Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Άλλο ένα Πρωτοδικείο δικαίωσε τους σχολικούς φύλακες - Επιστρέφουν οι σχολικοί φύλακες στην Ξάνθη

Την επαναπρόσληψη 10 σχολικών φυλάκων του Δήμου Ξάνθης που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και μετέπειτα απόλυση – κινητικότητα αποφάσισε το Πρωτοδικείο Ξάνθης.

Πρόκειται για σχολικούς φύλακες που τέθηκαν στις 23 Ιουλίου του 2013 σε διαθεσιμότητα, ενώ ακολούθως προσέφυγαν στη δικαιοσύνη καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή. Η έκβαση της εξέτασης των ασφαλιστικών μέτρων δεν ήταν θετική για τους ίδιους ωστόσο δεν συνέβη και το ίδιο με την εκδίκαση της κύριας αγωγής τους, μιας και το Πρωτοδικείο Ξάνθης με την υπ αριθμ 157/2014 απόφαση του διατάσσει την επιστροφή των σχολικών φυλάκων στις θέσεις εργασίας τους.

Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε πως η θέση σε διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων αποτελεί μονομερή βλαπτική των όρων εργασίας τους και υποχρεώνει τον Δήμο Ξάνθης να τους απασχολήσει άμεσα με τους ίδιους όρους με τους οποίους τους απασχολούσε μέχρι και τις 23 Ιουλίου, όταν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν πράξει αυτό ο δήμος από την ημέρα που θα του κοινοποιηθεί η απόφαση, που εκδόθηκε τη Δευτέρα, υποχρεούται να καταβάλει στον καθένα 100 ευρώ για κάθε ημέρα που δεν τους απασχολεί.

Η υπόθεση εξετάστηκε στις 7 Μαΐου ενώ η απόφαση κρίθηκε προσωρινή εκτελεστή, κάτι που σημαίνει πως ακόμη και εάν ο Δήμος Ξάνθης ασκήσει Έφεση είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει το σκέλος που αφορά την επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων. Η απόφαση αυτή του Πρωτοδικείου Ξάνθης έρχεται να προστεθεί στις περίπου 15 αντίστοιχες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί πανελλαδικά και είναι θετικές ως προς τις απαιτήσεις των σχολικών φυλάκων.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο πρόεδρος των Δημοτικών Υπαλλήλων Ξάνθης Δημήτρης Γαλανόπουλος επισημαίνει πως “είναι θετική η απόφαση, επανέρχονται άμεσα όλοι οι σχολικοί φύλακες στη δουλειά τους έστω και εάν είναι πρωτόδικη. Σηματοδοτεί νέες εξελίξεις για όλους τους σχολικούς φύλακες. Ήταν κάτι το αναμενόμενο για εμάς γιατί ήταν πέρα ως πέρα άδικο να φύγουν από τις δουλείες τους οι εργαζόμενοι και ευτυχώς η δικαιοσύνη λειτουργεί”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου