Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Σε φιάσκο εξελίσσεται το πείραμα της κινητικότητας των Δημοτικών Αστυνομικών

Σε ένα απρόσμενο για την κυβέρνηση φιάσκο εξελίσσεται, όπως δείχνουν τα πράγματα, η διαδικασία κινητικότητας των πρώην δημοτικών αστυνομικών. Την προηγούμενη εβδομάδα συμπληρώθηκε η οκτάμηνη περίοδος διαθεσιμότητας χωρίς οι συναρμόδιες υπηρεσίες και το ΑΣΕΠ να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Αποτέλεσμα αυτής της πρωτοφανούς καθυστέρησης ήταν η έκδοση από όλους τους Δήμους διαπιστωτικών πράξεων παράτασης της διαθεσιμότητας επ’ αόριστον και μέχρι να ολοκληρωθούν οι μετακινήσεις.


Η δαιδαλώδης νομοθεσία καθώς και τα 12 (!!!) Τριμελή Υπηρεσιακά συμβούλια που έπρεπε να συντονισθούν υπό το ΑΣΕΠ προκειμένου να παραχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στα διάφορα στάδια της διαδικασίας επέφεραν αυτή την καθυστέρηση και μάλιστα σε μια μετακίνηση που θα λειτουργούσε ως πρότυπο και υπόδειγμα για την καθιέρωση μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας στο Δημόσιο. Δεν ήταν εξάλλου και λίγες οι φορές που ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κος Μητσοτάκης είχε επικαλεστεί την σχετική υπόθεση ως παράδειγμα σωστής και ορθολογικής αξιοποίησης του προσωπικού, κάτι που, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, δεν φαίνεται να προχωρά.

Από τους 3000 περίπου πρώην δημοτικούς αστυνομικούς έχουν μετακινηθεί μέχρι στιγμής μόλις 600 στα σωφρονιστικά καταστήματα, κι αυτοί κάτω από συνθήκες έντονης πίεσης λόγω της τρομακτικής έλλειψης προσωπικού και των προσφάτων κρουσμάτων βίας σε διάφορες φυλακές της χώρας. Λόγω αυτών των συνθηκών και των πιέσεων, το ΑΣΕΠ προχώρησε στην έκδοση οριστικών πινάκων, , μόνο για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους οι οποίοι ανέλαβαν καθήκοντα στις αρχές Μαΐου, αγνοώντας τις εκατοντάδες αιτήσεις θεραπείας που είχαν κατατεθεί. Η εξέταση όμως των ενστάσεων επέφερε δραματικές ανακατατάξεις στους πίνακες ,που συνδέονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα δεκάδες υπάλληλοι που έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία σε σωφρονιστικά καταστήματα , αρκετοί εξ αυτών έχοντας μετακομίσει σε νέες περιοχές, να καλούνται τώρα να αποχωρήσουν και να εκκενώσουν τις θέσεις οι οποίες θα καταληφθούν από άλλους υπαλλήλους.

Τραγικά θύματα του μπάχαλου που έχει δημιουργηθεί οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί άνω των 50 ετών οι οποίοι στην πλειοψηφία τους οδηγούνται εκτός πινάκων και στην απόλυση με μόνο κριτήριο την ηλικία τους. Εξαιτίας των στρεβλώσεων της διαδικασίας και των αποκλεισμών παρατηρήθηκε το φαινόμενο υπάλληλοι που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό μορίων να αποκλείονται και να παρακάμπτονται από άλλους με λιγότερα μόρια αλλά μικρότερης ηλικίας. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα σε σωφρονιστικό κατάστημα της Βόρειας Ελλάδας όπου τοποθετήθηκε υπάλληλος με μόλις 20 μόρια τη στιγμή που άλλος με 35 έμεινε εκτός λόγω ηλικίας. Το αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στις συγκεκριμένες φυλακές έμειναν αδιάθετες πάνω από 30 θέσεις .

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΑΣΕΠ η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θεραπείας θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εξέταση τους, η έκδοση οριστικών πινάκων και τελικά η δημοσίευση τους σε ΦΕΚ προκειμένου να ολοκληρωθεί η πολύπαθη μετακίνηση εφόσον φυσικά δεν προκύψει κάποιο νέο εμπόδιο. Ακόμα όμως και αν ολοκληρωθεί είναι τέτοια τα νομικά κενά και τα θέματα που έχουν προκύψει που είναι πολύ πιθανό η όλη διαδικασία να κριθεί στις δικαστικές αίθουσες. Εκτός και αν η αναμενόμενη απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας στην προσφυγή που έχουν κάνει στο σύνολο τους οι πρώην Δημοτικοί αστυνομικοί δώσει λύση στο Γόρδιο δεσμό που έχει δημιουργηθεί.
Αναδημοσίευση  από: http://www.dimastin.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου