Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

«Επιτέλους ανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας», άλλο ένα άρθρο που χαιρετίζει την επανασύσταση της υπηρεσίας

Αν η απόφαση για το κλείσιμο και τον αιφνιδιαστικό θάνατο της ΕΡΤ ήταν η πλέον πολιτικά επιζήμια για την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αυτή για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας ήταν η πιο άχρηστη και ως εκ τούτου βλακώδης.


Του Μιχάλη Αλεξανδρίδη

Το κλείσιμο της ΕΡΤ επέφερε τεράστιο πολιτικό κόστος και μάλιστα συνεχές και μακράς διάρκειας, καθώς επί 20 μήνες η «ανοιχτή ΕΡΤ3» και οι πολύμηνες κινητοποιήσεις εξελίχθηκαν σε αγκάθι στο μάτι της κυβέρνησης Σαμαρά. Από την άλλη ο αιφνιδιαστικός θάνατος της ΕΡΤ τη βοήθησε να περάσει την τότε διαδικασία αξιολόγησης από τους δανειστές, καλύπτοντας τις απαιτήσεις τους για 3.000 απομακρύνσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

 Στον αντίποδα η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας δεν προσέφερε απολύτως τίποτα στην προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα είχε αρνητικές επιπτώσεις σε σειρά από τομείς.
Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων δεν υπήρξε, καθώς οι περισσότεροι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί μετακινήθηκαν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπου ήταν απολύτως άχρηστοι, οδηγούμενοι ουσιαστικά σε αγρανάπαυση επ’ αμοιβή.

Όχι μόνον δεν υπήρξε δημοσιονομικό όφελος, αλλά αντιθέτως υπήρξε τεράστια οικονομική ζημιά, αφού χάθηκαν τα σημαντικά έσοδα που είχαν οι δήμοι από πρόστιμα τα οποία επέβαλαν οι δημοτικοί αστυνομικοί για διαφόρων ειδών παραβάσεις (παράνομα παρκαρίσματα, κατάληψη πεζοδρομίων, έλεγχοι στη λειτουργία των καταστημάτων κ.λπ.).

Επιπλέον αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η απόφαση της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας, διότι το προσωπικό της είχε επιλεγεί με αξιοκρατικές και αδιάβλητες διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ, πράγμα που σημαίνει ότι ουδείς μπορούσε να ισχυριστεί πως τιμωρούνταν τα ρουσφέτια και οι ευνοημένοι του πελατειακού κράτους.

«Χωρίς κέρδος κέρατα» δηλαδή, που λέει και η παροιμία. Και όχι μόνον αυτό, αλλά με την κατάργησή της επικρατεί χάος στους κεντρικούς δρόμους των εκτός Αθηνών μεγαλουπόλεων (στην Αθήνα υπάρχει υπερεπαρκής αριθμός τροχονόμων, καθώς οι πρωτευουσιάνοι δεν ανέχονται να ζουν στις συνθήκες που συνηθίζονται στην Τσιμισκή και στην Εγνατία για παράδειγμα).

Η εξαγγελία Κατρούγκαλου για την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας και την ένταξη στη δύναμή της όλων όσοι ήταν τοποθετημένοι σε αυτήν πριν από την κρίση δεν αποτελεί την αποκατάσταση μιας αδικίας που υπέστησαν κάποιοι εργαζόμενοι αλλά την προσφορά στις τοπικές κοινωνίες μιας χρήσιμης και πολλαπλά αναγκαίας δομής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου