Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Απόφαση Ολομέλειας ΣτΕ: Συνταγματική η απόφαση που έθεσε σε διαθεσιμότητα καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης & η κατάργηση των ειδικοτήτων τους

Η Ολομέλεια έκρινε ότι στηρίζεται σε κριτήρια συνδεόμενα με τις λειτουργικές και οργανικές ανάγκες της διοικήσεως και ως εκ τούτου δεν παραβιάζει τις διατάξεις του άρθρου 103 του συντάγματος περί μονιμότητας


Συνταγματική και νόμιμη έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) την από 31.7.2013 απόφαση του υπουργού Παιδείας με την οποία καταργήθηκαν συγκεκριμένες ειδικότητες καθηγητών τεχνικών Λυκείων, αντίστοιχες οργανικές θέσεις και οι ίδιοι τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Η Ολομέλεια με δυο αποφάσεις της (3169 και 3170/2014) έκρινε ότι η κατάργηση των ειδικοτήτων καθηγητών και των οργανικών θέσεων που τους θέτει και σε καθεστώς διαθεσιμότητα, στηρίζεται σε κριτήρια συνδεόμενα με τις λειτουργικές και οργανικές ανάγκες της διοικήσεως και ως εκ τούτου δεν παραβιάζει τις διατάξεις του άρθρου 103 του συντάγματος περί μονιμότητας.

Ακόμη η Ολομέλεια έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι δεν παραβιάζονται οι διατάξεις του Συντάγματος περί ισότητας και αξιοκρατίας καθώς και εκείνες που αναφέρονται στην εκπαίδευση και στην αρχή της αναλογικότητας.

Μειοψηφία οκτώ μελών δέχθηκε αντίθετα ότι η απόφαση και ν. 4172 αντίκεινται στις συνταγματικές διατάξεις καθώς δεν τεκμηριώνονται επαρκώς τα μέτρα της διοίκησης.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει εκπαιδευτικοί διαφόρων κλάδων (αισθητικής, κοινωνικής εργασίας, νοσηλευτικής, μαιευτικής, βρεφονηπιοκόμων, κ.λπ.) και υποστήριξαν πως η υπουργική απόφαση και οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4172/2013 είναι αντισυνταγματικές και δεν στηρίζονται σε ειδική μελέτη για τη διάγνωση της αναγκαιότητας κατάργησης των συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ , ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλιο: Δυστυχώς αυτή η απόφαση αποτελεί κακό πρόκριμα και για τη διαθεσιμότητα των δημοτικών αστυνομικών, αν και υπάρχουν κάποιες διαφορές στις δύο περιπτώσεις... 


Δείτε και την καθόλα άσχετη (ή μήπως όχι;) σημερινή επιστολή των πέντε δικαστικών ενώσεων της χώρας  για την άμεση έκδοση υπουργικής απόφασης βάσει της οποίας θα τους επιστραφούν τα χρήματα που τους επιδίκασε το Μισθοδικείο με την οποία ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Οικονομικών, και υπενθυμίζουν τη «συμφωνία» που επήλθε μετά από προγενέστερη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των Δικαστικών Ενώσεων, κατά την οποία ο πρώτος δεσμεύτηκε κατά τρόπο ρητό και ανεπιφύλακτο ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει, ως οφείλει, την απόφαση αυτή, θεσπίζοντας διατάξεις με τις οποίες αφενός οι αποδοχές των Δικαστικών Λειτουργών θα επανέλθουν εφεξής στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου