Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Ενημερωτικό σημείωμα του δικηγόρου Απόστολου Παπακωνσταντίνου με αφορμή την ανάρτηση των τελικών πινάκων της Ανακοίνωσης 5/2013

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΑΠ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32,  10675 Αθήνα - Κολωνάκι
Τηλ. 210-7222007, Fax 210-7222182
www.publiclaw-lawfirm.gr, www.apapaconstantinou-lawfirm.gr
AP. PAPACONSTANTINOU & ASSOCIATES LAW FIRM
30-32 Patriarchou Ioakim str., 10675 Athens - Kolonaki
Tel. 0030210-7222007, Fax 0030210-7222182

ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ
Αξιότιμοι κύριοι. Αξιότιμες κυρίες.
Αναφορικά με τη χθεσινή (26.05.2014) ανάρτηση των «τελικών ενιαίων πινάκων κατάταξης και διάθεσης», που κατάρτισε το ΑΣΕΠ για το υπό διαθεσιμότητα προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 5/2013 Ανακοίνωση, σας επισημαίνουμε τα εξής:

1.     Σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 5 του ν. 4250/2014 έχετε τη δυνατότητα να υποβάλλετε αίτηση θεραπείας κατά των ως άνω τελικών πινάκων. Η αίτηση θεραπείας υποβάλλεται ενώπιον του οικείου Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου του φορέα που κατάρτισε τους επιμέρους πίνακες, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός (1) μηνός από την ανάρτησή τους στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ. Κατά την άποψή μας, κρίνεται σκόπιμο να κοινοποιηθεί η αίτηση θεραπείας και στο ΑΣΕΠ (με λήψη επίσης αριθμού πρωτοκόλλου).
2.     Ενόψει του γεγονότος ότι οι –κατά την αντίληψή μας ηθελημένα- δαιδαλώδεις διατάξεις που θεσπίσθηκαν το τελευταίο έτος για τα υπόψη ζητήματα θα δημιουργήσουν, ιδίως στην πρώτη περίοδο εφαρμογής τους, σοβαρά ερμηνευτικά ζητήματα, κρίνεται αναγκαίο να υποβληθούν οι εν λόγω αιτήσεις θεραπείας από όλους όσους θεωρούν ότι θίγονται μη νόμιμα από τους αναρτηθέντες πίνακες, ανεξαρτήτως εάν έχουν ήδη ασκήσει ένσταση.
3.     Οι αιτήσεις θεραπείας πρέπει να περιλαμβάνουν κατά τρόπο απλό, συνοπτικό και σαφή τις προβαλλόμενες αιτιάσεις, που μπορεί να αφορούν τόσο τη μοριοδότηση του ιδίου του αιτούντος, όσο και συνυποψηφίων του. Για όσους θίγονται από την πρόσθετη μοριοδότηση της σειράς εισαγωγής του έτους 2010 ή/και από την πρόβλεψη της οκταετίας, κρίνεται αναγκαίο να υποβληθεί με την αίτηση θεραπείας η αντίστοιχη αιτίαση (για το περιεχόμενο των αιτιάσεων αυτών ισχύουν όσα έχουμε ήδη ανακοινώσει τον περασμένο Μάρτιο για τις ενστάσεις κατά των προσωρινών πινάκων κατάταξης και διάθεσης). Υπενθυμίζεται εν προκειμένω ότι ένα από τα βασικότερα ζητήματα που θα κριθεί να αντιμετωπίσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην οποία εκκρεμεί, ως γνωστόν, η υπόθεση της μοριοδότησης της σειράς εισαγωγής του έτους 2010 και της οκταετίας, αφορά τον χαρακτήρα της Υπουργικής Απόφασης που έχει προσβληθεί, ήτοι εάν αυτή έχει το χαρακτήρα αμιγώς ενημερωτικής Εγκυκλίου ή, αντιθέτως, εάν περιλαμβάνει το πρώτον νέες ρυθμίσεις, οπότε θεωρείται ως κανονιστική. Στην πρώτη περίπτωση, το Δικαστήριο δεν θα εξετάσει την ουσία των ισχυρισμών για την αντισυνταγματικότητα των σχετικών διατάξεων.
4.     Είναι προφανές ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι αιτήσεις θεραπείας δεν θα γίνουν δεκτές, ιδίως σε ό,τι αφορά τα ζητήματα μοριοδότησης της σειράς του έτους 2010 και των σειρών εισαγωγής της δεκαετίας του 1980, καθώς και της οκταετίας. Για τον λόγο αυτό η Δικηγορική Εταιρεία μας θα ξεκινήσει να καταθέτει στις αμέσως επόμενες ημέρες ενώπιον του αρμοδίου Διοικητικού Εφετείου αιτήσεις ακυρώσεως κατά των τελικών πινάκων κατάταξης, ανεξαρτήτως εάν θα ασκηθούν ή όχι αιτήσεις θεραπείας κατά τα ανωτέρω. Είναι σαφές ότι η άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου προσφέρει την πληρέστερη διασφάλιση. Οι εν λόγω αιτήσεις ακυρώσεως είναι ατομικές.
5.     Οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη διαθεσιμότητα και για τη μοριοδότηση της σειράς εισαγωγής του έτους 2010 δεν έχουν, ως γνωστόν, εισέτι ληφθεί, ούτε, βεβαίως δημοσιευθεί. Επομένως, οι φήμες περί του αποτελέσματος που κατά περιόδους διαρρέουν είναι ανυπόστατες και δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις.
6.     Όπως είναι προφανές, η Δικηγορική Εταιρεία μας θα είναι υποχρεωμένη, σε ορισμένες περιπτώσεις, να υπερασπίσει συμφέροντα των υπό διαθεσιμότητα Δημοτικών Αστυνομικών, τα οποία συγκρούονται με αντίστοιχα συμφέροντα συναδέλφων τους. Βασικό κριτήριο επιλογής των σχετικών υποθέσεων θα είναι η αντίληψή μας περί του δικαίου ή μη του οικείου λόγου ακυρώσεως. Σε περίπτωση δε που υπάρχει ερμηνευτική αμφιβολία για κάποιο ζήτημα το οποίο θα προβληθεί με την αίτηση ακυρώσεως, η επιλογή θα γίνει με βάση τη χρονική προτεραιότητα των προς μετάταξη Δημοτικών Αστυνομικών που θα αναλάβουμε.       
Με φιλικούς χαιρετισμούς
    ΔΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου