Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Το Πρωτοδικείο ακυρώνει τις απολύσεις στην ΕΡΤ - Δικαίωμα έφεσης έχει το Δημόσιο - Προκαταρκτική εξέταση για τις παρατυπίες στο διαγωνισμό της ΝΕΡΙΤ

Τις απολύσεις 10 εργαζομένων στην ΕΡΤ μετά το αιφνίδιο κλείσιμό της ακυρώνει το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με μια απόφαση που μπορεί να δρομολογήσει σημαντικές εξελίξεις και για τους άλλους εργαζόμενούς της!  
 
Με την υπ΄αριθμόν 2732/14 απόφασή του, το Πρωτοδικείο ακυρώνει τις απολύσεις των πρώην εργαζομένων που είχαν προσφύγει στο δικαστήριο και υποχρεώνει το ελληνικό Δημόσιο, ως διάδοχο της ΕΡΤ, να αποδεχθεί τις υπηρεσίες των εναγόντων τοποθετώντάς τους στις θέσεις που είχαν προ της απόλυσης και με τους ίδιους μισθούς. Μάλιστα, το δικαστήριο απειλεί το Δημόσιο με πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε μέρα που θα αρνείται τις υπηρεσίες κάθε εργαζόμενου.

Η απόφαση που δικαιώνει τους απολυμένους (είχαν προσφύγει με δικηγόρο την κα  Ντορίνα Κορακά) δεν είναι άμεσα εκτελεστή και το Δημόσιο δικαιούται να ασκήσει έφεση

Τον περασμένο Μάιο, πάντως, και το Πρωτοδικείο Ηρακλείου Κρήτης έκρινε άκυρες τις απολύσεις 20 εργαζομένων της ΕΡΤ, επιδικάζοντας μάλιστα αποζημιώσεις ύψους 9.000 - 13.000 ευρώ στον καθένα από αυτούς. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο είχε κρίνει ότι πρέπει να καταβληθούν στους απολυμένους οι μισθοί που θα τους καταβάλλονταν κανονικά από τις 11 Ιουνίου 2013, οπότε και έγιναν οι απολύσεις, ως και τις 2 Δεκεμβρίου 2013, ημέρα κατά την οποία εκδικάσθηκε η υπόθεση. 

Προκαταρκτική εξέταση για ΝΕΡΙΤ
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταγγελίες σχετικά με παρατυπίες, που φέρεται να έγιναν κατά τον διαγωνισμό της ΝΕΡΙΤ για την πρόσληψη 132 δημοσιογράφων, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου.

Η εισαγγελέας ζητά τη διερεύνηση όλων των καταγγελιών σχετικά με τον επίμαχο διαγωνισμό, με βάση όλο το υλικό που αφορά όσα καταγγέλλονται, αλλά και σχετική ερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης για τη νομιμότητα και το αδιάβλητο των διαδικασιών του διαγωνισμού.

Την έρευνα ανέλαβαν να διερευνήσουν οι εισαγγελείς Αρ. Κορέας και Χαρ. Λακαφώσης με την εντολή να ελέγξουν τη βασιμότητα των καταγγελλομένων και να διαπιστώσουν αν και σε βάρος ποιων προκύπτουν ποινικές ευθύνες.

Υπενθυμίζεται πως η δικογραφία που θα παραλάβουν οι δύο εισαγγελείς περιλαμβάνει δημοσιεύματα και στοιχεία που φέρεται να καταδεικνύουν σειρά παραβιάσεων όρων της προκήρυξης, φωτογραφικές πριμοδοτήσεις υποψηφίων και αποκλεισμούς άλλων. Εξάλλου, διενεργείται ήδη έρευνα από τον 4ο Πταισματοδίκη σχετικά με καταγγελίες για πλαστά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, που φέρεται να κατέθεσαν διαγωνιζόμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου