Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Ν.Φούντα (ΔΗΜ.ΑΡ.): Ασφυκτιούν οι φυλακές - Τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, δεν αρκούν οι δημ. αστυνομικοί - Ανεύθυνο να μην προβλέπεται εκπαίδευση & ψυχολογική υποστήριξη τους

Νίκη Φούντα
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
14.5.2014 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ασφυκτιούν οι ελληνικές φυλακές - Τραγικές οι ελλείψεις σε προσωπικό Οι απαντήσεις στα ερωτήματα, με αφορμή το τραγικό χαμό του υπαρχιφύλακα Γ. Τσιρώνη 


Επιβεβαιώνεται η τραγική κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές, μετά και τις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργείων, στην Ερώτηση που είχαν καταθέσει οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα και Γιάννης Πανούσης. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα περισσότερα σωφρονιστικά καταστήματα υπερβαίνουν κατά πολύ την προβλεπόμενη χωρητικότητά τους και έτσι καθίσταται αδύνατη τόσο η συμβίωση των κρατουμένων, όσο και η σωστή φύλαξή τους.

 Ενδεικτικά στις φυλακές Κορυδαλλού, υπάρχουν σήμερα συνολικά 2270 κρατούμενοι, ενώ η προβλεπόμενη χωρητικότητά τους είναι 1070. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της κινητικότητας των δημοτικών αστυνομικών (170 για το συγκεκριμένο κατάστημα), εργάζονται στις φυλακές αυτές μόλις 475 σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Τραγική κατάσταση επικρατεί και στις φυλακές Μαλανδρίνου –εκεί πρόσφατα είχαμε τη δολοφονία του Αγρινιώτη υπαρχιφύλακα Γιώργου Τσιρώνη από βαρυποινίτη κρατούμενο– όπου φυλάσσονται 500 κρατούμενοι, με ευθύνη 193 σωφρονιστικών υπαλλήλων. Με τη διαδικασία της κινητικότητας το εν λόγω σωφρονιστικό κατάστημα θα ενισχυθεί μόλις με 8 υπαλλήλους.

Το αρμόδιο Υπουργείο μας απάντησε ότι η μετεκπαίδευση των δημοτικών αστυνομικών θα γίνει όπως προβλέπεται για τους νεοδιοριζόμενους στους κλάδους ΔΕ Φύλαξης και ΔΕ Εξωτερικής Κράτησης. Παρέλειψε να διευκρινίσει, όμως, σε τι συνίσταται αυτή η μετεκπαίδευση. Είναι τουλάχιστον ανεύθυνο να μην προβλέπεται ειδική διαδικασία, ειδική μέριμνα, εκπαίδευση και ψυχολογική υποστήριξη για τους φύλακες που θα κληθούν να υπηρετήσουν στα νέα τους, πολύ πιο δύσκολα, καθήκοντα. Ειδικά στις περιπτώσεις που αφορούν σε σωφρονιστικά καταστήματα που λειτουργούν πλημμελώς εξαιτίας της -κατά πολύ- υπέρβασης της χωρητικότητάς τους. 

Επιπλέον, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετακίνησης των δημοτικών αστυνομικών, θα περιμέναμε περισσότερη σαφήνεια από τα συνερωτώμενα Υπουργεία. Δεν αρκεί να οργανώσεις μία διαδικασία. Πρέπει και να μπορείς να την ολοκληρώσεις. Πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξουν χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένες απαντήσεις. Παράλληλα, είναι σαφές πως οι δημοτικοί αστυνομικοί δεν αρκούν για να βελτιωθεί η υφιστάμενη κατάσταση. Απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός σύμπραξης δομών, λειτουργιών, ελέγχου και ανθρώπινου δυναμικού –που για την ώρα απουσιάζει «εκκωφαντικά»- προκειμένου να αρχίσουμε να συζητάμε για εύρυθμη λειτουργία των φυλακών της χώρας. 

Είναι τουλάχιστον απογοητευτικό να παρουσιάζεται για δεκαετίες πλέον αυτή η εικόνα στις φυλακές. Ειδικά όταν μέσα στον τελευταίο χρόνο έχουν έρθει στη δημοσιότητα ουκ ολίγα περιστατικά που σχετίζονται με την συμφόρηση και την πλημμελή φύλαξη των καταστημάτων.

Θα επανέλθουμε στο ζήτημα, καθώς όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως, η ασφάλεια των φυλακών αντανακλά το επίπεδο της κοινωνίας μας. Δεν μπορεί να ανακοινώνονται μεγαλεπήβολα σχέδια για φυλακές υψίστης ασφαλείας, χωρίς να έχει προηγηθεί μία ουσιαστική και ολοκληρωμένη σωφρονιστική στρατηγική. Δεν μπορεί να γινόμαστε τόσο συχνά μάρτυρες τραγικών συμβάντων που αφορούν σε ελλιπή μέτρα ασφαλείας και εκπαίδευσης, στην Ελλάδα του 2014.


Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Ερώτηση που είχαν καταθέσει οι Βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ.: 
Η απάντηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου περιλαμβάνεται αναλυτικός πίνακας με στοιχεία όλων των φυλακών της χώρας: 
Η απάντηση από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: 

Διαβάστε σχετικά: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου