Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Μήνυμα Ρίζου προς πάσα κατεύθυνση: «Το ΣτΕ χαράζει νέα νομολογία διαφορετική από το παρελθόν» - Στην ολομέλεια η συνταγματικότητα της περικοπής κύριων & επικουρικών συντάξεων

Κρίνεται η συνταγματικότητα των κύριων και επικουρικών συντάξεων


«Το Συμβούλιο της Επικρατείς είναι υποχρεωμένο υπό τις νέες συνθήκες, νομικές και πραγματικές, που είναι εντελώς διαφορετικές από το παρελθόν να χαράξει νέα νομολογία».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρης Ρίζος επί έδρας στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό ότι ξεκινάει να πνέει ένας άλλος αέρας στο δικαστήριο αυτό.

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ συζητήθηκαν οι υποθέσεις της περικοπής των κυρίων και επικουρικών συντάξεων, ενώ πλέον των παρατηρήσεων του κ. Ρίζου και οι σύμβουλοι Επικρατείας έθεσαν ερωτήματα στους δικηγόρους που χειρίστηκαν τις υποθέσεις.

Παράλληλα, κατά την συζήτηση των υποθέσεων οι συνήγοροι υποστήριξαν ότι στην Ελλάδα πρέπει να εφαρμοστεί ο Κώδικας του Συμβουλίου της Ευρώπης που προβλέπει κατώτερη σύνταξη τα 500 ευρώ.

Στο σημείο αυτό ο κ. Ρίζος έθεσε το ερώτημα: «Γιατί πρέπει να υπάρξει το όριο των 500 ευρώ στις συντάξεις που προβλέπει ο Κώδικας του Συμβουλίου της Ευρώπης» και προσέθεσε: «Το Σύνταγμα μας διαφοροποιείται από τα πολλά της Ευρώπης, καταγράφοντας συγκεκριμένα κοινωνικά δικαιώματα. Ενδιαφέρεται το Σύνταγμα για κάτι το συνολικό και ενιαίο. Οι διακρίσεις του νομοθέτη (σ.σ.: κύριες και επικουρικές συντάξεις) δεν έχουν μεγάλη σημασία από άποψη Συντάγματος. Ενδιαφέρει η αξιοπρεπής διαβίωση με συντάξεις κοντά στις εν ενεργεία αποδοχές. Ο συνταξιούχος δεν είναι όπως βλέπουμε στον Τύπο, ατυχήσας ή εξοβελιστέος από την ζωή, έχει συμβάλει στον εθνικό πλούτο με την εργασία του».

Με αφορμή την αναφορά που έγινε κατά την ακροαματική διαδικασία ότι δεν υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες για τις μειώσεις των συντάξεων, ο πρόεδρος του ΣτΕ τόνισε: «Δεν λαμβάνεται υπόψη τι μπορεί να στερείται ο ασφαλισμένος, λείπει το να δούμε που κατανέμει το κράτος τους πόρους όταν χρηματοδοτεί για παράδειγμα τις Τράπεζες με πολλά εκατομμύρια, αλλά όχι τους ασφαλιστικούς οργανισμούς που είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Από την πλευρά τους οι σύμβουλοι Επικρατείας επί έδρας έθεσαν στους δικηγόρους ορισμένα ερωτήματα, όπως:

-«Αν εξαντλείται η υποχρέωση του κράτους στην στήριξη μόνο της κύριας σύνταξης και εάν δικαιολογείται σε περίοδο κρίσης να συνεχίζει να απέχει από την επικουρική σύνταξη». Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι το κράτος στηρίζει μόνο την κυρία σύνταξη.

-«Μήπως δεν προηγήθηκε σοβαρή αναλογιστική μελέτη; Μήπως δεν αρκεί η έκθεση του υπουργείου για να δικαιολογηθούν τόσες περικοπές χωρίς εξέταση άλλων μέτρων όπως είναι για παράδειγμα η αύξηση των χαμηλών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κ.λπ.».

-«Μήπως μετά από αυτά που λέγονται πάμε σε ένα σύστημα που θα επιβιώνει μόνο με εισφορές των εργαζομένων».

Όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Οκτώβριο η 7μελής, αυξημένη σύνθεση του Α΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με δύο αποφάσεις τους είχε κρίνει κατά πλειοψηφία (3 υπέρ και 2 κατά, ενώ δύο μέλη που είναι πάρεδροι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου) συνταγματικές τις περικοπές τόσο των κυρίων όσο και των επικουρικών συντάξεων.

Το Τμήμα έχει κρίνει ότι οι περικοπές των κυρίων και επικουρικών συντάξεων δεν είναι αντίθετες στις επιταγές των άρθρων 2, 4, 22 και 25 του Συντάγματος, ούτε προσκρούουν στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Αντίθετα, ο πρόεδρος του Α΄ Τμήματος αντιπρόεδρο Νικόλαος Σακελλαρίου και ένας σύμβουλος Επικρατείας εξέφρασαν αντίθετη άποψη, δηλαδή ότι οι περικοπές των συντάξεων είναι αντισυνταγματικές.

Όμως, λόγω της σπουδαιότητας του όλου θέματος, το ζήτημα παραπέμφθηκε τότε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

Το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ το απασχόλησαν οι προσφυγές συνταξιούχων που διεκδικούσαν αποζημίωση (σύμφωνα με τον το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα), για την ζημιά που υπέστησαν από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων τους που έγινε το 2011 από τα ασφαλιστικά Ταμεία ΕΤΑΤ (ήδη ΕΤΕΑ), ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής που επιβλήθηκε από την Κυβέρνηση (νόμος 4024/2011).

Οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν ότι οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων τους είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

 Παναγιώτης Τσιμπούκης

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 

Διαβάστε σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου