Προτάσσοντας σαν «ασπίδα» την «υποχρέωση» της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις, επέλεξε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, να «αποκρούσει» τα ζητήματα που έθεσε αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον υπεύθυνο του Τομέα Παιδείας, Τάσο Kουράκη, και τον υπεύθυνο του Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αλέξη Μητρόπουλο, στο πλαίσιο ωριαίας συνάντησης, με επίκεντρο τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα – κινητικότητα στον δημόσιο τομέα. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η υφυπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου, και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημήτρης Στεφάνου.
Οι απαντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απαίτησαν την άμεση λύση του ζητήματος των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων που δεν έχουν απορροφηθεί, την άμεση επαναπρόσληψη των ηρωικών καθαριστριών στο υπουργείο Οικονομικών και την κατεπείγουσα επαναπρόσληψη όλων των διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια, ώστε να επανακτηθούν οι κρίσιμες για τη συνέχιση του έργου των Ιδρυμάτων λειτουργίες. Αξίωσαν, επιπλέον, από την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τη σθεναρή απάντηση στους εκπροσώπους της τριαρχίας των δανειστών και την απόρριψη των νέων σχεδίων τους για περαιτέρω συρρίκνωση των δομών του Δημοσίου, άποψη που εκφράζουν με αυστηρότητα και στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η τήρηση των συμφωνηθέντων με την τρόικα είναι δεδομένη και δεν υπάρχει περίπτωση απόκλισης από τον σχετικό σχεδιασμό, κάνοντας λόγο για απόφαση της κυβέρνησης και όχι προσωπική του επιλογή. Οσον αφορά τη στάση του στις επόμενες επαφές με την τρόικα, ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» πως ο υπουργός έχει δώσει δείγματα γραφής, απορρίπτοντας σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις τις αξιώσεις των δανειστών για νέες διαθεσιμότητες και απολύσεις εντός του 2015 και του 2016. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκαν για την αποκατάσταση όλων των αδικιών που λαμβάνουν χώρα στη δημόσια Διοίκηση κατά τη μνημονιακή περίοδο και για την επαναπρόσληψη όσων δημοσίων υπαλλήλων απολύθηκαν, παρά το Σύνταγμα και τους νόμους, όπως υπενθυμίζουν.

Την ίδια στιγμή οι δημόσιοι υπάλληλοι συνεχίζουν να αντιδρούν στην προωθούμενη πολιτική. Η ΑΔΕΔΥ ξεκινά κινητοποιήσεις. Κηρύσσει τη Δευτέρα 30 Ιουνίου, ημέρα πανελλαδικής δράσης και προγραμματίζει καταλήψεις γραφείων διοίκησης και προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και τους χώρους εργασίας. Την ίδια ημέρα, στις 15.00, προγραμματίζει συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.

Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο αγώνα που έχει δημιουργηθεί έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην οδό Καραγεώργη Σερβίας. Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν την Τετάρτη 9 Ιουλίου, οπότε η ΑΔΕΔΥ προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία, με συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα. Η ομοσπονδία εντάσσει στο ευρύτερο πλαίσιο των κινητοποιήσεών της την απόσυρση του νομοσχεδίου για την επιλογή προϊσταμένων και επιμένει στα αιτήματά της για την απόσυρση του μέτρου της αξιολόγησης, την κατάργηση των μέτρων της διαθεσιμότητας και των απολύσεων και την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων υπαλλήλων. Να σημειωθεί τέλος ότι χθες, καθηγητές σε διαθεσιμότητα, σχολικοί φύλακες και καθαρίστριες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη.