Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Απολύσεις με... πλαστό αμπαλάζ: Κινδυνεύουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι - Στην Πλατεία Κλαυθμώνος κατασκήνωσαν οι δημοτικοί αστυνομικοί

Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ

Στο δρόμο που χάραξαν οι καθαρίστριες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που έχουν κατασκηνώσει για δεύτερη μέρα στην πλατεία Κλαυθμώνος (τυχαίο;) απαιτώντας εδώ και τώρα λύση, ενώ η Ομοσπονδία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι χιλιάδες δημοτικοί υπάλληλοι κινδυνεύουν να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο, αφού ο υπουργού Δημόσιας Διοίκησης Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιεί τον έλεγχο για τα πλαστά πιστοποιητικά ως το «αμπαλάζ για μαζικές απολύσεις».

Από τα πρώτα θύματα, οι δημοτικοί αστυνομικοί
Από τα πρώτα θύματα, οι δημοτικοί αστυνομικοί
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντάς τον «εκκαθαριστή» των σχολικών φυλάκων, των δημοτικών αστυνομικών, των καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης και 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που έχουν ήδη τεθεί σε καθεστώς απολύσεων-διαθεσιμότητας, υπογραμμίζοντας ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνεχίζει το «καταστροφικό του έργο» πάντα σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας, αποσκοπώντας στην αποδόμηση-διάλυση του δημοσίου και των ΟΤΑ κάτω από το μανδύα της «διαφάνειας και της αναδιάρθρωσης».

Συγκεκριμένα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ επισημαίνει ότι οι συμβάσεις που πρόκειται να περάσουν από επανέλεγχο και αφορούν περίπου 40.000 εργαζομένους «δείχνουν» νέες απολύσεις με τη μεθόδευση της θέσπισης νέων κριτηρίων από εκείνα που είχε εφαρμόσει το ΑΣΕΠ... δέκα χρόνια πριν! «Είναι τουλάχιστον παράλογο -τονίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ- να τροποποιούνται τα κριτήρια βάσει των οποίων έγιναν οι καθ' όλα νόμιμες διαδικασίες μετατροπής των συμβάσεων, μετά την παρέλευση μάλιστα 10 ετών, ούτε βεβαίως χωρεί ανάκληση αποφάσεων που κρίθηκαν νόμιμες από τα δικαστήρια και το ΑΣΕΠ».

«Ξεχνά επίσης η συγκυβέρνηση, τονίζουν οι εργαζόμενοι στους δήμους, ότι οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου (164/2004) και τα κριτήρια που αυτές έθεσαν για τη μετατροπή, αφ' ενός έτυχαν επεξεργασίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο και τις έκρινε συνταγματικές και αφ' ετέρου αποτελούν ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη των διατάξεων της Κοινοτικής Οδηγίας 1999/70/ΕΚ, η οποία αποσκοπούσε στην αποτροπή καταχρήσεων εις βάρος των εργαζομένων με συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου από τις αυθαιρεσίες του Εργοδότη-Δημοσίου».

Τέλος, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι ο υπουργός λησμονεί, επικαλούμενος τη διαφάνεια, ότι ιδιαίτερα για την περίπτωση του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004, οι συμβάσεις έχουν ήδη ελεγχθεί από το ΑΣΕΠ και το ίδιο είχε αποφασίσει για τη μετατροπή τους, ενώ είναι απορίας άξιο και εγείρει μείζονα ερωτήματα όσον αφορά στις σκοπιμότητες το γεγονός ότι το ΑΣΕΠ καλείται να επανεξετάσει τις συμβάσεις, όπως επίσης και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνει ο επανέλεγχος.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο η κατασκήνωση διαμαρτυρίας των απολυόμενων δημοτικών αστυνομικών του Δήμου Αθηναίων, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Οι απολυόμενοι δημοτικοί αστυνομικοί του Δήμου Αθηναίων που είναι άνω των 50 ετών επέλεξαν αυτό τον τρόπο διαμαρτυρίας με σκοπό να εκφράσουν την απελπισία τους και να ευαισθητοποιήσουν τους αρμοδίους, καθώς οδηγούνται στην απόλυση στην έκτη δεκαετία της ζωής τους, με μόνο κριτήριο την ηλικία τους, και οι περισσότεροι ελάχιστο καιρό πριν από τη συνταξιοδότησή τους.

Παράλληλα, συνεχίζεται για έκτη ημέρα η απεργία πείνας του δημοτικού αστυνομικού από τη Θεσσαλονίκη Γιάννη Βαγδάτη, ο οποίος έχει κατασκηνώσει έξω από το νέο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης.

Οι μη διοριστέοι δημοτικοί αστυνομικοί είναι 226 σ' όλη την Ελλάδα, στους οποίους σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ θα πρέπει να προστεθούν άλλοι 20 περίπου που δεν υπέβαλαν αίτηση μετακίνησής τους, ελπίζοντας μόνο στη δικαίωσή τους στα δικαστήρια.

Μέχρι στιγμής επιχειρήθηκε δυο φορές η διάλυση της κατασκήνωσης από την Αστυνομία, ενώ τους διαμαρτυρόμενους δημοτικούς αστυνομικούς έχουν επισκεφθεί για συμπαράσταση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς, Δημήτρης Στρατούλης και Αλέξης Μητρόπουλος.

Επίσης, ο νέος υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος προσέγγισε τους κατασκηνωτές και ζήτησε να ενημερωθεί για τους λόγους της διαμαρτυρίας αυτής.

Τέλος, ο Γιάννης Κόκιος, μέλος του Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, μας δήλωσε:

Το όριο ηλικίας των 50 ετών που τέθηκε για την απορρόφηση στα Καταστήματα Κράτησης και την Ελληνική Αστυνομία είναι ο λόγος που οδηγούνται συνάδελφοι στην απόλυση. Την ίδια στιγμή, άλλοι συνάδελφοι τον Νοέμβριο του 2013 υπέβαλαν αίτηση μετακίνησης και ήταν στο μεταίχμιο των 50 ετών, σήμερα είναι 51 και έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία. Οι δημοτικοί αστυνομικοί ζητούν να επαναπροκηρυχθούν οι 186 θέσεις που παρέμειναν αδιάθετες για τους αδιόριστους και να ανοίξουν νέες θέσεις στους ΟΤΑ για τα περίπου 90 άτομα που είναι άνω των 50 ετών. 

Πηγή:  Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου