Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Δεν δίνουν τα αποθεματικά τους ΚΕΔΕ & ΕΝΠΕ παρά τις διευκρινίσεις Μάρδα - Ψήφισμα του Δ.Σ. Αθήνας - “Γαλαζοπράσινο” δάκτυλο βλέπει η κυβέρνηση - Οι συνέπειες για τους αιρετούς


Με κόντρα μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα και πολλών από τους παριστάμενους δημάρχους ξεκίνησε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ με αντικείμενο την ΠΝΠ της κυβέρνησης με την οποία δεσμεύονται τα αποθεματικά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των ΟΤΑ. Αν και ο αναπληρωτής υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για «στάση πληρωμών παρά μόνο για μετάθεση τους» από τους δήμους, το κλίμα που συνάντησε από «γαλαζοπράσινους» δημάρχους ήταν εχθρικό.

Οι τρεις διευκρινίσεις Μάρδα

Να σημειωθεί ο κ. Μάρδας κάλεσε τους δημάρχους να εφαρμόσουν την απόφαση της κυβέρνησης διευκρινίζοντας ότι η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στην ΤτΕ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει με τους εξής όρους:
  • Οι δήμοι θα αποστέλλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο.
  • Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.
  • Όποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως. Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της «Αττικό Μετρό» που πριν από 20 ημέρες τοποθέτησε στην Τράπεζα της Ελλάδας 450 εκατ. ευρώ και μετά από λίγο ζήτησε πίσω 150 εκατ. και τα πήρε.
O κ. Μάρδας εκτίμησε ότι αυτή η κατάσταση θα κρατήσει τουλάχιστον δύο μήνες και ότι θα συγκεντρώσει 5,5-6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,5 δισ. θα είναι από την Αυτοδιοίκηση.

Το ψήφισμα της ΚΕΔΕ

Παρ’ όλες τις διευκρινίσεις, στην πλειοψηφία τους οι δήμαρχοι δεν πείσθηκαν και Η ΚΕΔΕ εξέδωσε ψήφισμα το οποίο συμφώνησαν όλοι εκτός από την παράταξη της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας η οποία ψήφισε λευκό για λόγους που δεν ανταποκρίνονταν στο σκεπτικό της.

Στο ψήφισμα αυτό η ΚΕΔΕ:
  1. Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.
  2. Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών , γι αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.
  3. Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας να προχωρήσουν σε συνεδρίαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου, με σκοπό την έκδοση ψηφισμάτων που θα καταγγέλλουν την Π.Ν.Π., τόσο ως πολιτική πράξη, όσο κι ως προς το περιεχόμενό της.
  4. Καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση , να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους.
  5. Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
  6. Δηλώνει αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα δοθεί, με σκοπό να ακυρώσει το περιεχόμενο της Π.Ν.Π.
  7. Καλεί τους Δήμους να αναλάβουν σε τοπικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία η εφαρμογή αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης.

Η συζήτηση Μάρδα – Περιφερειαρχών

Οι περιφερειάρχες μετά τη συζήτηση με τον κ. Μάρδα (σ.σ. επέμεινε στις αρχικές του προτάσεις και για τις Περιφέρειες) χαρακτήρισαν την απόφαση “βίαιη συνταγματική εκτροπή”, καθώς, όπως ανέφεραν, παραβιάζεται το άρθρο 102 του Συντάγματος που εξασφαλίζει το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ. Για ανάγκη προσφυγής στο ΣτΕ έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, σε δηλώσεις του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να το πράξει ο ίδιος προσωπικά, αν δεν προσέφευγε συλλογικά η ΕΝΠΕ.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε: «Στις κρίσιμες αυτές ώρες για τον τόπο και την εθνική μας οικονομία πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. Την πατρίδα αυτή την έχουμε όλοι μαζί ως Ελληνίδες και Έλληνες. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είμαστε ο στυλοβάτης της αναπτυξιακής προσπάθειας».

Οι περιφερειάρχες επισήμαναν ακόμα ότι με την κατάθεση των διαθεσίμων τους, κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα αναπτυξιακά έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να χαθούν τα σχετικά κονδύλια, να πληγεί η ανάπτυξη, να αυξηθεί η ανεργία και να απαιτηθεί να αποζημιώσουν τους εργολάβους που στο μεταξύ θα έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Κατηγόρησαν, επίσης, τον κ. Μάρδα ότι με την απόφασή του αιφνιδίασε τους ίδιους, ενώ, μέχρι πρόσφατα, διαβεβαίωνε ότι δεν θα πειραχτούν τα διαθέσιμα. Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχτηκε ότι έπρεπε να προηγηθεί διάλογος, αλλά δεν έγινε, λόγω στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Η ΕΝΠΕ κατέληξε στο παρακάτω ψήφισμα:

“H αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την Κυβέρνηση θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα. Είναι αντίθετη όμως σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης όπως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος ζητεί άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Μέχρι να γίνει η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό οι Περιφερειάρχες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα όπως ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου”.

Συμπερασματικά, αποφασίστηκε να υπάρξει “κοινό μέτωπο” ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ για τη μη εφαρμογή (“απειθαρχία”) της ΠΝΠ και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/

Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας καταδικάζει την ΠΝΠ – Απείχε η «Ανοιχτή Πόλη» 


«Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας καταδικάζει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δέσμευση των ταμειακών αποθεμάτων και επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του, προκειμένου να προστατευθούν τα χρήματα των πολιτών. Αποφασίζει τη μη εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας συντονίζει τις περαιτέρω ενέργειές του με τις αποφάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας».

Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε από τις δημοτικές παρατάξεις: «Δικαίωμα στην Πόλη», «Αθήνα Μπορείς», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Αθήνα Πόλη της Ζωής μας» και «Παναθηναϊκό Κίνημα για την Αθήνα».

Η παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» απείχε από την ψηφοφορία. Δικό της ψήφισμα πρότεινε η παράταξη «ΑΝΤΑΡΣΙΑ στις Γειτονιές της Αθήνας». Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι παρατάξεις «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα» και «Αθήνα το σπίτι μας».


Ποιες συνέπειες θα έχουν οι αιρετοί σε περίπτωση που δεν εφαρμόσουν την ΠΝΠ – “Γαλαζοπράσινο” δάκτυλο βλέπει η κυβέρνηση


Αντιμέτωποι με νομικές αλλά και πειθαρχικές συνέπειες θα βρεθούν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες σε περίπτωση που δεν εφαρμόσουν το νόμο και δεν καταθέσουν, όπως προβλέπει η ΠΝΠ, τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της  Ελλάδας. Αυτό διαμηνύει η κυβέρνηση βλέποντας «γαλαζοπράσινο» πολιτικό δάκτυλο πίσω από την άρνηση των δημάρχων. «Δεν είναι δυνατόν να μην προχωρούν σε μία απλή κίνηση μεταφοράς των χρημάτων από τις συστημικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδας όταν μάλιστα θα έχουν κέρδος καθώς το επιτόκιο είναι μεγαλύτερο», λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές στην aftodioikisi.gr. Είναι, δε, πεπεισμένοι ότι η στάση των «γαλαζοπράσινων» ηγεσιών της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ δεν είναι «αθώα». Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές δεν θέλησαν να προχωρήσουν παρακάτω σε σχέση με τις “νομικές συνέπειες”, ωστόσο σε περίπτωση μη εφαρμογής του οι αιρετοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την “παράβαση καθήκοντος”.

Να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας επισήμανε με έμφαση ότι «από τη στιγμή που οι αιρετοί δεν καταθέσουν τα διαθέσιμά τους παραβιάζουν το νόμο». Σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό ήδη βρέθηκαν τα 400 εκατ. ευρώ που απαιτούνται μέχρι τέλος Απριλίου για να καλυφθούν οι ανάγκες για μισθούς και συντάξεις, ενώ εκφράζει αισιοδοξία και για την εξεύρεση των περίπου 2,5 δισ. που απαιτούνται μέχρι τέλος Μαΐου καθώς στα τέλη Απριλίου αναμένεται να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία του κράτους από τα ληξιπρόθεσμα.

Να σημειωθεί ότι μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο κ. Μάρδας εκτίμησε ότι αυτή η κατάσταση θα κρατήσει τουλάχιστον δύο μήνες και ότι θα συγκεντρώσει μέσω της ΠΝΠ  5,5-6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,5 δισ. θα είναι από την Αυτοδιοίκηση.

Πηγή:  http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου