Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Με στολή, μπλοκάκι, αλλά χωρίς αρμοδιότητες και «λειψοί» επέστρεψαν οι δημοτικοί αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη

Μόλις 55 άτομα από τους 176 επιστρέφουν στους ελέγχους όταν ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητές τους. Προληπτικός ο ρόλος τους προς το παρόν


Τοποθετήθηκαν προσωρινά οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης στα τμήματα τροχαίας και τα αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης και ήδη άρχισαν να βγαίνουν στους δρόμους της πόλης, κάνοντας εμφανή την παρουσία τους, χωρίς όμως να έχουν αρμοδιότητες και δυνατότητα πραγματικού ελέγχου. Προς το παρόν περιορίζονται να κάνουν παρατηρήσεις σε παραβάτες, να συνοδεύουν τροχονόμους και αστυνομικούς στους ελέγχους και τις περιπολίες τους και να… σφυρίζουν για να απομακρυνθούν τα διπλοπαρκαρισμένα.

Ακόμη και με τον… άτυπο προς το παρόν ρόλο τους όμως, προκαλούν… φόβο και φαίνεται η παρουσία τους να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επίδοξους παραβάτες.

Από τα 176 άτομα της πρώην δημοτικής αστυνομίας, οι 30 ανήκαν στις λεγόμενες εξαιρέσεις (πολύτεκνοι κτλ.) κι αυτοί επέστρεψαν σε διοικητικές θέσεις του δήμου Θεσσαλονίκης. Ένδεκα απολύθηκαν οριστικά (ανήκουν στους συνολικά 226 από όλη τη χώρα), πολλοί τοποθετήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα εκτός των ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης, άλλοι πήγαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, άλλοι στις φυλακές και τελικά από τη διάλυση της υπηρεσίας, μόλις 20 πήγαν στην Τροχαία και 35 στα αστυνομικά τμήματα που καλύπτουν το δήμο (Λευκού Πύργου, Πλατείας Δημοκρατίας, Άνω Πόλης – Αγίου Παύλου, Τούμπας – Τριανδίας, Χαριλάου, Ανάληψης).

Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο εντεταλμένος σύμβουλος για ζητήματα δημόσιας τάξης του δήμου Θεσσαλονίκης, Λευτέρης Κιοσέογλου, «με τα 11 άτομα που απολύθηκαν λύσαμε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας… Τι να πω; Πάντως, ακόμη και η παρουσία αυτών των 55 ανθρώπων μπορεί να φέρει αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην αστυνόμευση στην πόλη. Αν λειτουργήσουμε συνδυαστικά και σε συνεργασία με τις δικές μας ελεγκτικές υπηρεσίες, την Τροχαία και τα αστυνομικά τμήματα, θα κατορθώσουμε να πετύχουμε μια καλύτερη εικόνα της πόλης συνολικά σε σχέση με σήμερα».

Ο κ. Κιοσέογλου έκανε λόγο για «προχειροδουλειά» σε σχέση με τη μη έκδοση του προεδρικού διατάγματος για τις αρμοδιότητες των πρώην δημοτικών αστυνομικών, οι οποίοι προς το παρόν δεν έχουν δικαίωμα ούτε να κόψουν κλήσεις, ούτε να επιβάλουν το νόμο, παρά μόνο να λειτουργήσουν προληπτικά και αποτρεπτικά.

Όπως έλεγαν οι αστυνομικοί, «προς το παρόν μας συνοδεύουν στις περιπολίες και βοηθούν όπως μπορούν, στην παράνομη στάθμευση, στην απομάκρυνση καταληψιών, στο παρεμπόριο, στις περιπολίες κτλ.».

Διευκρίνιζαν ωστόσο ότι υπάρχουν, εκτός της μη έκδοσης προεδρικού διατάγματος για τις αρμοδιότητες που τους δένει τα χέρια, μια σειρά από ζητήματα, όπως η εκπαίδευσή τους ή ακόμη και η αποδοχή τους από τους αστυνομικούς…

Ο κ. Κιοσέογλου τονίζει ότι «ακόμη και η σημερινή μη ξεκαθαρισμένη κατάστασή τους σε σχέση με τις αρμοδιότητες κάτι προσφέρει. Μετράει ο… φόβος περισσότερο από την καταστολή».

Οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί έγιναν αμέσως αντιληπτοί από τους Θεσσαλονικείς στην πρώτη τους έξοδο στους δρόμους, καθώς φορούν την παλιά στολή τους, με το σήμα πλέον της ΕΛΑΣ.

Να σημειωθεί πως η απορρόφηση των πρώην δημοτικών αστυνομικών από την ΕΛΑΣ και την Τροχαία είχε προκαλέσει την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, η οποία είχε κάνει λόγο για ελλιπή εκπαίδευση των πρώην δημοτικών αστυνομικών.

Για ασαφές πλάνο και πλαίσιο καθηκόντων των πρώην δημοτικών αστυνομικών κάνει λόγω, μιλώντας στο thestival.gr ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόφιλος Παπαδάκης.

" Πρέπει να λυθούν άμεσα τα ζητήματα της εκπαίδευσης τους και των αρμοδιοτήτων τους. Πρέπει να εκδοθεί άμεσα το προεδρικό διάταγμα που θα τα διασαφηνίζει. Εμείς είμαστε εναντίον στο να προσλαμβάνονται  στην Ελληνική Αστυνομία , άτομα εκτός πανελλαδικών και χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση. Πρέπει να δημιουργηθεί ξανά η δημοτική αστυνομία μέσα από ένα διαφορετικό πλαίσιο" δήλωσε στο thestival.groκ. Παπαδάκης και πρόσθεσε

" Δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με τα καθημερινά μικροπροβλήματα της πόλης. Έχουμε σοβαρότερα προβλήματα  να αντιμετωπίσουμε, ειδικότερα τώρα με την κρίση. Αν ενισχυόταν η ΕΛ.ΑΣ με 55 αστυφύλακες και όχι τα με 55 δημοτικούς αστυνομικούς τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί δεν προσφέρουν τίποτα αυτή την στιγμή."
Υπενθυμίζεται ότι από το σύνολο των δημοτικών αστυνομικών, 226 άτομα έμειναν εκτός της διαδικασίας κινητικότητας και ουσιαστικά χωρίς δουλειά.

Πηγή:  voria.gr , thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου