Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Απλήρωτοι παραμένουν ορισμένοι οι δημοτικοί αστυνομικοί στη Ρόδο και αλλού - Λύση τις επόμενες ημέρες

Λύση εντός των επόμενων ημερών θα δοθεί σε ότι αφορά το πρόβλημα με την κατάθεση της μισθοδοσίας των δημοτικών αστυνομικών του δήμου Ρόδου. Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο δεν αφορά μόνο την περιοχή μας, αλλά όλους τους δήμους της χώρας και έχει να κάνει με την αποστολή χρημάτων από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα όπως εξήγησε χτες ο αντιδήμαρχος Ρόδου Σάββας Διακοσταματίου, ο νόμος Κατρούγκαλου, ήταν σαφής ως προς την αναγκαιότητα να επαναπροσληφθούν οι δημοτικοί αστυνόμοι από τους δήμους, οι οποίοι σε ότι αφορά το έτος 2015 θα πληρώνονται από χρήματα του υπουργείου Εσωτερικών.

Όμως αν και οι άνθρωποι αυτοί επαναπροσλήφθηκαν εδώ και αρκετό καιρό, δεν έχουν έρθει στο δήμο τα χρήματα της μισθοδοσίας τους. Ο δήμος αδυνατεί από την πλευρά του να καταβάλλει ο ίδιος τα χρήματα από δικούς του πόρους, καθώς υπάρχει για υπαλλήλους και αιρετούς ο κίνδυνος του καταλογισμού.

Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος την Παρασκευή επικοινώνησε με το γενικό γραμματέα κ. Πουλάκη , και ζήτησε να σταλεί έγγραφο με το οποίο να επιτρέπει στην οικονομική υπηρεσία να τους πληρώσει από ίδιους πόρους έως ότου έρθουν τα χρήματα.

«Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα των ανθρώπων αυτών με ευαισθησία. Σήμερα (σ.σ. χτες) επικοινωνήσαμε και πάλι με την Αθήνα και μας είπαν ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα διευθετηθεί» δήλωσε ο κ. Διακοσταματίου.

Πρόκειται για 31 άτομα που έχουν πληρωθεί μέχρι και τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο και απομένει ο Αύγουστος γιατί οι μισθοί τους προκαταβάλλονται.

Από αυτούς 8 που είχαν ενταχθεί στο καθεστώς της διαθεσιμότητας, και πλέον τώρα δεν είναι σε αυτό, από τις 11/ 5 που έκαναν τη σχετική αίτησή να επανέλθουν, εντάχθηκαν στο καθεστώς των νέων αστυνομικών. Αυτοί πρέπει λοιπόν να πάρουν τη μισθοδοσία τους, που τους οφείλεται από τότε, δηλαδή να τους καταβληθούν αποδοχές 2,5 μηνών.



Θορυβώδης συνάντηση στο δημαρχείο Ρόδου


Χωρίς θετικό αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση που είχαν χθες πρώην δημοτικοί αστυνομικοί με τους αντιδημάρχους Οικονομικών κ. Γιάννη Περδίκη και Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Σάββα Διακοσταματίου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε με τη μισθοδοσία των πρώην δημοτικών αστυνομικών, που επανήλθαν στο Δήμο.
Σε δεινή θέση βρίσκονται οκτώ πρώην δημοτικοί αστυνομικοί που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα από το έτος 2013. Μέχρι και τον περασμένο Μάιο ελάμβαναν το 75% των αποδοχών τους, όπως ορίζεται από το νόμο. Από το Μάιο, όμως, που επανήλθαν στο Δήμο Ρόδου, μένουν απλήρωτοι.
Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, που είχαν μεταταγεί στην ΕΛΑΣ και επέστρεψαν στο Δήμο, απλά περιμένουν για να λάβουν τις αποδοχές του Αυγούστου.
Στο πλαίσιο του νόμου τα κονδύλια για την μισθοδοσία των πρώην δημοτικών αστυνομικών το τρέχον έτος θα πρέπει να καταβληθούν από το υπουργείο Εσωτερικών.
Στην συνάντηση, πάντως, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται κάποιος να πληρωθεί αν δεν σταλούν τα χρήματα από το κράτος. Επιπλέον θα πρέπει να δοθεί απάντηση και στην παρέμβαση, που έγινε από την ΚΕΔΕ, για το συγκεκριμένο θέμα.
«Δεν μπορώ να κάνω κάτι περισσότερο. Είμαι σαφής στις ανακοινώσεις μου για το συγκεκριμένο θέμα», ξεκαθάρισε ο κ. Περδίκης.
Οι ανακοινώσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών λίγο πριν τη λήξη της συνάντησης εξόργισαν τους εργαζόμενους.
«Δεν μπορείτε, να μας μιλάτε με αυτό τον τρόπο. Θα προβούμε σε καταγγελίες» φώναξαν κάποιοι εργαζόμενοι στον κ. Περδίκη.
Να σημειωθεί πως οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί επεδίωξαν να συναντηθούν και με τον δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο.
Λεπτομέρειες για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οκτώ πρώην δημοτικοί αστυνομικοί έδωσε στη δημοσιότητα χθες μετά τη συνάντηση ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Σάββας Διακοσταματίου.
«Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα το ζήτημα που αφορά τις αποδοχές των πρώην δημοτικών αστυνομικών. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλοι Δήμοι στη χώρα. Για το λόγο αυτό έγινε και παρέμβαση από την ΚΕΔΕ στο ΥΠΕΣ », εξήγησε ο κ. Διακοσταματίου.
Ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις στις όποιες προέβη πριν από λίγες ημέρες σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης για την επαναφορά των πρώην δημοτικών αστυνομικών.
Υπενθυμίζεται πως ο αντιδήμαρχος Οικονομικών δήλωσε πως είχε προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό το δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο για το συγκεκριμένο θέμα.
«Ενημερώθηκα για τις ανακοινώσεις που έγιναν και τις εισηγήσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών. Ο νόμος όμως δεν μας άφηνε περιθώρια. ¨Ήμασταν υποχρεωμένοι να προσλάβουμε τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς. Επίσης το έτος 2015 τα κονδύλια για τη μισθοδοσία τους θα πρέπει να δοθούν από το κράτος. Πολλοί αυτοδιοικητικοί στο παρελθόν βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση επειδή σε τέτοιες περιπτώσεις πλήρωσαν μισθοδοσίες από ίδιους πόρους. Αυτός είναι ο λόγος που οι ταμίες του Δήμου αρνούνται να καταβάλουν τα χρήματα στους συγκεκριμένους ανθρώπους. Τα κονδύλια πρέπει να έρθουν από το κράτος», δήλωσε ο κ. Διακοσταματίου και πρόσθεσε πως ζήτησε ήδη την παρέμβαση των βουλευτών για να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
«Επικοινώνησα με βουλευτές του νομού και ζήτησα να έρθει το σχετικό έγγραφο και οι πόροι για να πληρωθούν οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί. Μας ενημέρωσαν πως το πρόβλημα θα διευθετηθεί μέσα τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο κ. Διακοσταματίου.
Σε ερώτηση αν το πρόβλημα αφορά και τους 31 πρώην δημοτικούς αστυνομικούς, ο κ. Διακοσταματίου δήλωσε πως οι εργαζόμενοι που είχαν μεταταγεί στην ΕΛΑΣ και επανήλθαν στο Δήμο, έλαβαν κανονικά τις αποδοχές τους.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οκτώ άτομα, που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα από το καλοκαίρι του 2013. Από τις 11 Μαΐου του τρέχοντος έτους έπαψαν να είναι σε διαθεσιμότητα και επανήλθαν στο Δήμο. Τα κονδύλια για την πληρωμή τους πρέπει να έρθουν από το υπουργείο Εσωτερικών», δήλωσε ο κ. Διακοσταματίου και πρόσθεσε πως σε δύο τρεις ημέρες θα έχει τακτοποιηθεί το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου