Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Έγγραφο ΥΠΕΣ για το διορισμό & θέση σε διαθεσιμότητα (ή εξαίρεση από αυτή) των υποψηφίων δημ. αστυνομικών που δικαιώθηκαν δικαστικά

Με έγγραφο του Υπ. Εσωτερικών διευκρινίζεται ότι θα πρέπει να εξεταστούν ανά περίπτωση, οι φάκελοι των υποψηφίων για πρόσληψη σε θέσεις ειδικού ένστολου προσωπικού δημοτικής αστυνομίας και για όσους υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, το αρμόδιο για το διορισμό όργανο του Δήμου θα πρέπει να προβεί άμεσα σε διορισμό του και πλήρη εφαρμογή των οριζομένων στο άρθρο 70 του ν. 4257/2014. Για τις λοιπές περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση, η πράξη του διορισμού και οι συνεπακόλουθες ενέργειες κατά τις διατάξεις του α. 70 του ν. 4257/2014 θα λάβουν χώρα μετά την άρση της αναστολής λόγω αυτοδιοικητικών εκλογών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΤΑ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΤΑ
Αθήνα, 25 Απριλίου 2014
Αρ. Πρωτ.: οικ. 16874

ΘΕΜΑ: Διορισμός υποψηφίων για πρόσληψη σε θέσεις ειδικού ένστολου προσωπικού δημοτικής αστυνομίας, μετά από αμετάκλητη δικαστική απόφαση και θέση αυτών σε διαθεσιμότητα.

Με τις διατάξεις του άρθρου 70 του ν.4257/2014 (Α'93) ρυθμίζεται το θέμα των υποψηφίων "για πρόσληψη σε θέσεις ειδικού ένστολου προσωπικού δημοτικής αστυνομίας που έχουν δικαιωθεί μετά από αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, καθώς επίσης και υποψηφίων οι οποίοι έχουν καθ' οιονδήποτε νόμιμο τρόπο συμπεριληφθεί στους τελικούς πίνακες διορισθέντων σε δήμους".

Ειδικότερα, για τις προαναφερόμενες περιπτώσεις ορίζεται ότι οι ως άνω υποψήφιοι "εξαιρούνται της εκπαίδευσης που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 10 του π.δ. 135/2006, διορίζονται στους οικείους Δήμους και τίθενται σε διαθεσιμότητα από τη δημοσίευση" του ν. 4257/2014.

Επιπλέον, το άρθρο 70 του ν. 4257/2014 ορίζει ότι "κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 81 του ν. 4172/2013", αναφορικά με τις εξαιρέσεις από τη διαθεσιμότητα που ρητά ορίζει ο νόμος. Οι υποψήφιοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για εξαίρεση τους από τη διαθεσιμότητα, καθώς και οι κάτοχοι μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων σπουδών μετατάσσονται αυτοδικαίως σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις, κλάδου ή ειδικότητας με το βασικό τίτλο σπουδών που κατέχουν αντιστοίχως ΠΕ Διοικητικού, ΤΕ Διοικητικού, ΔΕ Διοικητικού ή ΥΕ συναφούς κλάδου ή ειδικότητας με διοικητικά καθήκοντα στον οικείο δήμο.

Επισημαίνεται ότι με το άρθρο 78 του ν. 4257/2014 (Α'93), το οποίο αντικατέστησε το άρθρο 17 του ν. 3870/2010, προβλέπει ότι οι διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 2190/1994 (Α’ 28) ισχύουν για το χρονικό διάστημα του ενός μηνός που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων.

Στην απαγόρευση δεν εμπίπτουν, όπως σας έχουμε αναλυτικώς ενημερώσει με την αριθμ.19/2014 εγκύκλιο μας, μεταξύ άλλων, οι πράξεις πειθαρχικής διαδικασίας, διαθεσιμότητας και αργίας, καθώς και οι πράξεις που εκδίδονται σε συμμόρφωση προς δικαστικές αποφάσεις.

Δεδομένης της ανωτέρω νομοθετικής πρόβλεψης, θα πρέπει να εξεταστούν ανά περίπτωση, οι φάκελοι των υποψηφίων για πρόσληψη σε θέσεις ειδικού ένστολου προσωπικού δημοτικής αστυνομίας και για όσους υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, το αρμόδιο για το διορισμό όργανο του Δήμου θα πρέπει να προβεί άμεσα σε διορισμό του και πλήρη εφαρμογή των οριζομένων στο άρθρο 70 του ν. 4257/2014. Για τις λοιπές περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση, η πράξη του διορισμού και οι συνεπακόλουθες ενέργειες κατά τις διατάξεις του α. 70 του ν. 4257/2014 θα λάβουν χώρα μετά την άρση της αναστολής λόγω αυτοδιοικητικών εκλογών.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως αυθημερόν κοινοποιήσετε την παρούσα στους Δήμους χωρικής σας αρμοδιότητας, προκειμένου για τις δικές τους ενέργειες, με παράλληλη ενημέρωση της Υπηρεσίας μας.

Το Υπουργείο μας παραμένει στη διάθεση σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση και συνεργασία επί των ανωτέρω.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
I. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ

Πηγή: Dimosnet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου