Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Με πρώην δημοτικούς αστυνομικούς θα καλυφθούν οι ελλείψεις στην αστυνομία - Τι σχεδιάζουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Η ανάγκη για άμεση στελέχωση των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων και προσωπικού για τον «Τοπικό Αστυνομικό» με το δεδομένο της έλλειψης αστυνομικών οδηγεί τους επιτελείς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην σκέψη να χρησιμοποιήσουν δημοτικούς αστυνομικούς που εντάχθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόθεση του υπουργείου είναι να κρατήσουν – εφόσον και οι ίδιοι το επιθυμούν – 300 με 350 πρώην δημοτικούς αστυνομικούς που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στην ΕΛ.ΑΣ. Υπενθυμίζεται ότι από το υπουργείο είχε γίνει γνωστό ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τη σύμφωνη γνώμη της Κ.Ε.Δ.Ε. εκπονήθηκε διάταξη Νόμου με την οποία προβλέπεται ουσιαστικά η ανασύσταση του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας, με ταυτόχρονη επαναφορά των Δημοτικών Αστυνομικών στους Ο.Τ.Α. αλλά και άλλες υπηρεσίες (όπως αυτές του Ασύλου κ.λπ.).

Το ζήτημα με τη στελέχωση προέκυψε καθώς οι δόκιμοι αστυνομικοί θα μπορούν να τοποθετηθούν σε υπηρεσίες το 2016 μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης και των σπουδών τους στις Σχολές.


Κινητές Αστυνομικές Μονάδες

Όπως σημείωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης «εκπονήθηκε και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο, με το οποίο θα τεθούν σε πιλοτική λειτουργία τέσσερα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, ως Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, στην Αρκαδία, την Εύβοια, τα Ιωάννινα και τις Σέρρες. Οι Μονάδες αυτές θα μεταβαίνουν σε προγραμματισμένο χρόνο, σε απομακρυσμένες περιοχές και με τον διαθέσιμο τεχνολογικό τους εξοπλισμό θα είναι σε θέση να παρέχουν επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες».

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο κάθε όχημα θα επιβαίνουν 3 – 5 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες όπως Ασφάλειας και Τροχαίας και θα πηγαίνουν σε περιοχές όπου δεν λειτουργούν αστυνομικές υπηρεσίες με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών σε θέματα όπως έκδοση εγγράφων (θα υπάρχουν υπολογιστές με σύνδεση στο Ίντερνετ), την επίλυση κάποιου προβλήματος, κατάθεση μήνυσης κ.α.

Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες θα λειτουργήσουν πιλοτικά για ένα διάστημα από 1,5 μήνα έως δυο μήνες και στη συνέχεια θα γίνει αξιολόγηση προκειμένου να εξεταστεί εάν θα συνεχιστεί και εάν πρέπει να γίνουν κάποιες βελτιώσεις ως προς τα ζητήματα σχετικά με την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Τοπικός Αστυνομικός

Ο νέος αυτός θεσμός που προανήγγειλε πριν από λίγο καιρό ο κ. Πανούσης βρίσκεται στη τελική φάση της σχεδίασης. Οι αστυνομικοί αυτοί θα υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές κυρίως στις παραμεθόριες με στόχο, όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, να καλύπτονται τα όποια κενά αστυνόμευσης και να υπάρχει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και της πιο απομακρυσμένης περιοχής. Ήδη το σχέδιο του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος επεξεργάζεται και απομένουν οι «τελευταίες πινελιές» που θα μπουν μετά το διάλογο που θα γίνει τοπικούς φορείς. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα τεθεί σε εφαρμογή.

Εν τω μεταξύ ικανοποίηση επικρατεί στο υπουργείο για μέχρι στιγμής αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος του «Αστυνομικού της Γειτονιάς» σε δύο αστυνομικά τμήματα της Αττικής (Καλλιθέα, Χαλάνδρι) και δύο της Θεσσαλονίκης (Τούμπα - Τριανδρία, Ευόσμου). Για το πρόγραμμα διατέθηκαν περίπου 50 αστυνομικοί που περιπολούν στις συνολικά 22 γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.  Στα μέσα με τέλη Μαΐου θα γίνει αξιολόγηση του προγράμματος αλλά όλα δείχνουν πως θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.

Παράλληλα στα γραφεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. σχεδιάζουν την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών στη κατεύθυνση ουσιαστικά της δημιουργίας νέων πολυδύναμων τμημάτων. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου «δεν γίνεται σε μια μικρή απόσταση κυρίως στην επαρχία να λειτουργούν αστυνομικά τμήματα και αστυνομικοί σταθμοί. Για αυτό θα γίνει ενοποίηση των υπηρεσιών και έτσι θα μπορεί να γίνει καλύτερη διαχείριση του προσωπικού με στόχο περισσότεροι αστυνομικοί να βγουν στο δρόμο για περιπολίες και να υπάρχει άμεση επέμβαση σε περιστατικά».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου