Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

O Πουλάκης αναλύει τις εξαγγελίες Βούτση – Τι είπε στην ΚΕΔΕ για Καλλικράτη, προσλήψεις, οικονομικά & αξιολόγηση - Καμία αναφορά από ΚΕΔΕ στη Δημ. Αστυνομία

Πάγια αιτήματα της Αυτοδιοίκησης προτίθεται να ικανοποιήσει η νέα κυβέρνηση δια μέσου του αρμόδιου υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο νέος γραμματέας του οποίου, Κώστας Πουλάκης, συμμετείχε στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, αναλύοντας τις εξαγγελίες του υπουργού, Νίκου Βούτση για τον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τόνισε ότι πρόθεση της νέας κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε από κοινού με τα αυτοδιοικητικά στελέχη, βήμα-βήμα, σε μια νέα πορεία. «Σε αυτήν την πορεία και προσπάθεια θα θέλαμε να έχουμε συνεχώς υπόψη μας ότι περνάμε κρίσιμες στιγμές ως χώρα και όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της διαπραγμάτευσης. Οπότε μετά θα γνωρίζουμε πού βαδίζουμε και ποιες είναι οι δυνατότητές μας και θα μπορούμε να χαράξουμε τους στόχους και τα οράματα που έχουμε για την Αυτοδιοίκηση» τόνισε ο κ. Πουλάκης, σημειώνοντας ότι η σημερινή συνάντηση, έγινε «σε ημέρα σταθμό στην προσπάθεια της κυβέρνησης για το χρέος, που δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά αντοχής».

Αναφερόμενος στη συζήτηση που θα ανοίξει ο κ. Πουλάκης είπε ότι «δεν θα αντιμετωπίσουμε τους ΟΤΑ ως φορείς υποβολής αιτημάτων προς την κυβέρνηση, αλλά ισότιμους εταίρους στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας. Το στίγμα της κυβέρνησης δόθηκε με τις προγραμματικές δηλώσεις. Το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι πρόγραμμα ρήξης. Δεν φιλοδοξεί να μας επιστρέψει στο 2009 αλλά θέσουμε τις βάσεις του 21ου αιώνα», συμπλήρωσε.

Έθεσε ως προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της Αυτοδιοίκησης:

«Αναίρεση των μνημονιακών ρυθμίσεων που έχουν φέρει την Αυτοδιοίκηση  στο χείλος του γκρεμού υπονομεύοντας ακόμη και τις στοιχειώδεις λειτουργίες της και καταργώντας κάθε έννοια αυτοτέλειας. «Αυτήν την προτεραιότητα θα προσπαθήσουμε να εξειδικεύσουμε ως εξής», είπε, εξηγώντας:

Στο σκέλος που αφορά την εργασία και τη στελέχωση των ΟΤΑ: Μετά από συζήτηση θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε άμεσα πρώτα μέτρα για τη στήριξη του έμψυχου δυναμικού των δήμων και των περιφερειών με άρση της πολιτικής του εξανδραποδισμού του προσωπικού των ΟΤΑ και των απολύσεων, υπό όλους τους μανδύες που αυτή κατά καιρούς παρουσιάστηκε: διαθεσιμότητα, κινητικότητα, «αξιολόγηση» με προκαθορισμένες ποσοστώσεις, «επανέλεγχος» των συμβάσεων, αυταρχικό και αναχρονιστικό πειθαρχικό δίκαιο κοκ.
Ταυτόχρονα ακόμη και στην εξαιρετικά δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία που διανύουμε, θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την εργασία στους δήμους και στις περιφέρειες απελευθερώνοντας τις προσλήψεις στις υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται από ανταποδοτικά τέλη και οι οποίες, όχι μόνο δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αποτελούν ελάχιστη υποχρέωση προς τους πολίτες που καταβάλλουν το σχετικό τίμημα. 

Παράλληλα θέλουμε να προχωρήσουμε σε συνολική περιγραφή των αναγκών και εξάντλησης όλων των δυνατοτήτων επαρκούς στελέχωσης των ΟΤΑ, με αιχμή τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις στοχευμένες προσλήψεις σε προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης. Εδώ θα θελήσουμε τη συνεργασία σας διότι θα θέλαμε μια καταγραφή, στο μέτρο των δυνατοτήτων της περιόδου που ζούμε, κυρίως για νησιωτικούς και ορεινούς δήμους. 

Ως προς το σκέλος που αφορά την οικονομική βιωσιμότητα και αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Θα θέλαμε να καταργήσουμε όλο το πλέγμα των σχετιζόμενων με το Παρατηρητήριο διατάξεων και να το αντικαταστήσουμε με μία νέα ρύθμιση, βγάζοντας την τιμωρητική λογική της με κάθε κόστος βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής, από ένα σύστημα ουσιαστικής παρακολούθησης της πορείας των οικονομικών των ΟΤΑ και από ένα πρόγραμμα πραγματικής ανάσας ανάκτησης της πραγματικής βιωσιμότητας των δήμων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Έτσι λοιπόν οι παρακρατήσεις από τους ΚΑΠ, που «πραξικοπηματικά» και εν κρυπτώ θεσμοθετήθηκαν λίγες μέρες πριν κλείσει η προηγούμενη Βουλή μέσα από Βροχή τροπολογιών θα πρέπει να τις ξαναδούμε. Προχωράμε τέλος σε άμεσες παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν, έστω βραχυπρόθεσμα το σύστημα δανεισμού των ΟΤΑ και της χρηματοδότησής τους. 

Παράλληλα η δεύτερη χρονικά, πάντοτε, προτεραιότητά μας σχετικά με την Αυτοδιοίκηση είναι η κεντρική και διακηρυγμένη πολιτική μας δέσμευση να καταργήσουμε τον «Καλλικράτη». Αυτήν την απορρύθμιση που περιόρισε τη Δημοκρατία, απομάκρυνε την Αυτοδιοίκηση από τους πολίτες και έστρωσε το έδαφος για την υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Θέλουμε να ξεκινήσουμε άμεσα τον ανοιχτό και σε βάθος διάλογο για το νέο θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, με στόχο τη ριζοσπαστική αναμόρφωση των μέχρι σήμερα ισχυόντων και όχι απλά άλλη μια μεταρρύθμιση από μακριά, από τους τείχους ενός υπουργείου ή και από πρωτοβουλίες η οποίες είναι ναρκοθετημένες από την αρχή για την αποτυχία τους.

«Δεν ερχόμαστε με άσους στο μανίκι μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε και προτάσεις για το συγκεκριμένο περιεχόμενο αυτής τη πρωτοβουλίας», είπε ο κ. Πουλάκης, συμπληρώνοντας: «Θέλουμε όμως η διαδικασία της διαβούλευσης να ξεφύγει από τους τέσσερις τείχους του υπουργείου και της πάσης φύσεως επιτροπές και μελέτες και να διεξαχθεί μια ουσιαστική συζήτηση με τους αιρετούς και τους εργαζομένους, με την επιστημονική κοινότητα και τους παραγωγικούς φορείς αλλά και τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες».

«Καλλικράτης»
Ακόμη, επανέλαβε ότι θα υπάρξει νέο θεσμικό πλαίσιο, με βασικά στοιχεία την χωροταξική αποκλιμάκωση, την αποκέντρωση, τον προσδιορισμό αρμοδιοτήτων, την επαρκή και ακριβή κατανομή πόρων και επενδυτικών μέσων, την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας των ΟΤΑ με τη θέσπιση συμμετοχικών θεσμών. Όπως τόνισε, οι τελικές αλλαγές θα είναι προϊόν ουσιαστικής συνεργασίας με την ΚΕΔΕ. Ζήτησε δε τις προτάσεις της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Τις βασικές κατευθύνσεις του πλαισίου που προτείνουμε τις γνωρίζετε λίγο πολύ και δεν είναι η πρώτη, ούτε βέβαια και η τελευταία φορά που κάνουμε αυτήν την συζήτηση. Για παράδειγμα: Ο εκδημοκρατισμός, η απλή αναλογική, η ενίσχυση των συλλογικών, έναντι των μονοπρόσωπων οργάνων», συμπλήρωσε.

Παρατηρητήριο
Αναφορικά με τα οικονομικά των ΟΤΑ, σημείωσε ότι θα καταργηθεί το πλέγμα των διατάξεων που αφορούν στο Οικονομικό Παρατηρητήριο και ότι ο έλεγχος που κάνει το Παρατηρητήριο θα αντικατασταθεί από σύστημα ελέγχου, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής βάσης του ΥΠΕΣ.

Επισήμανε επίσης, ότι θα καταργηθούν οι προεκλογικές διατάξεις, που αφορούσαν σε περικοπές των ΚΑΠ και ότι θα υπάρξει άμεση παρέμβαση για δανεισμό και ρύθμιση των χρεών των ΟΤΑ.

Η πλευρά της ΚΕΔΕ
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρόταση για διάλογο και συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης προσθέτοντας: «Θα είμαστε άοκνοι και με προτάσεις για να διαμορφώσουμε τις νέες συνθήκες των αλλαγών. Πάγια θέση μας είναι ότι για κάθε διάταξη, που αφορά τον θεσμό και τη λειτουργία, να ζητείται η γνώμη της Αυτοδιοίκησης».

Η διατύπωση των θέσεων της ΚΕΔΕ ξεκινά με τα προσυνέδρια που θα κορυφωθούν στο τακτικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου, όπου και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις της Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Πατούλης επεσήμανε το αίτημα της Αυτοδιοίκησης να προχωρήσει άμεσα το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στους δήμους, έστω και με τα πεντάμηνα ενώ διευκρίνισε ότι η ΚΕΔΕ δεν διαφωνεί με τις βελτιώσεις σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα των συμβάσεων και το μισθολογικό καθεστώς. Όμως, για να υλοποιηθούν οι αλλαγές -είπε- θα χρειασθεί εύλογο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια του οποίου οι δήμοι δεν μπορούν να περιμένουν.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη να παραμείνει η ΕΕΤΑΑ ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης των προγραμμάτων των δήμων, διότι μέσω της ΕΕΤΑΑ θα αποσυμφορηθούν πόροι, θα γίνουν απορροφήσεις κονδυλίων και έργα που πολλοί δήμοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν διαφορετικά διότι δεν έχουν τον κατάλληλο μηχανισμό.

Σε ο,τι αφορά στο επισιτιστικό πρόγραμμα, σημείωσε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι «leader» και ότι η ΚΕΔΕ εκτιμά ότι το πρόγραμμα πρέπει να το διαχειρίζονται οι ίδιοι οι δήμοι με απευθείας επίβλεψη από το υπουργείο Εσωτερικών.

kede_panoramiki_poulakis_aftodioikisi
Επίσης, ζήτησε να προχωρήσει άμεσα το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στους δήμους, έστω και με τα πεντάμηνα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων « Δεν διαφωνούμε με τις χρονικές και μισθολογικές βελτιώσεις, όμως μέχρι να γίνουν οι αλλαγές αυτές θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά όμως οι δήμοι δεν μπορούν να περιμένουν».

Τέλος ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε ως θετικές τις προγραμματικές δηλώσεις για κατάργηση του Παρατηρητηρίου, ενώ επέστησε την προσοχή στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στο ζήτημα που αφορά σύμφωνα με τις προγραμματικές δεσμεύσεις την κατάργηση κάποιων διατάξεων των Ν. 4314 και 4316, που αφορούν μεταξύ άλλων το συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ο.Τ.Α. και τη χρηματοδότηση του Λογαριασμού Εξυγίανσης των Δήμων.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου