Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Ομιλία Χρήστου Φωτόπουλου στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΑΣΥ: «Πρέπει ο θεσμός της Δημοτικής Αστυνομίας να επιστρέψει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

fotopoulos
ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΟΑΣΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Χρήστου
στο πρώτο Γενικό Συμβούλιο την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Σας καλωσορίζω στο πρώτο γενικό συμβούλιο του 2015, αλλά και στο πρώτο μετά το σχηματισμό κυβέρνησης με κορμό ένα αριστερό κόμμα.

Η επισήμανση για το αριστερό κόμμα, είναι απαραίτητη για δυο λόγους:

1. Διότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση διακήρυξε ότι θα κάνει πράξη τις προεκλογικές της εξαγγελίες. «Θα πρωτοτυπήσω είπε ο πρωθυπουργός και δεν θα ακολουθήσω την πεπατημένη». Εμείς κρατάμε αυτή τη δήλωση και τη χαιρετίζουμε διότι όλοι μας ξέρουμε τι συνέβαινε στο παρελθόν. Το σύνθημά μας «είπα- είπα -ξείπα, δεν υπάρχει τσίπα» ελπίζουμε να μην χρειαστεί να το ξαναβροντοφωνάξουμε έξω από τη βουλή.

2. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το προεκλογικό πρόγραμμα για την Ελληνική Αστυνομία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι δεσμεύσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μας βρίσκουν σύμφωνους και άρα μπορώ να πω ότι ξεκινάμε σε θεωρητικό επίπεδο καλά.

Όλοι μας έχουμε πολλές προσδοκίες από την νέα κυβέρνηση. Τα προβλήματα είναι πολλά και γνωστά σε όλους. Η Ελληνική Αστυνομία, δεν εξαιρέθηκε από τις περικοπές των μνημονίων, με αποτέλεσμα να συμπιεστούν οι λειτουργικές δαπάνες, να παγώσουν προγράμματα εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού, των εγκαταστάσεων, των οχημάτων κλπ. Το ζητούμενο, πέρα από το φιλότιμο και την καλή διάθεση των συναδέλφων να βάζουν οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη για να καλύπτουν υπηρεσιακά έξοδα, είναι πλέον σήμερα οι χορηγίες. Όχι σε δευτερεύοντα είδη, αλλά ακόμα και σε βασικές υποδομές όπως είναι το σύστημα επικοινωνιών, τα περιπολικά, όπως είναι ο ατομικός εξοπλισμός, τα γιλέκα κλπ.

Ακόμα και το ουσιαστικό κεφάλαιο της ενδυνάμωσης του ανθρώπινου δυναμικού, ήρθε σε δεύτερη μοίρα. Οι μισθοί σφαγιάστηκαν,τα ασφαλιστικά ταμεία χτυπήθηκαν με το κούρεμα ανελέητα,οι συνθήκες εργασίας υποβαθμίστηκαν και οι όροι υγιεινής και ασφάλειας λησμονήθηκαν.

Την ίδια ώρα, ως εργαζόμενοι υπό αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, πληρώσαμε βαρύ και πάλι το τίμημα του επαγγέλματος. Χάθηκαν συνάδελφοί μας στο καθήκον, άλλοι αυτοκτόνησαν και άλλοι χάθηκαν λόγω τροχαίων ατυχημάτων. Και πρέπει εδώ να σταθούμε με ιδιαίτερη προσοχή κύριε Υπουργέ διότι είναι ανησυχητικό το φαινόμενο. Ενώ η αστυνομία έχει μέλημά της τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και τα μειώνει στην κοινωνία, εμείς έχουμε αυξητικές τάσεις. Και τούτο δεν είναι τυχαίο. Υπάρχουν μελέτες για το επάγγελμα του αστυνομικού που είναι από τα πλέον στρεσογόνα, αυτό το στρες δημιουργεί επιπτώσεις και δείχνει πόσο επιρρεπής είναι ο αστυνομικός στην πρόκληση ατυχημάτων, μεταξύ αυτών και των τροχαίων ατυχημάτων.

Για όλα αυτά, και για πολλά άλλα, που για λόγους οικονομίας του χρόνου δεν τα αναφέρω αλλά που σας είναι ούτως ή άλλως γνωστά, εμείς δώσαμε έναν ωραίο συνδικαλιστικό αγώνα όχι με συντεχνιακά κριτήριααλλά με γνώμονα την προστασία αφενός του αγαθού της ασφάλειας των πολιτών και αφετέρου της αξιοπρέπειάς μας. Καταγγείλαμε τα μνημόνια και την τρόικα, επικηρύξαμε συμβολικά τους εκπροσώπους της τρόικας, καταγγείλαμε επιλογές των προηγούμενων ηγεσιών -πολιτικών και φυσικών της Ελληνικής Αστυνομίας- και φυσικά επικροτήσαμε τα θετικά μέτρα και τις αποφάσεις που ελήφθησαν και ήταν αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα.

Δεν θα σας απαριθμήσω τι πετύχαμε, αυτά είναι γνωστά άλλωστε.Στο τι πετύχαμε συνέβαλαν όλοι οι πολιτικοί χώροι αλλά και πρώην συνάδελφοί μας βουλευτές, όπως και ο επίτιμος πρόεδρός μας. Είδαμε και πάθαμε να πάρουμε την παράταση των δυο μηνών για το ΤΕΑΠΑΣΑ. Ζητούσαμε τι; Έξι μήνες! Ικετευτικά! Ελεημοσύνη! Και με πρωτοβουλία δικιά τους και δική του κατορθώσαμε τελικά αυτό το δίμηνο. Για άλλους που δεν γνωρίζουν από κοντά τα δρώμενα ίσως νομίζουν ότι ήταν αυτό εύκολο να γίνει. Φτύσαμε αίμα κύριε Αντιπρόεδρε της Βουλής και το γνωρίζετε κι εσείς πολύ καλά.

Εν συντομία σας θυμίζω ότι ακυρώσαμε την εφαρμογή περαιτέρω μείωσης μισθών και συντάξεων, προσφύγαμε στο ΣτΕ και δικαιωθήκαμε για τις περικοπές του 2012, ακυρώσαμε κάποιες πλευρές του νόμου Δένδια για την λεγόμενη αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, αλλά κρίνω σκόπιμο να επισημάνω ότι με την εν γένει συνδικαλιστική μας πορεία τα πέντε χρόνια των Μνημονίων, βοηθήσαμε στο να μην πληγεί ανεπανόρθωτα η καλή σχέση της ελληνικής αστυνομίας με την ελληνική κοινωνία. Και αυτό ίσως είναι και το πιο θετικό αποτέλεσμα του συνδικαλιστικού μας αγώνα τα 5 τελευταία χρόνια. Ήμασταν παρόντες στις κινητοποιήσεις μαζί με τους άλλους εργαζόμενους. Ήμουν παρών και επέδωσα μαζί με συναδέλφους το ψήφισμα συμπαράστασης στις καθαρίστριες, που έγιναν σύμβολο του αγώνα ενάντια στα μνημόνια.

Το συνδικαλιστικό μας κίνημα δεν δίστασε από την πρώτη στιγμή των Μνημονίων, να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας και να απαιτήσει -πέρα από τα στενά οικονομικά, συντεχνιακά αιτήματα του κλάδου μας – σεβασμό στα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, όχι χρησιμοποίηση της αστυνομίας για την αναχαίτιση της κοινωνικής δυναμικής και των εξελίξεων, αλλά λειτουργία της αστυνομίας με όρους κοινωνίας και στήριξη του αγώνα των άλλων εργαζομένων για να περισωθεί ό,τι είναι δυνατόν από το κοινωνικό κράτος.

Επειδή γνωρίζουμε ιστορικά, πού οδηγεί η οικονομική κρίση, η κρίση των θεσμών, η διαφθορά, η βίαιη φτωχοποίηση ενός λαού, επειδή ήδη υπήρχαν φωνές που μας ταύτιζαν με τη Χρυσή Αυγή, δεν διστάσαμε να κάψουμε συμβολικά τη σβάστικα και διαμαρτυρηθήκαμε απερίφραστα έξω από την γερμανική πρεσβεία και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την περίοδο των μεγάλων αντιμνημονιακών διαδηλώσεων. Υποστήκαμε κι εμείς τα χημικά μαζί με το Μίκη Θεοδωράκη και τον Μανώλη Γλέζο στην Πλατεία Συντάγματος, όταν ο λαός μας ζητούσε να μπει ένα τέλος στον κατήφορο. Ήμουν παρών και ο ίδιος εκεί, θέλοντας να στείλουμε μήνυμα προς την Κυβέρνηση αλλά και προς τους συναδέλφους.

Δεν διστάσαμε ακόμα, και μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο, με αφορμή καταδικαστέες συμπεριφορές αστυνομικών, να υπενθυμίσουμε στην Πολιτεία το διαρκές της χρέος να προωθεί σταθερά και αταλάντευτα θεσμικά μέτρα εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού της αστυνομίας.

Έχοντας αυτά στο ενεργητικό μας, πριν από τις εκλογές και με πρόσφατο ακόμα το 24ο πανελλαδικό μας συνέδριο, απευθυνθήκαμε στα πολιτικά κόμματα και ζητήσαμε να τοποθετηθούν στα βασικά σημεία του ψηφίσματος του συνεδρίου.

Θέλω να εκφράσω δημοσίως τις ευχαριστίες μου γιατί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Δημοκρατική Αριστερά και το ΚΚΕ. Από τις συναντήσεις που είχαμε μέσα στην προεκλογική περίοδο, υπήρξαν δεσμεύσεις οι οποίες, σε ό,τι αφορά τους κυβερνητικούς εταίρους, θα κριθούν πλέον εν τοις πράγμασι.

Είναι ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε ως αρμόδιο Υπουργό για τα θέματα προστασίας του πολίτη – εσωτερικής ασφάλειας, τον γνωστό σε όλους μας καθηγητή Εγκληματολογίας, τον φίλο και συνεργάτη, τον κ. Γιάννη Πανούση. Είναι γνωστή η αγάπη του και το πάθος με το οποίο εργάζεται, χρόνια τώρα, για να υιοθετηθούν από την Πολιτεία και να γίνουν πράξη μεγάλα οράματα και μεγάλες αλλαγές στην αστυνομία, αλλά και στο χώρο της δικαιοσύνης, που ο κ. Πανούσης και πολύ σωστά κάνει, δεν την ξεχωρίζει από το προληπτικό-κατασταλτικό έργο της αστυνομίας. Πιστεύει ότι είναι αλληλένδετα μέσα στη διακριτικότητα του ρόλου τους.

Για αυτά μπορεί να μας μιλήσει όμως και ο ίδιος στη συνέχεια.

Από την πλευρά μας, θέλουμε να τον διαβεβαιώσουμε ότι θα μας βρει υποστηρικτές στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη το αστυνομικό μας σύστημα. Μας είπε ήδη στη συνάντηση που είχαμε, ότι μας θεωρεί συμβούλους και ότι ο διάλογος δεν θα είναι προσχηματικός. Από την επομένη των προγραμματικών δηλώσεων πιάνουμε δουλειά, μας είπε, όταν τον ενημερώσαμε για τις άμεσες προτεραιότητες μας:

- κατάργηση του άρθρου 220 του Ν. 4281/2014 για το ΤΕΑΠΑΣΑ,

- πλήρη συμμόρφωση του Υπουργείου Οικονομικών στις αποφάσεις του Σ.τ.Ε., δεν μπορούμε να σταθούμε ως θεσμός, ως Δημοκρατία όταν η συντεταγμένη Πολιτεία δεν σέβεται αμετάκλητες αποφάσεις δικαστηρίων.

- αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας και αστυνομική μεταρρύθμιση σε όλες της τις παραμέτρους.

Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζω επιγραμματικά τα βασικά σημεία του διεκδικητικού μας πλαισίου:

Διακομματική επιτροπή, αναδιοργάνωση υπηρεσιών, Εκπαίδευση-Αστυνομική Ακαδημία, άμεση είσοδο και ένταξη στις αστυνομικές σχολές από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όλων των επιτυχόντων κατά τις Πανελλήνιες Εξετάσεις των προηγούμενων χρόνων και άμεση προκήρυξη προσλήψεων το τρέχον έτος, θεσμικές αλλαγές-μέτρα εκδημοκρατισμού λειτουργίας, επιλογή ηγεσίας,μέγα θέμα, σε λίγες μέρες αρχίζουν οι κρίσεις. Αν δεν διασφαλιστεί η αξιοκρατία θα υπάρχει πρόβλημα. Πώς είναι δυνατόν να λειτουργούν οι Υπηρεσίες. Πρέπει να δείξουμε ότι επιβραβεύονται οι άξιοι για να πείθουν και τους υφισταμένους τους ότι αξίζουν το βαθμό που κατέχουν. Έχουμε στη συνέχεια, πειθαρχικό δίκαιο, έλεγχος αυθαιρεσίας διοίκησης – λογοδοσία διοίκησης, Κώδικας Μεταθέσεων, το ζητούμενο. Υπάρχουν κοινωνικά προβλήματα. Πρέπει να κάνουμε μια καταγραφή. Πόσοι είναι επιτέλους οι συνάδελφοι που θέλουν να μετακινηθούν στον τόπο των συμφερόντων τους, να έχουμε μια «ακτινογραφία» των αιτημάτων και πόσο καιρό ταλαιπωρούνται. Είχαμε κάνει μια προεργασία, δεν ευοδώθηκε παρά τις δεσμεύσεις ότι σε λίγο διάστημα θα υλοποιείτο. Έχουμε πρόβλημα με την καταπόνηση –κατασπατάληση δύναμης διότι δεν υπάρχει κοστολόγηση. Μας είπαν συνάδελφοι ότι προχθές σε ποδοσφαιρικό αγώνα αντιστοιχούσαν 4 αστυνομικοί σε 1 φίλαθλο. Ζήτημα μεγάλο ο χρόνος εργασίας διότι δεν τηρείται το π.δ. Άμεσα πρέπει κι αυτό να αντιμετωπιστεί. Ζήτημα μεγάλο επίσης η επανασύσταση Δημοτικής Αστυνομίας. Βρήκε χαλαρούς και τους δημάρχους και υπήρξε οπισθοδρόμηση. Πρέπει ο θεσμός να επιστρέψει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αλλά μεγάλα θέματα οι μεταγωγές- ασφάλεια φυλακών και γι' αυτό ζητούσαμε υπαγωγή αυτών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης κλπ.

Χρειάζονται πλέον άμεσα βήματα και θετικά αποτελέσματα με απαρέγκλιτη τήρηση και υλοποίηση των δεσμεύσεων για να υπάρξει ανάταξη στο ηθικό των συναδέλφων που είναι απαραίτητη προϋπόθεση στην προσφορά έργου μας στην κοινωνία. Κύριε Υπουργέ, θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα αιτήματά μας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Έχουμε υψηλές απαιτήσεις, όπως υψηλές απαιτήσεις έχει και η κοινωνία από μας. Ως καθηγητής θέλουμε να μας βαθμολογείτε. Καλή είναι η βαθμολογία. Το επιζητούμε, αλλά να γνωρίζετε ότι όταν θα 'ρχεται το πλήρωμα του χρόνου θα σας βαθμολογούμε κι εμείς. Και τη βαθμολόγηση θα την κάνουμε αυστηρά, αλλά με ειλικρινή διάθεση. Αυτή είναι η θέση του προεδρείου της ΠΟΑΣΥ και των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων της Χώρας. Σας ευχόμαστε ξανά καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα στο υπουργείο μας, εύχομαι τέλος, σε όλους καλή δημιουργική χρονιά. Δημιουργικότητα για την Ελληνική Αστυνομία και την κοινωνία, τα υπέρτατα αγαθά της οποίας είμαστε ταγμένοι να διασφαλίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου