Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Γνώμες: «Λάθος επί τέσσερα» - Άρθρο για τα λάθη της κυβέρνησης στην υπόθεση των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ

Το λάθος της κυβέρνησης στην υπόθεση των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών είναι μεγάλο και σε πολλαπλά επίπεδα.

Πρώτο λάθος: Είναι ντροπή να απολύεις αυτούς που καθαρίζουν «τα λερωμένα τ’ άπλυτα» των υπολοίπων και ιδιαιτέρως των γραφειοκρατών του συγκεκριμένου υπουργείου, που είναι ψηλά στη λίστα της αναποτελεσματικότητας και της διαφθοράς. Στην ουσία με αυτήν την κίνηση αποδεικνύεις την αδυναμία σου, αφού τα βάζεις με τους εξ ορισμού πιο ευάλωτους. Αυτή την ταξική στα όρια του ρατσισμού πολιτική την αντιλαμβάνεται ο κόσμος. Οχι μόνο στην περίπτωση των καθαριστριών, αλλά και των δημοτικών αστυνομικών και των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων.

Δεύτερο λάθος: Οταν υπάρχει μια δικαστική απόφαση, την εκτελείς χωρίς δεύτερη σκέψη για να αποδείξεις ότι ως οργανωμένο κράτος σέβεσαι ένα δικαστήριο που γνωμοδοτεί υπέρ των αδυνάτων. Δεν καταφεύγεις στα ανώτατα δικαστικά επίπεδα, που όλοι γνωρίζουν ότι και επηρεάζονται και διαπλέκονται σε σημαντικό βαθμό. Από την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος δικαίου έχουν να κερδίσουν πολλά αυτοί που παίρνουν επώδυνες αποφάσεις. Αλλωστε, η ποιότητα μια δημοκρατίας αποδεικνύεται από το σεβασμό των δικαιωμάτων των αδύναμων και των μειοψηφιών.

Τρίτο λάθος: Απέναντι σε καμία ομάδα πολιτών –πολύ περισσότερο απέναντι σε γυναίκες καθαρίστριες, συνταξιούχους και λοιπούς αντικειμενικά αδύναμους- δεν εξαπολύεις τα ΜΑΤ. Διότι ακόμη και αν οι εντολές είναι για ήπια μεταχείριση, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι κάποιος ένστολος με… αδύνατα νεύρα θα βρεθεί.

Τέταρτο λάθος κορυφής: Η πολιτική είναι σε σημαντικό βαθμό διαχείριση συμβόλων. Μια κυβέρνηση που –έστω εξ ανάγκης- επιτίθεται εναντίον των πάντων, το μόνο που δε χρειάζεται είναι να ηρωοποιήσει κάποιους. Πολύ περισσότερο αδύναμες και εξόχως συμπαθείς λόγω του αντικειμένου τους επαγγελματικές ομάδες, όπως είναι οι καθαρίστριες.

Σε τελική ανάλυση η υπόθεση «καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών» αποδεικνύει την έλλειψη πολιτικού αισθητηρίου μιας κυβέρνησης που υποτίθεται ότι διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση στη χώρα και πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Η δόξα του νικητή είναι ευθέως ανάλογη με τη δύναμη του ηττημένου. Αρα η κυβέρνηση βάζοντάς τα μέχρι τέλους με τις καθαρίστριες στα μάτια της εγχώριας και της διεθνούς κοινής γνώμης δεν κερδίζει τίποτα. Το ακριβώς αντίθετο.
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ

Πηγή:  http://www.agelioforos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου