Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Το ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί τη διαθεσιμότητα - Πρωτοσέλιδο στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" - Βαθαίνει το ρήγμα στην κυβέρνηση - Επιβεβαίωση από το ΠΑΣΟΚ

Την εκ νέου διαπραγμάτευση του μνημονιακού στόχου των 7.000 απολύσεων έως το τέλος του έτους, θέτει εκ των πραγμάτων ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς εκτιμά ότι η συζήτηση διεξάγεται σε λάθος βάση και, κυρίως, σε απολύτως λανθασμένο πολιτικό χρόνο. «Θα πρέπει να δούμε συνολικά το ζήτημα των διαθεσιμοτήτων» είπε, σύμφωνα με πληροφορίες στους συνεργάτες του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Χαρ. Τρικούπη τάσσεται υπέρ «πολιτικής λύσης» του συγκεκριμένου θέματος και υπενθύμιζαν την τελευταία τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου στο υπουργικό συμβούλιο για τα προβλήματα που δημιουργεί η παρουσία της τρόικας στην Αθήνα. Η συγκεκριμένη επιλογή του κ. Βενιζέλου συνιστά και μια απόπειρα έμπρακτης ερμηνείας του λεγόμενου «προοδευτικού» προσήμου, το οποίο φιλοδοξεί να διατηρήσει εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για το συγκεκριμένο θέμα χθες το μεσημέρι, σε σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του, με αφορμή τη σύγκρουση των κ. Ανδρ. Λοβέρδου και Κυρ. Μητσοτάκη για το ζήτημα των διαθεσιμοτήτων στο υπουργείο Παιδείας. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε πως ο κ. Λοβέρδος έχει απόλυτο δίκιο, καθώς βρήκε έτοιμο το οργανόγραμμα των περίπου 880 ατόμων που προετοίμασε ο προκάτοχός του κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, κάτι το οποίο ο κ. Μητσοτάκης αγνόησε πλήρως.

Στη σύσκεψη (στην οποία συμμετείχαν οι κ. Δ. Καρύδης, Χρ. Πρωτόπαπας, Π. Κουκουλόπουλος και Τ. Ρήγας), συμφωνήθηκε ότι οι κ. Πρωτόπαπας και Ρήγας ως δύο βασικοί υπεύθυνοι παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου θα αναλάβουν να μεταφέρουν στους αρμόδιους του Μαξίμου την άποψη της Χαρ. Τρικούπη και για τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, περιλαμβανομένων και ζητημάτων όπως της ιδιωτικοποίησης τμημάτων της ΔΕΗ ή της ΕΥΔΑΠ. Από τη Χαρ. Τρικούπη άφηναν, επίσης, αιχμές και για τη διαχείριση του θέματος των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, κρίνοντας ότι οι συνολικοί χειρισμοί ήταν ατυχείς. Την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με όλους τους υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με βασικό σκοπό τον συντονισμό μεταξύ τους, αλλά και την τελική συζήτηση περί αρμοδιοτήτων. Στη χθεσινή σύσκεψη ο κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε στους συνεργάτες του και τον σχεδιασμό του να προχωρήσει στην κατάρτιση τριών ομάδων. Η πρώτη ομάδα θα ασχοληθεί με την οργανωτική συγκρότηση του κόμματος, η δεύτερη με την παρακολούθηση των κυβερνητικών δραστηριοτήτων και η τρίτη -η πλέον σημαντική εκκρεμότητα- με την προετοιμασία του φθινοπωρινού συνεδρίου και τις επαφές με την Κεντροαριστερά.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί να αξιοποιήσει νεότερα ή μη προβεβλημένα στελέχη από όλες τις ενδοκομματικές τάσεις. Μάλιστα, αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε άνοιγμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ευελπιστώντας στη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση ώς το φθινόπωρο. Πηγές της Χαρ. Τρικούπη ανέφεραν ότι ανάμεσα στα στελέχη που αναμένεται να αξιοποιηθούν είναι, πρωτίστως ο κ. Π. Καψής, αλλά και η κ. Αθηνά Δρέττα, ενώ από τη νεότερη γενιά, θεωρείται βέβαιο ότι ρόλο θα κληθούν να διαδραματίσουν οι κ. Κυρ. Πιερρακάκης και Πασχ. Αγανίδης.



Βαθαίνει το ρήγμα στην κυβέρνηση για τη διαθεσιμότητα


Σε μείζον πολιτικό θέμα αναδεικνύεται η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, αφού πέρα από την πολιτική κόντρα που έβγαλε στην επιφάνεια μεταξύ του νέου υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη για τον αριθμό των «διαθέσιμων», φαίνεται πως ανοίγει συνολικά το θέμα των απολύσεων, τουλάχιστον από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας στο Mega, το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι «ποτέ δεν εκβίασα με παραίτηση» με αφορμή το θέμα της διαθεσιμότητας στα πανεπιστήμια.

Ο υπουργός Παιδείας εκτίμησε ότι σύντομα θα βρεθεί λύση, αλλά υποστήριξε ότι προτεραιότητά του είναι να ανοίξουν και να λειτουργήσουν κανονικά τα ιδρύματα το φθινόπωρο και όχι να κάνει απολύψεις στο ψαχνό.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος έδειξε ότι αφενός στηρίζει τις θέσεις Λοβέρδου, αφετέρου θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει επαναδιατύπωση του «χάρτη» των απολύσεων.

Μάλιστα, στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου ανέλαβαν να επικοινωνήσουν με το Μαξίμου, για να γίνει μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των προαπαιτούμενων που αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές, με στόχο να αποφευχθούν νέες εστίες έντασης με κοινωνικές ομάδες.

Πάντως, σύμφωνα με την Καθημερινή, το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί στάση αναμονής, καθώς ο κ. Βενιζέλος δεν έχει θέσει επισήμως το θέμα, ωστόσο από την κυβέρνηση διαμηνύεται πως η κατεύθυνση δεν αλλάζει, ενώ αντίστοιχο μήνυμα εκπέμπεται και από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Απαντώντας το ΠΑΣΟΚ σε σχόλιο της παραπάνω εφημερίδας σχετικά με την διαθεσιμότητα, σημειώνει ότι «το μέτρο των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων -πρέπει να θυμίσουμε- δεν είναι δημοσιονομικό (οι απολυόμενοι αντικαθίστανται με σχέση ένας προς ένα), αλλά αμιγώς διαρθρωτικό, άρα προϋποθέτει σοβαρή αξιολόγηση δομών και προσώπων».

Αναταραχή στα ΑΕΙ

Την ίδια ώρα, σε αναταραχή βρίσκονται τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει ήδη κλείσει επ' αόριστον αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας, ενώ οι διοικητικοί του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφασίζουν τη Δευτέρα με ορταό το ενδεχόμενο να κλείσει και αυτό το ίδρυμα.

Παράλληλα, ΕΚΠΑ και ΕΜΠ προσέφυγαν ξανά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας για δεύτερη φορά την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες καταργήθηκαν οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού και οι εργαζόμενοί τους τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου