ότι επί της ουσίας ορισμένα σημεία της πόλης είναι αστυνομοκρατούμενα και πιο κάτω όταν προχωρήσουμε στο βάθος, στις γειτονιές τα πράγματα έχουν αφεθεί.

Υπουργός: Προφανώς ο κ. Σακελλαρίδης όλα αυτά θα τα λέει από παρατήρηση, διότι ούτε επισκέφθηκε εμένα ούτε ξέρω να υπήρξε μία συνάντηση με κάποιον, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο.

Διαβάστε την υπόλοιπη συνέντευξη-προπαγάνδα υπέρ των «ανεξάρτητων» υποψηφίων κ.κ. Σγουρού και Καμίνη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου