Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»: Στο ίδιο κτίριο, με τα ίδια μέσα, τις ίδιες αρμοδιότητες αλλά λιγότερο προσωπικό η... νέα Δημοτική Αστυνομία στη Θεσ/νίκη - Άλλαξαν μόνο τη στολή τους!

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: Καταργήθηκε, για να ξαναλειτουργήσει...


Στο ίδιο κτίριο, με τα ίδια μέσα, με το ίδιο προσωπικό -μειωμένο κατά το ένα τρίτο- που εν πολλοίς θα ασκεί τα ίδια καθήκοντα, και με μόνη βασική διαφορά ότι στο εξής θα βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της ΕΛ.ΑΣ. και όχι του δήμου Θεσσαλονίκης αναμένεται να λειτουργήσει στο προσεχές διάστημα το δημοτικό αστυνομικό τμήμα, το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία καταργήθηκε με κυβερνητική απόφαση τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Της Βαρβάρας Ζούκα

Οι λεπτομέρειες που αφορούν στην οργάνωση και στη λειτουργία του νέου δημοτικού αστυνομικού τμήματος της ΕΛ.ΑΣ αποτέλεσαν το αντικείμενο σύσκεψης που είχαν ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Κωνσταντίνος Τζιμόπουλος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, παρουσία και του γενικού γραμματέα του δήμου, Θωμά Ψαρρά.

Το δημοτικό αστυνομικό τμήμα Θεσσαλονίκης, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα στελεχώσουν πενήντα πέντε πρώην δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι μετά από το στάδιο της διαθεσιμότητας απορροφήθηκαν (αναμένεται να απορροφηθούν) σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, τα είκοσι πέντε από το σύνολο των στελεχών που θα ενσωματωθούν στη νέα υπηρεσία θα ασχοληθούν με τον έλεγχο των παραβάσεων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Τα υπόλοιπα στελέχη θα ασχολούνται με γνώριμα προς αυτά καθήκοντα, καθώς θα αναλάβουν ελέγχους για τα τραπεζοκαθίσματα, αλλά και για το υπαίθριο εμπόριο.


ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΤΙΡΙΟ

Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής απευθύνθηκε προ δεκαημέρου με επιστολή του προς τον Γιάννη Μπουτάρη, ζητώντας του να καταστήσει γνωστό εάν ο δήμος Θεσσαλονίκης προτίθεται να παραχωρήσει το κτίριο της οδού Μοναστηρίου 93, όπου λειτουργούσε η καταργηθείσα δημοτική αστυνομία, για τις ανάγκες του νέου δημοτικού αστυνομικού τμήματος.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες ο Γιάννης Μπουτάρης ανέλαβε τη δέσμευση για την παραχώρηση όχι ολόκληρου του κτιρίου, αλλά ενός ή δύο ορόφων του, δεδομένου ότι και ο ίδιος ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει αυξημένες ανάγκες και σχεδιάζει να στεγάσει στο συγκεκριμένο ακίνητο και άλλες υπηρεσίες.

Ενδεικτικά στον πέμπτο όροφο του κτιρίου της οδού Μοναστηρίου υπάρχει η σκέψη να στεγαστεί το παράρτημα του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ στις προτάσεις που διατυπώθηκαν για την αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων αυτές για την οργάνωση βιβλιοθήκης ή τη λειτουργία προγραμμάτων της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Θεσσαλονίκης (Κ.Ε.ΔΗ.Θ.).

Ήδη, ο κ. Μπουτάρης έχει δώσει εντολή στον γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης να προετοιμάσει τις διαδικασίες για την παραχώρηση τμήματος του κτιρίου της πρώην δημοτικής αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ, μετά από αυτοψία που θα γίνει στο ακίνητο, πιθανώς μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ έχει διατυπωθεί αίτημα προς τον δήμο Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση και του αναγκαίου εξοπλισμού για την ομαλή λειτουργία της νέας υπηρεσίας, όπως και για τη διάθεση των δικύκλων και των περιπολικών που χρησιμοποιούνταν από την καταργηθείσα δημοτική αστυνομία.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, πολλά από τα οχήματα που χρησιμοποιούνταν από την καταργηθείσα δημοτική αστυνομία ήταν παλιά και κατέληξαν στον ΟΔΔΥ, ενώ κάποια άλλα διατέθηκαν είτε στη διεύθυνση πολεοδομίας, είτε στο σώμα των ελεγκτών που συγκροτήθηκε στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Αυτήν τη στιγμή από τα παλιά περιπολικά της δημοτικής αστυνομίας υπολογίζεται ότι είναι διαθέσιμα λιγότερα από δέκα, τα οποία και δεν αποκλείεται να παραχωρηθούν για χρήση στο δημοτικό αστυνομικό τμήμα της ΕΛ.ΑΣ.

Απεργία πείνας - Αποχώρησε από το δημαρχείο ο Γ. Βαγδάτης

Στο μεταξύ, ο Γιάννης Βαγδάτης, ένας από τους λεγόμενους "αδιάθετους" πρώην δημοτικούς αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης, που είχε ξεκινήσει απεργία πείνας μπροστά στον κίνδυνο της οριστικής απόλυσης από το δημόσιο, σταμάτησε τον αγώνα του για λόγους υγείας και αποχώρησε από το δημαρχιακό μέγαρο, όπου είχε κατασκηνώσει επί δεκαπέντε ημέρες.

"Κατέβηκα με ένα βεβαρημένο ιστορικό υγείας, έδωσα τη μάχη μου αξιοπρεπώς και αποχωρώ με μια υπόσχεση από τη διοίκηση του δήμου", αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, ευχόμενος να λήξει με αίσιο τρόπο η περιπέτεια για τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς που μετά από το στάδιο της διαθεσιμότητας δεν απορροφήθηκαν σε καμία νέα υπηρεσία, με αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας.

Σε ολόκληρη τη χώρα υπολογίζεται ότι οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί που οδηγούνται σε οριστική απομάκρυνση από το δημόσιο ανέρχονται σε 226.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης οι λεγόμενοι "αδιάθετοι" πρώην δημοτικοί αστυνομικοί είναι ένδεκα και στη συντριπτική πλειονότητά τους πρόκειται για άτομα που έχουν υπερβεί το 50ό έτος της ηλικίας τους.
Αναδημοσίευση από:  http://www.dimastin.gr/

Αντί σχολίου: Τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτε δεν είναι όπως παλιά...

6 σχόλια:

  1. Κανένα νέο απο το ΜΤΠΥ για τα παιδιά απο τα ΚΚ έχουμε;
    Μπορούμε να διαλέξουμε τελικά να παραμείνουμε στη προηγούμενη ασφάλιση ή θα φάμε και το νέο διορισμό στο ΜΤΠΥ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον ισχύει για όλους τους φορείς. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ επιβεβαιώνει ότι μπορούμε, μία διευθύντρια στο ΤΕΑΔΥ το ίδιο, προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχει κάποια ειδική διάταξη. Αρμόδιο πάντως είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου επικρατεί το απόλυτο μπάχαλο..
      Μπορείτε να κάνετε αίτηση να παραμείνετε στον προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα, και αν υπάρχει κάτι που αγνοούμε (που δεν το θεωρούμε πιθανό), απλά θα απορριφθεί.

      Διαγραφή
  2. Το θέμα είναι αν επιλέξουμε να παραμείνουμε στον ίδιο φορέα και κερδίσουμε το 100ευρω (Μ.Τ.Π.Υ)
    αυτό μακροπρόθεσμα έχει κάποια επίπτωση ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνάδελφε, είναι υποκειμενική υπόθεση και ο καθένας θα κάνει τις επιλογές του... Δεν μπορείς να ξέρεις σήμερα αν όταν βγεις στη σύνταξη το ΜΤΠΥ θα είναι εύρωστο ή αν θα δίνει τρελά μερίσματα ή μηδαμινά. Ούτε μπορείς να ξέρεις την πορεία των υπόλοιπων ταμείων, αν και τα περισσότερα έχουν ενταχθεί στο Ε.Τ.Ε.Α.. (Για τις επιπτώσεις ένταξης στο ΕΤΕΑ είχε ενημερώσει εκτενώς η ΠΟΕ-ΟΤΑ, αλλά ποιος συνάδελφος έδινε τότε σημασία...) Θα πρέπει λοιπόν κάποιος να συνυπολογίσει το κόστος εγγραφής στο ΜΤΠΥ με τα χρόνια υπηρεσίας του και να αποφασίσει τι είναι καλύτερο για εκείνον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταρχήν ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωριζω τι πρέπει να επιλέξω αν τελικά έχω το δικαίωμα της επιλογής.Είμαι σειρά του 2005 αρα νεοδιόριστος,και κάτι ακόμα.Η Προθεσμία των 3 μηνών ισχύει απο το Φεκ ή απο την ημέρα που ανέλαβα;Ίσως να μπορούσε κάποιος που έχει γνωση επί αυτων των θεμάτων να μπορούσε να γνωμοδοτήσει με τα σημερινά δεδομένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το τρίμηνο ισχύει από την ημερομηνία έκδοσης του ΦΕΚ. Κατά μία προσέγγιση, όσα περισσότερα χρόνια υπηρεσίας έχεις, τόσο λιγότερο σε συμφέρει να ενταχθείς στο ΜΤΠΥ, λόγω του υψηλού κόστους εγγραφής (ένας μισθός δια 12 για τους πρώτους 12 μήνες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή