Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Παραίτηση Μητσοτάκη, Χριστοφιλοπούλου για «όργιο αναξιοκρατίας» ζητά ο Ραγκούσης – Πώς ο τελευταίος της αξιολόγησης έγινε πρώτος - «Μεμονωμένη περίπτωση» λέει ο Μητσοτάκης!

Για «νεοδεξιό παλαιοκομματισμό» και «πογκρόμ αναξιοκρατικής μεταχείρισης χιλιάδων στελεχών του Δημοσίου» κατηγορεί ο Γιάννης Ραγκούσης την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με αφορμή τον νέο νόμο που καθορίζει την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο.

Ο κ. Ραγκούσης ζητάει την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Εύης Χριστοφιλοπούλου, καθώς εξαιτίας τους ξεκίνησε ένα «όργιο αναξιοκρατίας» που γίνεται «σε βάρος ανθρώπων που είναι άξιοι, αξιοπρεπείς και αφοσιωμένοι στο καθήκον τους.»

Αναλυτικά, ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε τα εξής:
«Εδώ και ημέρες με σκληρούς πολιτικούς χαρακτηρισμούς έχω δημοσίως τοποθετηθεί επί του νέου νόμου του Υπουργείου Διοικητικής «Μεταρρύθμισης» με τον οποίο καταργήθηκε ο Ν.3839 του 2010, ο οποίος τότε όρισε για πρώτη φορά αδιαμφισβήτητα αξιοκρατικές διαδικασίες στην επιλογή διευθυντών στο δημόσιο.Μία πολύ σοβαρή μεταρρύθμιση για την ανάταξη του καταρρέοντος ελληνικού κράτους.
Με τον νέο νόμο 4275/14 της σημερινής Κυβέρνησης παύτηκαν οι πρώτοι στην ιστορία του ελληνικού κράτους αξιοκρατικά επιλεγμένοι προϊστάμενοι που αναδείχτηκαν το 2010 με αδιάβλητες διαδικασίες χωρίς την παραμικρή κομματική ή άλλη παρέμβαση.
Υποστήριξα πως πρόκειται όχι για μεταρρύθμιση αλλά για νεοδεξιό παλαιοκομματισμό και για πογκρόμ αναξιοκρατικής μεταχείρισης χιλιάδων ανθρώπων, στελεχών του δημοσίου.
Όμως, ακόμη κι εμένα δεν μου περνούσε από το μυαλό η έκταση και το βάθος της «νύχτας του Αγίου Βαρθολομαίου» που εξελίχθηκε μέχρι και στο Υπουργείο, θεματοφύλακα υποτίθεται, της διοικητικής μεταρρύθμισης του κράτους.
Στην αρχή είχα θεωρήσει πως η αντικατάσταση των Γενικών Διευθυντών του Υπουργείου έγινε από υπαλλήλους που δεν υπηρετούσαν το 2010 στο Υπουργείο και γι αυτό δεν είχαν αξιολογηθεί και βαθμολογηθεί στη διαδικασία ανάδειξης προϊσταμένων. Στην πρώτη και μόνη δηλαδή αντικειμενική και αξιοκρατική διαδικασία κρίσης που πραγματοποιήθηκε ομόφωνα από το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο που αποτελείτο από:
τον κ. Μ.Δημητρόπουλο, Επίτιμο Αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως Πρόεδρο, τον κ.Σπ.Σκουτέρη, Επίτιμο Αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως τακτικό μέλος, την κ.Ι.Μαρή, Επίτιμη Σύμβουλο Επικρατείας ως τακτικό μέλος και τον κ.Κ.Τσικρικά, μέλος της Εκτ.Επ.της ΑΔΕΔΥ.
Ειλικρινά, δεν τολμούσα να φανταστώ αυτό που συμβαίνει. Κι όμως, με πρωτοστάτη το Υπουργείο Διοικητικής «Μεταρρύθμισης» αποκαλύπτεται μιά αδιανόητη κατάσταση. Με βάση αυτήν την κατάσταση δε, εύκολα συμπεραίνει κανείς τι θα έχει συμβεί σε όλη την έκταση του δημοσίου, στα άλλα Υπουργεία και φορείς.
Το όργιο αναξιοκρατίας ξεπέρασε κάθε προχωρημένη φαντασία.
Συγκεκριμένα:
Το 2010 για το συγκεκριμένο Υπουργείο, είχαν κριθεί από το προαναφερόμενο Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο 13 υποψήφιοι Γενικοί Διευθυντές.
Με βάση την βαθμολόγηση των κριτηρίων των τίτλων σπουδών, των μεταπτυχιακών, των ξένων γλωσσών, της εμπειρίας, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης κλπ, η ομόφωνη κατάταξη είχε ως αποτέλεσμα :
-ο πρώτος υποψήφιος κ.Δ.Παπαδημητρόπουλος,να συγκεντρώσει 1198,19 μόρια,
-ο έβδομος 978,19 μόρια και
-ο 13ος και τελευταίος 897,88 μόρια.
Πριν από λίγες ημέρες και κατ” εφαρμογή των ευνοιοκρατικών διατάξεων του Ν.4275 το αποτέλεσμα ήταν Γενικοί Διευθυντές, με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας, να τοποθετήθουν – οι οποίοι θα αναλάβουν και την αρμοδιότητα της αξιολόγησης των συναδέλφων τους –  οι εξής τρεις:
1) ο τελευταίος της αξιολόγησης του 2010
2) ο έβδομος της αξιολόγησης του 2010
3) ένας υπάλληλος που δεν είχε ζητήσει να κριθεί το 2010.
Ο κ.Δ.Παπαδημητρόπουλος με τα περισσότερα μόρια υποβιβάστηκε πλέον από Γεν. Διευθυντή σε απλό υπάλληλο.
Χωρίς αμφιβολία, αυτό που διέπραξαν είναι ένα ανεπίτρεπτο αξιακό, θεσμικό και ηθικό κακούργημα σε βάρος ανθρώπων που είναι άξιοι, αξιοπρεπείς και αφοσιωμένοι στο καθήκον τους.
Είναι σε τελική ανάλυση πολιτικό κακούργημα σε βάρος του τόπου.
Πλήττει καίρια τους φορολογουμένους πολίτες που θέλουν ένα παραγωγικό κράτος και ιδίως τη νέα γενιά και το μέλλον της.
Ποια Ελλάδα μπορεί έτσι να βγει από την κρίση, ποιο κράτος μπορεί έτσι να πάει μπροστά; Αυτή είναι η Νέα Ελλάδα του κ.Σαμαρά;
Οι Βουλευτές οι Υπουργοί καθώς και οι Υφυπουργοί του σημερινού Πασοκ οφείλουν έστω και τώρα να σπάσουν την ομερτά και να μην επιτρέψουν άλλο να αμαυρώνεται ηθικά και πολιτικά μία παράταξη που αυτή μόνη της θεσμοθέτησε την αξιοκρατία στις προαγωγές το 2010. Αν μη τι άλλο, έχουν υποχρέωση απέναντι στον εαυτό τους αλλά και στους συναδέλφους τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του 2010 που σήκωσαν μόνοι τους και αυτό το πολιτικό φορτίο.
Αλλά και τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ οφείλουν να μιλήσουν, μολονότι μας είχαν αφήσει μόνους το 2010.Το δε ΠΟΤΑΜΙ πρέπει τώρα να πάρει θέση.
Κυρίως όμως μετά τις αποκαλύψεις αυτές η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής «Μεταρρύθμισης» οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, οφείλει εκ των πραγμάτων να παραιτηθεί.»

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/


Μετωπική Μητσοτάκη-Ραγκούση για την αξιολόγηση – Τι προκάλεσε την έκρηξη του πρώην υπουργούπροκάλεσε την έκρηξη του πρώην υπουργού


Μετά τη σύγκρουση Μητσοτάκη με αιρετούς και εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση, στα άκρα οδηγείται και η κόντρα μεταξύ του πρώην υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και του νυν Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με επίκεντρο αφενός το νόμο για την αξιολόγηση και, κυρίως, τις επιλογές του νυν υπουργού για τη μεταβατική περίοδο.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Ραγκούσης ο Κ. Μητσοτάκης αλλά και η Ε. Χριστοφιλοπούλου εφαρμόζουν μεθόδους «νεοδεξιού παλαιοκομματισμού» και «πογκρόμ αναξιοκρατικής μεταχείρισης χιλιάδων στελεχών του Δημοσίου», ζητώντας τους να παραιτηθούν. Αναφέρει μάλιστα, συγκεκριμένη περίπτωση γενικού διευθυντή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που το 2010 είχε κριθεί με βάση αντικειμενικά κριτήρια (τίτλων σπουδών, των μεταπτυχιακών, των ξένων γλωσσών, της εμπειρίας, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης κλπ) πρώτος και ξαφνικά υποβιβάσθηκε σε απλός υπάλληλος. Ενώ αντίστοιχα υπάλληλοι που είχαν καταταγεί το 2010 στην 7η και 13η (τελευταία) θέση, με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας, όχι μόνο ονομάζονται γενικοί διευθυντές αλλά και θα αναλάβουν την αρμοδιότητα της αξιολόγησης των συναδέλφων τους! «Χωρίς αμφιβολία, αυτό που διέπραξαν είναι ένα ανεπίτρεπτο αξιακό, θεσμικό και ηθικό κακούργημα σε βάρος ανθρώπων που είναι άξιοι, αξιοπρεπείς και αφοσιωμένοι στο καθήκον τους. Είναι σε τελική ανάλυση πολιτικό κακούργημα σε βάρος του τόπου. Πλήττει καίρια τους φορολογουμένους πολίτες που θέλουν ένα παραγωγικό κράτος και ιδίως τη νέα γενιά και το μέλλον της. Ποια Ελλάδα μπορεί έτσι να βγει από την κρίση, ποιο κράτος μπορεί έτσι να πάει μπροστά; Αυτή είναι η Νέα Ελλάδα του κ. Σαμαρά;», αναρωτιέται ο κ. Ραγκούσης.

Μεμονωμένη περίπτωση

Στην απάντησή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κάνει στην ουσία λόγο για μεμονωμένη περίπτωση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το παράδειγμα στο οποίο αναφέρεται ο κ. Ραγκούσης και το οποίο χαρακτηρίζει “πολιτικό κακούργημα σε βάρος του τόπου”, αναφέρεται στην αιτιολογημένη μεταβατική απομάκρυνση ενός Γενικού Διευθυντή! Ας σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος μπορεί, συμμετέχοντας στο νέο σύστημα αξιολόγησης, να επιλεγεί ως Γενικός Διευθυντής, σε μερικούς μήνες». Και προσθέτει: «Η λογική και το ύφος του κ. Ραγκούση εκφράζουν την παρωχημένη νοοτροπία της επετηρίδας στη διοίκηση του κράτους. Εμείς απέναντι στην επετηρίδα των μορίων αντιπαρατάσσουμε ένα νέο, σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης που προάγει την αξιοκρατία. Η ταχύτατη εφαρμογή του Νόμου 4275/2014, που ενσωματώνει τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές στην ελληνική πραγματικότητα, αποτελεί σαφές δείγμα της αντίληψης για ένα νέο Δημόσιο και αποδεικνύει το ποιοί βαδίζουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και ποιοί απλώς τις επικαλούνται επιφανειακά. Και κάτι τελευταίο. Από τους πρωτεργάτες του “λεφτά υπάρχουν”, οποιαδήποτε αναφορά σε “πολιτικά κακουργήματα” μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου